KEŞFET

Daron Acemoğlu kimdir? Daron Acemoğlu ne ödülü aldı?

2024 Nobel Ekonomi Ödülü, kurumların oluşumu ve refahın gelişimi üzerine yaptıkları çığır açıcı çalışmalar nedeniyle üç seçkin akademisyene verildi. Ödül alanlardan birisi Türk asıllı Profesör Daron Acemoğlu oldu. Peki, Daron Acemoğlu kimdir? Daron Acemoğlu ne üzerine çalışma yaptı? Daron Acemoğlu hangi alanda çalışmalar yaptı?

Abone Ol

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi'nin düzenlediği törenle duyurulan karar, ekonomi dünyasında heyecan yarattı. Ödül komitesi, üç bilim insanının kurumsal yapıların toplumsal refah üzerindeki etkilerine ışık tutan araştırmalarını özellikle takdir etti. DARON ACEMOĞLU'NUN KARİYERİ 1967 doğumlu Daron Acemoğlu, İstanbul'da başlayan eğitim yolculuğunu Galatasaray Lisesi'nde sürdürdü. Akademik kariyerine İngiltere'de başlayan Acemoğlu, doktorasını Londra Ekonomi Okulu'nda tamamladıktan sonra, 1993'ten bu yana Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) görev yapıyor.

Siyasal ekonomi, kalkınma ve büyüme gibi alanlarda uzmanlaşan Acemoğlu, özellikle James Robinson ile birlikte kaleme aldığı "Ulusların Düşüşü" adlı eseriyle dünya çapında tanınırlık kazandı. Araştırmaları, ekonomik başarı ve başarısızlığın ardındaki kurumsal faktörleri derinlemesine inceliyor.

Acemoğlu'nun çalışmaları, sadece akademik çevrelerde değil, politika yapıcılar arasında da geniş yankı uyandırıyor. IDEAS/RePEc veri tabanına göre dünyanın en çok atıf alan ekonomistleri arasında yer alan Acemoğlu, bu ödülle birlikte Türkiye'nin bilim dünyasındaki gururunu bir kez daha perçinledi.