VAN

Gastronominin usta elleri, Van’ın gastronomisi için “Akademi şart” diyor!

Tarihi ve kültürel zenginliklerinin yanı sıra mutfak kültürü de oldukça zengin olan Van, keledoş, tandırda balık, ayran aşı gibi pek çok yöresel yemekle ön plana çıkıyor. Van Kahvaltısı başta olmak üzere bu ürünler kentin gastronomi turizminin de şekillenmesini sağlarken Türkiye’de birçok ilde bulunan ‘mutfak sanatları merkezi/akademisi’ kentin bu anlamda kurumsal ilerleyişini yavaşlatıyor.

Abone Ol

Türkiye’de son yıllarda Gaziantep başta olmak üzere birçok kent turizmini gastronomi üzerine kurdu. Turizme katkı sunan destinasyonların yanında güçlü mutfağa sahip kentler ciddi ziyaretçiler ağırlarken bu hareketlilik bir dizi önemli adım atılmasını sağladı. Zengin yemek kültürünü öne çıkaran kentler, yerel iştirakçileri de dahil ederek programlar hazırlarken birçok kentte ‘Mutfak Sanatları Merkezi’ ya da ‘Mutfak Akademisi’ gibi yerel yönetim ya da kamu destekli alanlar kurdu. Gastronomi turizmine kurumsallık katan ve yön veren bu oluşumlar önemli çalışmalar yaparken Tüm Restoranlar ve Turizmciler (TÜRES) Derneği Van Şube Başkanı ve Öz Pulatlar Unlu Mamuller İşletmecisi Sinan Pulat Van için de ‘Van mutfak sanatları merkezi/akademisi’ önerisi sundu.

PULAT: GELİN BUNU BERABER BAŞARALIM!

Türkiye’nin birçok kentinde zengin yemek kültürü ile ön plana çıkan Van’da son zamanlarda gastronomi alanında önemli adımlar atılırken, kentte bu alanda yıllardır çalışmalar yapan ve emek sarf eden Pulat’tan ‘Van mutfak sanatları merkezi/akademisi’ önerisi geldi. Bu öneriyi Şehrivan aracılığıyla paylaşan başkan Pulat, Van’da böyle bir yere çok ihtiyaç olduğunu belirterek bunun katkısının çok olacağının da altını çizdi. Van’da bu merkezin açılması için çağrıda bulunan Pulat, “Gelin hep beraber bunu yapalım, bu adım Van’ın gastronomisi için inanılmaz bir adım olacak” dedi.

“VAN HENÜZ BU İŞİ BAŞARABİLMİŞ DEĞİL”

Başkan Pulat, gastronominin Van için dönemini dile getirerek, “Gastronomi bacası sanayidir. Dünyanın her yerinde gastronomi çok önemli bir yerde. Bugün Van’a bir tur geldiğini düşünün. Bütün ören yerleri gezdirin. Tarih yerleri gezdirin, yüzdürün ama o insanlara bir yemek yedirmeden gönderirseniz aklında çok az şey kalır. Çünkü yemek damağa hitap ettiği için ve damak da insanı her zaman hatırlattığı için çok önemli bir yerde. Bu yüzden gastronomi kentler için çok önemli. Bugün kendini gastronomi ile kanıtlayan illerimiz var. Gaziantep, Malatya, Balıkesir, Bursa ve daha küçük iller bunu başarırken biz henüz bunu başarmış noktasında değiliz. Ama Van’ın gastronomisi için son zamanlarda iyi adımlar atılıyor. Tek dileğimiz Van’ın gastronomisinin çok iyi noktalara gelmesi” dedi.

PULAT: VAN’IN MUTFAK SANATLARI MERKEZİNE İHTİYACI VAR

Pulat, Van’da mutfak sanatları merkezinin açılmasının kente katkısının çok olacağını aktararak, “Van’da kesinlikle mutfak sanatları merkezi yapılır. Çünkü çok ihtiyaç var. Biz sektörde personel bulamıyoruz. Çünkü kimse yetişmiyor. Bu işi yapmak isteyen çok az insan var. Böyle bir yer memlekete can katacak. Van için can suyu olacak. Mutfak sanatları merkezinin bir kısmı müze, bir kısmı da akademi yapılabilir. İnsanlar oraya geldiğinde gezme imkânı da bulsun. Eski Van evleri şeklinde de olabilir. İyi bir akademinin girişinde iyi bir müze kurulabilir. Ama tekrar söylüyorum. Kesinlikle profesyonel olmalı. Çok amatörce yapmayalım. Maalesef bizim memleketimizde çok şey amatörce yapılıyor. Bu bizi hep geriye götürüyor” diye konuştu.

