VAN

Fenomenlerin Van’daki yeni tahribatı: Flamingolar!

Yıllardır İpekyolu’na bağlı Erçek bölgesini göç yolu olarak kullanan ve Van’da aylarca konaklayan flamingolar son dönemlerde Van’a geç gelmeye ve erken gitmeye başladı. Sosyal medya içeriği üretme çabasında olan fenomenlerin bölgeden görüntü almak için ürküttüğü flamingoların bu şekilde rahatsız edilmesi tepki almaya başladı.

Abone Ol

Van’da kendisini fenomen ya da amatör fotoğraf/görüntü sanatçısı olarak tanımlayan bir grubun doğal yaşam alanlarındaki tahribatı sürüyor. Van gibi gizli kalmış büyük güzelliklere sahip kentte yeni alanların görünür kalmasına katkı sunduklarını gösteren açıklamaların yanında bazı alanların da çabuk tahrip edilmesine sebep olan bu faaliyetler tartışmaları da beraberinde getiriyor. Daha önce harap edilen bazı alanlardan sonra izinsiz ve plansız çekimlerin son kurbanı Erçek Gölü’nde konaklayan allı turnalar (flamingolar) oldu. Flamingoları izinsiz bir şekilde drone ile kayda alırken ürkmelerine ve kıyılardan uzaklaşıp sürekli yer değiştirmelerine sebep olan umarsız tavır sürerken Şehrivan’a konuşan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, doğal yaşam alanındaki bu keyfi uygulamalarla ilgili ciddi uyarılarda bulundu.

DRONE ÇIKTI, DOĞAL YAŞAM ALANLARI BOZULDU…

Son dönemlerde artan görüntüleme cihazlarının artması, drone gibi havadan görüntüleme yapan araçların hayatın her alanında kullanılması ve sosyal medyada paylaşılması olumlu sonuçlar kadar olumsuzluklar yaratmaya devam ediyor. Doğal, tarihi ve kültürel zenginlikleri ile cazibeye sahip olan kentlerden biri olan Van, bu anlamda gizli güzelliklerini sergilemekle beraber bu alanların hızlı bir şekilde tahrip edildiği kaderi yaşayan illerin başında geliyor. Özellikle fenomen (influencer) olarak tanımlanan, amatör olarak kentteki doğal alanlarda çekimler yapan fenomenler katkı ile birlikte bazı alanlara zarar veriyor.

ÇARPANAK’TAKİ TAHRİBATTAN SONRA ŞİMDİ DE ERÇEK’TEKİ FLAMİNGOLAR TEHLİKE ALTINDA!

Çarpanak bölgesinin tahrip edilmesi, kentteki birçok doğal yaşam alanının zarar görmesi gibi konular tartışılmaya devam ederken son dönemlerde Erçek’te konaklayan flaminogları yakından görüntüleme uğruna ürküten bu kesimin doğal yaşam alanında yarattığı tedirginlik bu türlerin bir daha kente gelmemesi endişesi yaratıyor. Son günlerde çokça tartışılan flamingoların çekilip ürkütüldüğü görüntüler sürerken Şehrivan’a konuşan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, kente gelen bu kuşların gelecek yıllarda bu tedirginlik nedeniyle Van’a gelmeme ihtimali olduğunu söyledi.

PROF. ASLAN: FLAMİNGOLAR DOĞAL YAŞAM ALANINDA RAHATSIZ EDİLİYOR!

Aslan, Şehrivan aracılığı ile yaptığı değerlendirmede özellikle flamingolar ve diğer hayvanların sahibi olduğu doğal yaşam alanlarına vurgu yaparak; “Öncelikle şunu bilmekte fayda var. Erçek bölgesi allı turnaların diğer adıyla flamingoların yaşam alanıdır. Göl çevresinde birçok kuşa ve yaban hayvanına ev sahipliği yapan alanlar bulunuyor ve bu alanlar bizlere değil hayvanlara aittir. İşin en başında bilmemiz ve saygı duymamız gereken konu bu olmalıdır. Maalesef ki allı turnalar gibi hayvanlar son dönemlerde kendi yaşam alanlarında çeşitli şekillerde rahatsız ediliyorlar. Bir süredir kullanılması popüler olan drone ile takip bu noktadaki rahatsızlıkların başında gelmektedir. Bu çekim faaliyetleri yapılırken görüntülerde de görüldüğü üzere flamingolar hızlı oldukları yerden uzaklaştırılıyorlar. Çünkü bu çekim faaliyetlerini yürüten araçlarından ürküyorlar.”

