ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-MEHMET ALİ EKİNCİ
Elektrik, su ve doğalgaza gelen zamlar vatandaşın belini bükmeye devam ediyor. Hem hayat pahalılığıyla hem de zamlarla karşı karşıya kalan vatandaş, yüksek gelen faturaları ödeyemiyor. Hal böyle olunca ya faturalar ödenmiyor ya da vatandaş faturalar için farklı yollara başvuruyor. Bu yollardan birisi de son dönemlerde iyice yaygın hale gelen askıda fatura tarzında bir yardımlaşma sistemi oldu. Vatandaş son yıllarda, özellikle pandemiyle birlikte, ödeyemediği faturalarını ya kendi sosyal medya hesabından paylaşıp, ya da bu işe aracılık edenlere gönderip ödenmesi yoluna girmeye başladı. Bu isimlerin başında ise gazeteci yazar İlhami Işık geliyor. Vatandaşın faturalarını paylaşıp ödenmesi için çağrı yapan Işık, her gün onlarca faturanın ödenmesine aracılık ederken, Van’dan gelen fatura talepleri ve bu faturaların detaylarına dair bilgiler verdi. Van’da en çok su faturaları için destek talebi geldiğini söyleyen Işık, Van’ın İstanbul ve Diyarbakır’dan sonra futara ödenmesi desteği isteyen üçüncü il olduğunu söyledi.
ARTIK BALIKÇI OLARAK DEĞİL “ÖDENDİ KURBAN” SÖZÜYLE BİLİNİYOR
Sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte toplumsal yardımlaşma yöntemleri de arttı. Sosyal medya özellikle son yıllarda zor durumda olanlar ile yardımseverler arasında adeta köprü vazifesi görüyor. Yardıma ihtiyacı olan vatandaşlar, çareyi sosyal medyada bulup, çözmekte zorluk çektikleri sorunu kendi sosyal medya hesaplarından ya da başkalarına göndererek yardımseverlerden bir yardım eli bekliyor. Pandemiyle birlikte faturaların sosyal medyada paylaşılması da yaygınlaştı. Faturasını ödeyemeyen vatandaş kendi sosyal medya hesabından ya da başkalarının hesabından faturasını paylaşarak yardım bekliyor. Kendi sosyal medya hesabından paylaşım yaparak yardımseverler ile darda kalanlar arasında köprü vazifesi gören isimlerden biri de yazar ve siyasetçi İlhami Işık. Bir dönem Kürt sorunu meselesinde en çok konuşulan ve tartışılan isim olan Işık şu sıralar ise sadece yazarlık mesleğini icra edip her gün onlarca, yüzlerce vatandaşın sıkıntısının giderilmesine vesile olmaya çalışıyor.
EN AZ 3 AY ÖDENMEMİŞ FATURALAR…
Şehrivan, yaklaşık 3 yıldır köprü vazifesi gören Işık ile görüşerek, Van ile ilgili faturalar hakkında bilgi aldı. Şehrivan’a konuşan Işık yaklaşık 3 yıldır darda olanların faturalarının ödenmesine vesile oluyor. Işık, sosyal medya hesabına ayda ortalama 900 ile bin arasında faturanın gönderildiğini ve bunlardan en az 300 faturanın Van’dan olduğunu dile getiriyor. Son 3 ay hariç Van’dan kendisine 20 bin faturanın geldiğini ve bu faturaların en az 3 ay ödenmemiş faturalar olduğunu ifade ediyor. Işık, kendisine Van’dan gelen faturaların çoğunlukla su faturası olduğunu vurgulayarak Van’ın 81 il içerisinde en çok fatura gönderen 3. il olduğunu dile getiriyor.
IŞIK: MUTLULUĞA ORTAK OLMA DUYGUSU YAKANIZI BIRAKMIYOR
Işık, yardım etmenin önemine değinerek sözlerine şöyle başladı: “Yardım etmek, insanların mutluluğuna ortak olmak; insan olmakla alakalı bir şey. Bir şeylere çare olmak ve insanların mutluluğu olmak çok başka ve çok bir duygu. Bu insanı daha da insan kılıyor çünkü hiç tanımadığımız insanların mutluluğuna tanık oluyoruz. Hiç görmediğimiz, hatta belki hiç göremeyeceğimiz kötü durumda olan ailelerin toparlanmasına bir nebze de olsa yardımcı oluyoruz. O ay bir babanın veya annenin çocukları karşısındaki gururunu kurtarmış oluyoruz. O ailenin ayakta kalmasına vesile oluyoruz. Çünkü o faturayı ödeyemezse belki yiyecek alamayacak, belki bir şeyler yapamayacak. Bu iş bir süreden sonra sürekli hale geliyor. Mutluluk çoğaldıkça o mutluluğa ortak olmak istiyorsunuz. Mutluluğa ortak olma duygusu yakanızı bırakmıyor.”