NEDEN VAN’DA OLMASIN

Mutfak sanatları akademisi/merkezinin Van’da kurulması için adım attığını ama olumsuz dönüşler olduğunu belirten Pulat, “Pek çok ilde mutfak sanatları akademisi/merkezi var. Buranın temel amacı yiyecek- içecek sektörüne hizmet verecek uzman personel yetiştirmektir. Mutfak sanatları merkezi benim Van için yıllardır kurduğum bir hayal. Van Müzesi ilk kurulduğunda dönemin Kültür Müdürüne dedim ki ‘bize bir köşeyi ayırın, burada Mutfak Müzesi yapalım.’ Akademik bir şey yapamıyorsak bari bir müze olsun. Ki bizim mutfak tarihimiz çok eski, elimizde yeteri kadar envanter de var. Ben o zaman Aşçılar Derneği başkanıydım. Resmi olarak da başvuruda bulundum ama bana yer verilmedi” ifadelerini kullandı.

KURAN KAZANIYOR… GAZİANTEP’TE 4’ÜNCÜSÜ KURULDU

Van mutfağının,  mutfak sanat merkezi ile daha iyi bir noktaya taşınacağının altını çizen Pulat şunları söyledi: “Zengin Van mutfağı mutfak sanat merkezi ile akademik bir ortamda araştırılır ve daha iyi bir noktaya taşınır. Mutfak Sanatları Akademisi çok profesyonel olmalı. Gaziantep Mutfak Sanatları Akademisi 4 şubesini açıyor. Şu an ne inanılmaz kalifiye personel yetiştiriyor. Burası Gaziantep Büyükşehir Belediyesi destekli bir yer. Belediye Başkanı Fatma Şahin destek oluyor. Yerel halktan, yerel ürünlerden eğitimler veriliyorlar. Gençler hem orada öğreniyor hem de satış yapıyor. Mutfak sanatları merkezinin dizaynı çok iyi yapılmalı. Bence profesyonel bir mutfak atölyesi olmalı ve burada kalifiye insanların eğitim vermesi lazım.”

KENTE KATKISI DA BÜYÜK OLACAK

Mutfak sanatları merkezinin Van’ın tanıtımına katkısı olacağını aktaran Pulat, “Gelin hep beraber bu Mutfak Sanatları Merkezini kuralım. Ben de burada yaşadığım sürece burada gönüllü eğitmenlik yaparım. Sadece ben değil etrafımdaki pek çok insan bunu yapar. Asla bir ücret talep etmeden oradaki insanlara gönüllü eğitmenlik yapabiliriz. Gastronominin Van’a faydası çok. Gastronomi başlı başına bacasız bir sanayi. İnsanlar hava soğuk olunca da gidip yemek yiyor, bayramda da, gezmek için gittikleri yerde de… Her halükarda yemek yeniliyor. Bunu sanata ve kendi kültürünüze dönüştürürseniz bunun önemi çok yüksek olur. Tanıtımın önemi çok fazla. Mutfak sanatları merkezinin Van’ın tanıtımına katkısı olacak” dedi.

YETKİLİLERE ÇAĞRI

Pulat, mutfak sanatları merkezi/akademisi için yetkililere çağrıda bulunarak sözlerini şöyle tamamladı: “Özellikle bu işi yapan esnaf arkadaşlarım için söylüyorum. Personel katkısı çok iyi olacak. Bu çok önemli çünkü kalifiye personel kaliteli yemek demek. Çok güzel katkısı olacak. Bunun istidamı yüksek olacak. Bugün orada iş veren insanlar da kendilerine işyeri açacaklar. Müze de olursa çok daha katkısı olacak. Müze ücretli olabilir. Müzede etkinlikler yapılır. Bunlar olabilecek çok kolay şeyler. Gerekli girişimler, gerekli adımlar atılırsa ben her girişimde her anda olacağıma da söz veriyorum. Yeter ki bu iş olsun. Bu memlekette bunları başaramayacak toplum değiliz. Yeter ki birlik olup yapmaya çalışalım. Yetkililere çağrıda bulunuyorum. Gelin hep beraber bunu yapalım. Van’ın gastronomisi için inanılmaz bir adım olacak.”