HER YIL YAZ BAŞINDA GELİRLERDİ, BU YIL AĞUSTOS’TA GELDİLER, GELECEK YIL GELMEYEBİLİRLER!

Bu yılki göç yolculuğunun geç başlamasına dikkat çeken Aslan, gelecek yıllarda hiç geliş olmayabileceğine işaret ederek; “Bu hayvanlar ürkek hayvanlardır. En ufak harekette kaçabiliyorlar. Bölgede drone uçurunca bu kuşlar hemen kıyıdan açıklığa doğru uzaklaşıyor. Bu kaçış görüntüleri görsel anlamda güzel bir görüntü oluşturuyor gibi görünse de hayvanlar olduğu yerden kaçıyor, yaşam bölgesinde değişikliğe sebep oluyor. Bu sadece flamingolar için değil diğer hayvanlar için de böyledir. Uzunca bir süre bu şekilde yerlerinden edilmeleri sonraki yıllarda gelmemelerine neden olabilir. Bir diğer ihtimal ise bu yöndeki araç gereçlere alışabilme ihtimalidir ki bu zayıf olan ihtimaldir. Çünkü flamingoların Van’a gelişindeki gecikmeler bunu gösteriyor. Bakınız normal zamanlarda kenti Mayıs-Haziran aylarında gelen bu hayvan türleri bu yıl Ağustos ayının başına kadar gelmedi. İlk kez bu kadar geç geldiler. Bu neyi gösteriyor? Hayvanların bir sorun ile karşı karşıya gelmiş olduklarını gösteriyor. Söz konusu çekimler ve tedirginlikler bunun sebeplerinden biri olabilir. Şimdilik gelmeye devam ediyor olabilirler ama bir süre sonra temelli olarak buradan ayrılabilirler.” dedi.

“GELECEK YIL GELMEYEBİLİRLER”

Aslan ayrıca, kentin geçmişte yitirdiği doğal yaşam alanları ve gelecekte flamingoların da karşılaşabileceği risklere de değinerek; “Kent şu anda böyle bir tehlike ile karşı karşıya. Geçtiğimiz yıllarda da yaşandı. Edremit’teki sazlıklar kurudu, Gevaş’taki sazlıklar kurudu bu bölgelerdeki canlılar o alanları terk etti. Flamingolar da bir süre sonra sürekli sahilden ileriye dolayı ürkmelerinden dolayı yaşadıkları bu değişimi kalıcı hale getirip bir daha Van’a ya da Erçek’e gelmeyebilirler. Bu kuşların buraya gelmesi bir zorunluluk değil. Göç yolunda Van değil başka duraklar belirleyip artık oralarda konaklayabilirler. Ama bu konaklamalar Van için bir zenginlik. Bizlerin bu kuşları ürkütmek kaçırmak yerine onların haklarına, hukuklarına ve yaşam alanlarına saygı göstermemiz gerekiyor.” dedi.

HER İSTEYEN BU ALANLARA GİRMEMELİ!

Aslan son olarak; “Sadece Erçek’te değil Van’daki diğer doğal yaşam alanlarında birtakım düzenlemeler gerekiyor. Maalesef bu alanlarda hiçbir uygulama ya da kural yok. Gerekiyorsa belli şartları ve izinleri olmalı. Avrupa ülkelerinde siz bunu yapamazsınız. Rastgele giremez, çekim yapamaz ve bu doğal yaşam alanlarında istediğiniz gibi davranamazsınız. Bu alanların korunması, kollanması ve belli izinlerle tahribat yaratmayacak şekilde belki de rehberler eşliğinde gezilmesi lazım. Her isteyen bu alanlara girip istediği yerde çekim ve diğer faaliyetleri öyle keyfi yapmamalı. Son dönemlerde drone çekimleri ve benzeri faaliyetler maalesef büyük tahribat yarattı. Bunun hep birlikte bir sorumluluk oluşturmalı ve doğal yaşam alanları ile doğal yaşam alanlarında yaşayan hayvanları korumak için duyarlı davranmalıyız. Bu alanlar için belirlenen kurallara ve yasalara bağlı kalarak hareket etmeliyiz.