Bir dizi temasta bulunmak üzere Van’a gelen Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer, kentteki gazetecilerle bir araya geldi. Burada konuşan Özer, “İstanbul ve Van arasında bir gönül köprüsü kurmak istiyoruz” dedi.

ESENYURT BELEDİYE BAŞKANI ÖZER VAN’DA!

Programda konuşan Özer, Van ziyaretinden söz ederek, “Bir süredir bölgedeyim. Kars, Ardahan, Iğdır ve Van’ı ziyaret ettim. Çaldıran ve Muradiye ilçelerimizde belediyeleri ziyaret ederek, belediye başkanlarıyla bir araya geldim. Muradiye’nin benim için özel bir yeri var, çünkü orada doğup büyüdüm. Muradiye’de İlkokulu, ortaokulu okudum. Van Büyükşehir Belediye Başkanı Abdullah Zeydan, ilçe belediye başkanları, CHP Muradiye ilçe başkanı ve STK temsilcileriyle Muradiye Belediyesi’nin düzenlemiş olduğu yemekte buluştuk. Daha önce GAP’ın Genel Sekreteriyken yine Muradiye Şelalesi’nde 200 belediye başkanını ağırlamıştım. O anılarım da canlandı, benim için özel ve anlamlı bir buluşma oldu. Akabinde Van’a gelerek Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlemiş olduğu yemeğe katıldım. Pazartesi günü sabah Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda STK temsilcileriyle kahvaltıda bir araya geldik. Kahvaltıdan sonra Van’a dair sohbet gerçekleştirdik. Daha sonra Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret ettim. Salı günü Gevaş programımın ardından Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ni ziyaret edip, daha sonra İstanbul’a geri döneceğiz” dedi.

Narin Güran neden öldürüldü? İşte araştırmalara göre en güçlü neden… Narin Güran neden öldürüldü? İşte araştırmalara göre en güçlü neden…

“BU SEYAHATLERİMİN EN ÖNEMLİ ANLAMI DOĞU İLE BATI ARASINDA BİR GÖNÜL KÖPRÜSÜ KURABİLMEK”

Ziyaretinin önemine değinen Özer, “Van ziyaretimin önemli bir boyutu var. Van’ın yetiştirmiş olduğu, Van’ın bir evladıyım. Hayatım boyunca Van’a hizmet etmek istedim. Hatta Van’da siyaset de yapmak istedim fakat kısmet olmadı. Zamanın ruhu bizi İstanbul Esenyurt’a gönderdi. Yıllardır genel sekreter olarak, GAP uzmanı, rektör vekili, dekan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Başdanışmanı ve hoca olarak geldiğim Van’a bu defa belediye başkanı olarak geldim. Bu seyahatlerimin en önemli anlamı Doğu ile Batı arasında bir gönül köprüsü, hizmet köprüsü kurabilmektir. Bu benim için sadece turistik bir seyahat değil, ben zaten bölgeyi tanıyorum, biliyorum, çalışmalar yaptım. Şimdiye kadar 36 kitap yazdım, bunların çoğu bölgenin sorunlarıyla ilgilidir. Şimdi icra makamında bulunan biri olarak yapmak istediklerimi dile getirmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

ÖZER: İSTANBUL İLE VAN ARASINDA KÖPRÜ KURMAK İSTİYORUZ

Özer, İmamoğlu ile yeniden Van’a gelip çeşitli temaslarda bulunacaklarını belirterek, “Van ile İstanbul, İstanbul ile Van arasında dediğim gibi köprü kurma niyetindeyiz. Bu sadece benim düşüncem değil, aynı zamanda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da düşüncesidir. Ben buraya gelirken, İmamoğlu’nun da selamlarını getirdim. Bir Van masası kurmak istiyoruz. Doğu ile Batı arasındaki bu ilişki basit bir söylemden ibaret olmasın. Bir pratik sonuçları olan, şehrimize yansıyan sonuçları olan bir şey olsun istiyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanı Abdullah Zeydan, İmamoğlu ziyaretinde burnu dile getirdi. Sayın İmamoğlu bize önem veriyor, biz de kendisini önemsiyoruz. İmamoğlu’nu sadece Esenyurt ile olan diyaloğundan dolayı değil, İstanbul için, Türkiye için bir şans olarak görüyoruz. Dolayısıyla inşallah İmamoğlu ile birlikte Van’a gelerek çeşitli temaslarda ve ziyaretlerde bulunacağız” diye aktardı.

