KEŞFET

Van Gölü’nde büyük tehlike: 20 bin insan etkilenecek!

Van Gölü’ndeki Van Balığı’nın stoku, göç hareketi, alansal ve derinliğe bağlı dağılımının araştırılması için başlatılan projede önemlim verilere ulaşıldı. 7 yıldır süren bilimsel araştırma sonucunda Van Gölü’nde Van Balığı’ın miktarında büyük azalma yaşanırken bu olumsuz durumdan 20 bin insanı etkileyecek.

Abone Ol

Son yıllarda iklim değişikliği, kuraklık ve buharlaşmadan dolayı büyük bir çekilmenin yaşandığı Van Gölü için kötü bir haber geldi. Van Gölünde araştırma yapan uzmanlar, Van Gölü’nde balıkçılık faaliyeti yapan 20 bin insanın geçim kaynağının tehlike altında olacağını belirtti.

2017 yılında 'Van Gölü İnci Kefali Stokunun İzlenmesi' projesi başlatıldı. Van Balığı’nın stoku ile ilgili 7 süren bilimsel araştırmalar sonucu ortaya çıkarılan tehlike 20 bin insanın geçim kaynağı olan balıkçılığı faaliyetini olumsuz yönde etkileyecek.

“DURUM PEK İÇ AÇICI DEĞİL" Van Gölü'nün endemik türü olan inci kefalinin stoku, göç hareketi, alansal ve derinliğe bağlı dağılımının araştırılması için başlatılan proje kapsamında bilim insanları, gölde 240 milyon civarında erişkin boyda balık olduğu tespit etti. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü'nden Prof. Dr. Ali Cemal Gücü, balık stokunun azaldığını belirterek, "Son bir hafta içinde aldığımız verileri analiz edeceğiz ama önceki yıllarda yapılan sonuçlarla karşılaştırdığımızda durumun pek iç açıcı olmadığını gördük"

'BALIK MİKTARINDA AZALMA OLDUĞUNU GÖRDÜK' Son bir hafta içinde aldığımız verileri analiz edeceğiz ama önceki yıllarda yapılan sonuçlarla karşılaştırdığımızda durumun pek iç açıcı olmadığını gördük. Balık miktarında azalma olduğunu gördük.

Daha önceki yıllarda Ahlat, Tatvan ve Adilcevaz bölgelerinde o büyük sürülere rastlayamadık. Daha da endişe verici olan bu yılın yavrusu küçük balıkların gölün çevresinde kıyılarda hemen hemen her yerde rastlarken bu yıl daha öbeklenmiş halde rastladık. Bu da bize daha göl çevresinin de üreme habitatlarında bazı ciddi sıkıntıların olduğuna işaret ediyor"

'GÖLÜN ISINMA HIZI YÜKSEK' Çalışma kapsamında göldeki ısınma ve gölün seviyesi de uydu verilerinden takip ediliyor. Bu alanda da endişe verici durumlarla karşılaştıklarını anlatan Prof. Dr. Gücü, "Dünya üzerinde en hızlı ısınan denizlerden biri Akdeniz’dir. Akdeniz'de yıllık ısınma hızı 0,15 derecelerdedir. Bu bölgede verilere baktığımızda nisan ayında, ki bu ay balığın üreme dönemidir, aşağı yukarı yakın değerler görüyoruz. Yani 0,14 civarında bir ısınma hızı tespit ettik.

Üremesini ısıyla belirleyen, ısı düştüğünde yumurta geliştirmeye başlayan bir tür için ciddi endişeler verecek bir durum yaratıyor diye düşünüyoruz. Kuraklığın ve su seviyesindeki değişimin ciddi etkilerinin olduğunu düşünüyoruz" dedi.

'VAN GÖLÜ'NDE YAKLAŞIK 240 MİLYON BALIK VAR' Dr. Demirol, "Van Gölü'nde ilk kez olan ve Türkiye'de de sayılı yapılmış, hidro-aktif seferler yapıyoruz. Akustik olarak Van Gölü'nü tarıyoruz. Tıpkı hastanedeki ultrason cihazı gibi suyun içerisine ses dalgaları gönderiyoruz. Van Gölü'nde 28 hat boyunca yaklaşık bin kilometre yol kat ederek, Van Gölü'nün adeta ultrasonunu çekiyoruz.

Amacımız inci kefallerinin ne kadar olduğu, gölün hangi bölgelerine dağıldığı, alansal olarak gölün hangi bölgelerini hangi mevsimlerde kullandığı, ayrıca dikey olarak inci kefallerinin derinliğe bağlı dağılımını nelerin etkilediğini anlamak. 2017 yılından bu yana takip ettiğimiz çalışmalar sonucunda kabaca 20 bin ton erişkin stok olduğunu hesapladık. Bu da yaklaşık olarak 240 milyon adet erişkin balık olduğunu bize gösteriyor" dedi.