Geçtiğimiz yıllarda birkaç kez çalışmalarının başlayacağı duyurulan fakat bir türlü startı verilemeyen, geçtiğimiz yıl ise resmen başlayan Eski Van şehrinin ayağa kaldırılması çalışması sürüyor. Bir dönemler önemli şehirlerinden biri olarak Van Kalesi eteğinde bulunan yapılar bir bir ayağa kaldırılırken 2 bin 700 yıllık Süleyman Han Camii’nin de tamamlanması sonrası 750 yıllık Ulu Camii başta olmak üzere; Kızıl Minareli Cami, Horhor Cami ve Miri Ambarı’nın çalışmaları da başladı. Işıklandırıldıktan sonra büyük bir ihtişama kavuşan Van Kalesi altındaki eski şehirde hummalı bir çalışma sürerken a alanda kentin turizmine büyük bir katkı sunacak çalışmalar da titizlikle takip ediliyor.

ESKİ VAN ŞEHRİ'NİN CANLANDIRILMASI PROJESİ’NDE ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı (CMDP) kapsamında Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından desteklenen, Van Valiliği, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Van Müze Müdürlüğünün koordinasyonunda gerçekleştirilen ‘Eski Van Şehri'nin Canlandırılması Projesi’ konusunda çalışmalar aralıksız sürüyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülsen Baş'ın bilimsel danışmanlığında yürütülen kazılarda, aralarında sanat tarihçisi ve arkeologların bulunduğu 50 kişilik ekip görev yaparken birçok medeniyetten izler taşıyan yapılar için hayati çalışmalar yürütülüyor.

BALCI YAKINDAN TAKİP EDİYOR

 Van Valisi Ozan Balcı’nın ve kurumların yakından takip ettiği proje devam ederken sık sık çalışmaların durumuyla ilgili paylaşımlar yapılıyor. Son olarak Vali Balcı’nın ziyaret edip çalışmalar hakkında bilgi verdiği alanda özellikle Ulu Cami gibi önemli yapılardaki ilerleme ve diğer eserlerin durumu ile ilgili bilgilendirme yapıldı. Ulu Camii'de yapılan restorasyon çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini belirten Vali Balcı o alandaki çalışmalar ile ilgili olarak, “Eski Van Şehrini ayağa kaldırma çalışmalarımız hızla devam ediyor. Tarihi hanımız da restore ediliyor. Burada 41 tane dükkan, gün yüzüne çıkacak. Vanımızın kültür turizmine büyük katkısı olacak. Kızıl Minareli Camii ve Miri Ambarının da restorasyonu devam ediyor. Süleyman Han Camii restorasyonunu bitirdik, ibadete açıldı. Valiliğimiz koordinasyonunda, Kültür ve Turizm Bakanlığımızın himayelerinde Eski Van şehrini ayağa kaldırdığımızda ilimizin kültürüne, turizmine, tarihine çok anlamlı katkı sağlayacak.” dedi.

VAN VEKİLİ TÜRKMENOĞLU DA BUTİK OTEL VE DÜKKAN PROJESİNİ DUYURMUŞTU

Geçtiğimiz günlerde eski Van şehri ile ilgili bir açıklama da AK Parti Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu’ndan gelmişti. Eski Van şehri alanı içinde bulunan restorasyon çalışmaları sürüyor. Geçtiğimiz yıllarda restorasyon çalışmaları yapılan alanda diğer tarihi yapıların da restorasyonu sürerken AK Parti Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu o alandaki çalışmalarla ilgili önemli bilgiler paylaştı. Eski Van Şehri’nde yapılan çalışmaları dile getiren Türkmenoğlu, “Şimdi o sahil yolunda yürüdüğümüzde eski Van şehrini görme fırsatı yakaladık. Orada iki tane daha camimizi restore ediyoruz. Hemen yanında Hüsrev Paşa Han’ın içinde bulunan dükkânları ve yanındaki askeri kışlayı butik otele çevireceğiz.”

“ŞEHRİN HEM KÜLTÜRÜNE HEM EKONOMİSİNE KATKI SUNACAK” 

“Şehrin tahıl depolandığı yeri yapıp hayata geçireceğiz. Oranın dış duvarını ördükten sonra oraya gelen insanlar tarih süzgecinden geçecek, yukarıda Urartu, aşağıda Selçuklu, Osmanlı, yanında da Cumhuriyet olacak. Biz İpekyolu’nu kültürüyle beraber büyük zenginlik abidesi olup bu şehrin hem turizmini hem kültürünü hem ekonomik değerlerini kazandıracağız” şeklinde bilgi aktararak bölgedeki çalışmalar ile ilgili heyecanı artırmıştı.”

Van’da binlerce paket kaçak sigara ele geçirildi! Rakam dudak uçuklattı Van’da binlerce paket kaçak sigara ele geçirildi! Rakam dudak uçuklattı

VAN İÇİN YENİ BİR CAZİBE MERKEZİ OLACAK

Halihazırda ışıklandırma projesi ile ayrı bir cazibeye sahip olan Van Kalesi’nin ön tarafında bulunan eski Van evleri ve diğer doğal alanların dışında Süleyman Han Camii, Hüsrev Paşa Camii ve Kaya Çelebi Camii’nin dışında bu yeni alanların kazandırılması sonrası bölgenin öneminin daha çok artması bekleniyor. Halihazırdaki eski Van şehrinin devasa alanının peyder pey bir önemli bir destinasyona döndüğü alanda yeni yapılar ve müze gibi büyük bir durak ile birlikte o alanın turizmde en önemli merkezlerden biri haline gelmesi bekleniyor.

Editör: Necmettin Dursun