50 yıllık veriler açıklandı: Van büyük tehdit altında!
Son yıllarda küresel ısınma ve kuraklığın en çok hissedildiği illerin başında Van geliyor. Bu yıl kış, ilkbahar yaz aylarında yağan yağışlar sonrası Van’da son 24 yılın yağış rekoru kırılırken Van’daki kuraklığa etkileri geçtiğimiz yıllara göre daha az görüldü. Van’ın 50 yıllık verileri açıklanırken kar örtülü gün sayısı ve kar yağışlı günler sayılarında büyük düşüşler yaşanırken Van ciddi kuraklık tehdidi altında.
Abone Ol
Van’da bu yıl kış, ilkbahar yaz aylarında yağan yağışlar sonrası Van’da son 24 yılın yağış rekoru kırıldı. Van ve çevresinde son yıllarda kuraklığın çok fazla hissedildiği bölgelerde Mart, Nisan ve Mayıs ayı yağışları yüzleri güldürürken Van ile ilgili açıklanan 50 yıllık veriler Van’ın büyük bir tehlikenin beklediğini gözler önüne serdi.
KART ÖRTÜLÜ GÜNLERDE VE YAĞIŞLARDA AZALMA VAR
İklim değişikliğinin Türkiye’deki en önemli su kaynaklarının bulunduğu Doğu Anadolu Bölgesi’nde, kar yağışına ilişkin iki parametredeki etkisini ortaya koymak için yapılan çalışmada, aylık, mevsimlik ve yıllık periyotlarda genel olarak gerek kar örtülü gün gerekse de kar yağışlı günler sayılarında, azalma eğiliminin hakim olduğunun söylenebileceği vurguladı.
MGM’nin resmi internet sayfasında yer alan ikinci bir raporda, 1950-2010 yılları arasında özellikle 1975 yılından itibaren Türkiye geneli istasyonların ve Fırat Havzası’ndaki 6 istasyonun yıllık ortalama kar örtülü gün sayılarının 5’er yıllık ortalamalarına bakıldığında Fırat Havzası’nda kar örtülü gün sayısında bir düşüşün olduğu belirtilmektedir.
Rapor ve yapılan bu çalışma kıyaslandığında yıl aralıkları uyuşmasa da raporda düşüş eğiliminin varlığının belirtilmesi, çalışma bulgusu ile örtüşmektedir.”
VAN CİDDİ KURAKLIK EĞİLİMİNDE
Aynı raporda 1970’li yıllardan sonra yıllık ortalama kar yağışı miktarında Türkiye yıllık ortalama kar yağışı miktarına göre bir azalmanın olduğu belirtildiği anlatılarak, “Kar örtülü gün sayısında da yine 1975 sonrası düşüş olduğu vurgulanmıştır.
Doğu Anadolu Bölgesi’nin mevsimlik kuraklık analizinin yapıldığı diğer bir çalışmada, Muş, Ağrı, Erzurum ve Erzincan illerinde belli mevsimlerde derinleşen genel bir kuraklık eğiliminin olduğu; Malatya, Elazığ, Tunceli, Van ve Kars illerinde ise ciddi kuraklık eğilimlerinin yaşandığı tespit edilmiştir.
“KAR YAĞIŞLARI SONBAHARA KAYDI”
Kar yağışlı gün ve kar örtülü günler sayılarında meydana gelen eğilimler, su potansiyeli açısından oldukça yüksek ancak iklim değişikliği açısından oldukça hassas Doğu Anadolu Bölgesi’nde genelde azalma yönünde olduğu belirtildi.
Araştırmada, “Kar yağışlı günler ile kar örtülü gün sayıları genelde pozitif ilişkiye sahiptir.
İklim değişikliğinin bölgesel etkilerinin daha net belirlenebilmesi adına, veri süresinin geriye doğru uzatılmasına ek olarak, minimum, ortalama, ortalama yeni eklenen kar yüksekliklerine, maksimum, minimum ve ortalama sıcaklıkların etkilerinin bir arada değerlendirilebileceği bir yöntemle yapılacak çalışmalar faydalı olacaktır.
Kar örtülü günler ve kar yağışlı günler sayısında istasyonların ve periyotların büyük çoğunluğunda orta düzeyde, pozitif ve anlamlı ilişkilerin olduğu görülür.
Özellikle sonbahar mevsimi için bu ilişki oldukça güçlenmektedir.
Bu durumun ise büyük oranda mevsimsel kayma olarak nitelendirilen kış yağışlarının sonbahara kayması nedeniyle olduğu düşünülmektedir.” ifadeleri kullanıldı.
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te Şehrivan Gazetesi sitemize
abone olun.