Van’da bulunuyor! 2800 yıllık tarihe sahip kale binlerce turist çekiyor... İşte kalenin bilinmeyenleri
Van'ın Gürpınar ilçesinde bulunan ve Urartu medeniyetinin en önemli yapılarından biri olan Çavuştepe Kalesi, 2800 yıllık tarihi ile ziyaretçilerini büyülemeye devam ediyor.
Abone Ol
MÖ 764-734 yılları arasında Urartu Kralı II. Sarduri tarafından inşa edilen ve Urartu dilinde "Sarduri'nin kurduğu kent" anlamına gelen Sardurihinili, aşağı ve yukarı kale olmak üzere iki bölümden oluşuyor.
Tepenin sırtında 800 metre uzunluğunda bir alana yayılan aşağı kalede, düzgün kesilmiş kalker bloklarıyla inşa edilmiş etkileyici surlar bulunuyor. Bu bölümde ahır yapıları, depo binaları, saray kompleksleri ve sarnıçların yanı sıra, kalenin en yüksek noktasında Tanrı İrmuşini'ye adanmış, doğu cephesi bazalt taşlarından yapılmış özel bir tapınak yer alıyor.
Aşağı kaleden 30 metre daha yüksekte konumlanan yukarı kalede ise Tanrı Haldi'ye adanmış bir tapınak ve buna bağlı dinsel mekanlar bulunuyor. Kalenin yaklaşık 1 kilometre kuzeyindeki nekropol alanında yapılan arkeolojik kazılar, Urartu ölü gömme gelenekleri hakkında değerli bilgiler sunuyor.
Urartu Krallığı'nın en parlak döneminde inşa edilen Çavuştepe Kalesi'nin 5-6 metre yüksekliğindeki sağlam duvarları, su sarnıçları ve özenli işçiliği, dönemin mimari başarısını gözler önüne seriyor.
Kale, diğer Urartu kalelerinde görülmeyen bir özellik olarak, iki ayrı tanrıya adanmış tapınakları ile de dikkat çekiyor. Söz konusu kale adeta bütün ihtişamıyla her yıl neredeyse binlerce turiste ev sahipliği yapıyor.
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te Şehrivan Gazetesi sitemize
abone olun.