Van’ın gizemli adası olarak biliniyor! Üzerinde 9. yüzyıldan kalma yapı var
Van'ın eşsiz güzelliklerinden biri olan Çarpanak Adası, zengin tarihi ve benzersiz doğal yaşamıyla dikkat çekiyor. Van Gölü'nün kuzeydoğusunda, Çitören Köyü açıklarında yer alan ada, günümüzde doğal yaşamı korumak amacıyla turizme kapalı tutuluyor.
Abone Ol
Adanın en dikkat çekici yapısı, 9. ya da 11. yüzyılda inşa edildiği düşünülen ve Aziz Yuhanna'ya adanan Ktuts Manastırı. Yapının günümüzde sadece kilise bölümü ayakta kalabilmiş durumda. Manastırın tarihine ışık tutan ilk yazılı belgeler 1414 yılına dayanıyor.
Yaklaşık 100 yıl öncesine kadar bir yarımada olan Çarpanak, Van Gölü'nün su seviyesinin yükselmesiyle birlikte adaya dönüşmüş. Ada, Türkiye'de başka hiçbir yerde bulunmayan endemik türlere ev sahipliği yapıyor.
1703 yılında yaşanan büyük bir depremde ciddi hasar gören manastır, 1712-1720 yılları arasında Bitlisli Kaskaper Usta tarafından yeniden inşa edildi. Ermeni manastırı olan yapı, 1918'deki bölgesel karışıklıklar nedeniyle terk edildi ve o günden bu yana koruma altına alınamadığı için yapı giderek harap olmaya devam ediyor.
Kilise bölümü, dışarıdan dikdörtgen, içeriden haç planlı bir yapıya sahip. Yapının duvarları beyaz, krem ve kahverengi ahlat taşından inşa edilmiş, kubbe kısmında ise siyah tüf taşı kullanılmış. Sekiz küçük pencereyle aydınlatılan kilisenin çan kulesi, iki kolon üzerine oturtulmuş ve alt kısımları Osmanlı motifleriyle süslenmiş durumda.
Eskiden şapel, vaaz salonları, kütüphane, konukevleri ve çeşitli yaşam alanlarını barındıran manastır kompleksinden günümüze sadece kilise bölümü ulaşabildi. Manastırın mezarlığı ise tamamen yok olmuş durumda.
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te Şehrivan Gazetesi sitemize
abone olun.