“VAN’DAN GELEN FATURALARIN ÇOĞU SU FATURASI OLUYOR”
Fatura paylaşımlarına nasıl başladığını da anlatan Işık, “2014 yılından beri bu işi yapıyorum. O dönem ‘Çocuklar Üşümesin’ kampanyası vardı. O zaman 84 bin çocuğu giydirdik biz. Yaklaşık 3 yıldır da elektrik, su ve doğalgaz faturalarını Twitter hesabımdan paylaşarak insanlar arasında köprü vazifesi görüyorum. Twitter’da paylaşıyorum. Çoğu Twitter’dan bana mesaj atıyor ya da etrafındaki insanlara söylüyorlar, onlar gönderiyor. Faturaları paylaşıyorum. Çok hızlı da duyuluyor. Faturaları ödeyeceklerine dair bana dönüş yapıyorlar. Çoğu bana ulaşmadan ödüyor” şeklinde konuştu.
IŞIK: VAN, EN ÇOK FATURANIN GELDİĞİ 3. İL
Işık, kendisine Van’dan gönderilen faturalara da değinerek, “Ayda ortalama 900 ile bin arası fatura geliyor. Bu faturaların en az 300 tanesi Van’dan geliyor. Günlük 5-7 arası fatura geliyor. Tabii bazı dönemler azalıyor, bazı dönemler de ise fazlalaşıyor. Elektrik, su ve doğalgaza gelen zamlardan sonra faturaların sayısı da faturaların tutarı da arttı. Eskiden günlük toplam ödenen fatura tutarı 5 bin TL olurken şimdi 10 bin TL oluyor bu tutar. Van, bize en çok fatura gelen 3’üncü il. 1’inci ve 2’nci sırada genelde İstanbul ve Diyarbakır yer alıyor ve bu sıralar çoğunlukla değişiyor ama Van muhakkak 3’üncü sırada yer alıyor.
“ÇOK BÜYÜK BİR YOKSULLUK VE İŞSİZLİK VAR DEMEKTİR”
“Van’dan en çok su faturası geliyor ve çoğu da birkaç ay ödenmeyen faturalar. Bu toplumda yoksulluğun ne kadar arttığının göstergesidir. Bir yerde birkaç faturanın ödenmemesi orada yoksulluğun derinleştiğinin ifadesidir. Bir ay ödenmese bu anlaşılabilir bir durumdur. Ama sürekli birden fazla faturasını ödeyemeyen bir yer varsa orada çok büyük bir yoksulluk ve işsizlik var demektir. Van’da en az 3 ay birikmiş faturalar oluyor. En az 15, 20 fatura ödediğimi biliyorum” ifadelerini kullandı.
VANLILAR’IN ON BİNLERCE FATURASI ÖDENDİ!
“İnsanlar 50 liralık faturasını ödeyemiyor” diyen Işık, “Faturaları saydık, çizelge yaptık, bir kuruluşa vermek için. Son 3 ay hariç toplam Van’dan bize 20 bin fatura geldi. İnsanların şunu anlaması lazım; sadece fatura değil bir ailenin ayakta kalmasının ana göstergelerinden biridir. Bir ailenin faturası ödendiği zaman o aile, o ayı normal şartlarda atlatabilir ama faturası ödenmediği zaman o ailenin bütün yaşam koşulları darmadağın oluyor. Belki bu defa kirasını ödeyemiyor ya da yiyecek alamıyor ama fatura ödendiği zaman o aile nefes alabiliyor. Faturayı sadece fatura olarak görmemek lazım. Faturalar bir aileyi ayakta tutacak 3 şeyden birisidir faturalar. Küçük rakamlar ama yoksullar, çaresizler için çok büyük rakamlar. İnsanlar 50 liralık faturasını ödeyemiyor” diye aktardı.