Van’da yağan yağışlar geçtiğimiz yıllarda büyük çekilmenin yaşandığı Van Gölü’nde umut veren gelişmelere neden oldu. Kuraklık ve buharlaşmadan dolayı büyük çekilmenin yaşandığı Van Gölü'ndeki su seviyesi yağışlar sayesinde büyük ölçüde korunurken Van Gölü 24 yılın ardından sonra alan kaybetmeyerek eski günlerine dönme sinyalini verdi.
Abone Ol
Van son yıllarda küresel ısınma ve kuraklığın en çok hissedildiği illerin başında geliyordu. Bu yıl kış, ilkbahar yaz aylarında yağan yağışlar sonrası Van’da son 24 yılın yağış rekoru kırılırken Van Gölü’ne de hayat verdi. Bu yıl yağan yağışlar sonrası Van Gölü’ndeki su seviyesi büyük ölçüde korunurken 24 yılın ardından Van Gölü alan kaybetmeyerek eski günlerine dönme sinyalini verdi.
VAN GÖLÜ BU YIL SU SEVİYESİNİ BÜYÜK ÖLÇÜDE KORUDU
Son 20-25 yılı büyük ölücüde kurak ve su kaynaklarını tüketerek geçiren Van’da yıllardır süren yağışsız mevsim geleneği bu yıl bozuldu. Yağışlar, geçtiğimiz 20-25 yılda büyük çekilmenin yaşandığı Van Gölü’nde umut veren gelişmelere neden olurken kuraklık ve buharlaşmadan dolayı büyük çekilmenin yaşandığı Van Gölü bu yıl su seviyesini büyük ölçüde korudu.
HAVZA BU YIL YÜZLERCE KUŞ TÜRÜNE DE EV SAHİPLİĞİ YAPTI
Son yıllarda küresel ısınma ve kuraklığın en çok hissedildiği illerin başında Van gelirken geçtiğimiz kış, ilkbahar yaz aylarında yağan yağışlar sonrası son 24 yılın yağış rekoru kırılmıştı.
Van ve çevre illerde ilkbahar aylarında yağan yağışlar Van Gölü Havzası'nda, sulak alanlardaki canlanmaya, yaban hayatına ve kuş popülasyonuna olumlu yansırken havza bu yıl yüzlerce kuş türüne de ev sahipliği yaptı.
Bu yıl bahar aylarında Van Gölü Havzası'na düşen ekstrem yağışlar, gölün su seviyesinin korunmasına büyük katkı sağladı.
YAĞIŞLAR SONRASI VAN GÖLÜ SU SEVİYESİNİ ÖNEMLİ ÖLÇÜDE KORUDU
Haziran ayına kadar rekor seviyelerde yağışın kaydedildiği havzada, bu yağışların bir kısmı doğrudan yüzey akışlarıyla göle ulaşırken, önemli bir kısmı da toprağa sızarak yeraltından gölü beslemeye devam ediyor. Bu sürecin önümüzdeki bahar aylarına kadar devam edeceğini vurgulayan Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, bu yılki yağışların etkisiyle gölün su seviyesinin önemli ölçüde korunmuş olduğuna dikkat çekti.
VAN GÖLÜ ALAN KAYBEDECEK Mİ?
Bu yıl ekstrem yağışlarla birlikte gölün seviyesini koruduğuna tanıklık ettiklerini ifade eden Alaeddinoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Son birkaç yılda yaşanan göldeki geri çekilme bu yıl nispeten sınırlı kaldı. Bu da bize şunu gösteriyor: Havzaya düşen yağış belli ölçüde bahar aylarında gerçekleşti ve göldeki çekilme ile buharlaşma arasındaki ilişki her ne kadar buharlaşma galip gelse de göl özellikle bundan sonraki periyotta nispeten kendini koruyacak ve göldeki seviye iyileşmesi bahar aylarına doğru kendini tekrardan göstermeye başlayacak.”
“OLUMLU SÜREÇ BİR SONRAKİ YIL DA KENDİNİ GÖSTERECEK”
Van Gölü'nün özellikle 2024 yılındaki ekstrem yağışlarla beslenmeye devam edeceğini ve bu olumlu sürecin bir sonraki yıl da kendini gösterebileceğini dile getiren Alaeddinoğlu, “Ancak gelecekte yağış miktarlarının nasıl seyredeceği belirsizliğini koruyor. Geçmişte bunu biliyorduk ya da buna ilişkin bir tahmin yürütebilirdik. Bizi önümüzdeki birkaç yıl yağışlı bir süreç mi bekliyor, yoksa yine bir kurak dönem mi bekliyor bilmiyoruz. Dolayısıyla şunu net olarak ifade etmekte fayda var; havzanın çevresinin dağlık alanlarla kaplı olması, o havadaki su buharının yoğuşmasına neden olacak.
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te Şehrivan Gazetesi sitemize
abone olun.