BAŞKAN ÖZER’DEN KENT KOALİSYONU ÖNERİSİ

Van kent koalisyonunu öneren Özer, “Ondan önce Vanlıların yapması gereken bir şeyi var. Van dünyada eşi benzeri az bulunan bir şehir, tarihi, turistik, kültürel değerleri olan bölgesel bir şehir, Van sadece kendisiyle ilgili değil, makûs talihini yendiğinde Ağrı, Bitlis, Hakkari, Muş’u ayağa kaldırabilecek bir merkezdir. Van aynı zamanda burada yüksek katma değerli, belki de tarıma dayalı ürünlerin sanayide işlendiği ve dünyaya ihraç edildiği bir üs haline gelirse o zaman yıllardır konuşulup yapılmayanı yapmış oluruz ama bunun için Van’daki kurumların birleşmesi, bir araya gelmesi, birbirini sevmesi gerekir. O nedenle de Van’a kent koalisyonu öneriyorum” dedi.

“21. YÜZYILA YAKIŞAN BİR VAN’I EN KISA SÜREDE YARATABİLİRİZ”

Özer, Van ile ilgili düşüncelerini dile getirerek, “Kent koalisyonu Van Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Van Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde kurulmalıdır. İşin içine siyasileri, milletvekillerini, sivil toplum kuruluşlarını dahil ederek, Van söz konusu olduğunda ayrılık gayrılıkları bir tarafa bırakarak, siyasi ayrılıkları da bir tarafa bırakarak, iş yapmaya başlarlarsa o zaman gerçekten 21. yüzyıla yakışan bir Van’ı en kısa sürede yaratabiliriz. Ama birbirimize düşersek, birbirimize küsersek, birbirimizi sevmezsek çekememezliği öne çıkarırsak Van bir yere gidemez. Umut ve sevgi aşılamamız lazım. Gönül köprüleri kurmamız lazım. Empati yapmamız lazım. Bu sözcükler sözcük olarak kaldığında bir işe yaramaz ama hayata geçirildiğinde sihirli sözcüklerdir. Gaziantep, Kayseri, Konya ve Denizli bunu başardı. Bizim bunlardan neyimiz eksik, biz de başarabiliriz” diye aktardı.

ÖZER: BU GÖNÜL KÖPRÜSÜNÜ HİZMET KÖPRÜSÜNE ÇEVİREBİLİRİZ

Özer, “Van’ın bir evladı olarak üstümüze düşen ne varsa yerine getirmeye hazırız. Bu gönül köprüsünü hizmet köprüsüne çevirebiliriz. Bu sadece Van ile yapabileceğimiz bir şey değil. Biz Kars, Edirne’yle de yapıyoruz. Sayın İmamoğlu Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı seçildi. Bende reform komisyonuna seçildim. Dolayısıyla sevgiyi büyütmeliyiz, umudu diri tutmalıyız. Empatiyi daima işletmeliyiz. O zaman biz bu makûs talihi yenebiliriz. Ben buna hazırım ve size söylüyorum. Şimdi değilse ne zaman? Ben değilsem kim? Siz değilseniz kim yapacak bunu? Birilerinin el atması lazım. Yıllardır söylüyoruz. Söz doygunluğa ulaştı artık icraat zamanıdır. Siz de basın mensupları olarak destek verin. Bunu başaralım. Dolayısıyla üretimi arttıralım. Üretilen üretimin hakça bölüşümüne refakat edelim ve bunu toplumsal barış içinde gerçekleştirelim” diye konuştu.

“HALKA HESAP VERMEK CESARET İSTER”

Esenyurt Belediyesi’nde yaptıkları çalışmalardan söz eden Özer şunları aktardı: “Esenyurt Belediyesi’nde yapmış olduğumuz 100 günlük hizmetleri kamuoyuyla paylaştık. Bunu paylaşmamızın nedeni siyaset adamı halkına hizmet eden ama hesap veren adamdır. Bir otokrasiyi bir demokrasiden ayıran da hesap verebilirliktir. Belediye başkanı halkın parasıyla halka hizmet eden kişidir. Bizde 100 günde ne yaptığımızı halka anlatmalıyız. Bunu yapıp il başkanlığına gönderdiğimizde il başkanı hemen bir genelge yayımlayarak tüm belediyelerin 100 günlük çalışmalarını açıklamasını istedi. Biz buna öncülük ettik. Halka hesap vermek cesaret ister. Çünkü çantada bir şey yoksa ne söyleyeceksin.”

“ESENYURT, TÜRKİYE’NİN 57 İLİNDEN DAHA BÜYÜK BİR YERDİR”

Esenyurt’tan bahseden Özer, “İlkemiz adil, eşit, kapsayıcı ve ulaşılabilir bir belediyecilik, demokratik, katılımcı, şeffaf bir yerel yöneticilik, bu ilkelerin ışığında 7 hedef belirledik. Esenyurt ile ilgili biraz bilgi vermek istiyorum. Esenyurt hukuken ilçe gibi görünse de 7 büyükşehirden büyük, Türkiye’nin 57 ilinden daha büyük bir yerdir. 1 milyon 600 bine yakın nüfusu var. Van merkezin üç katı büyüklüğünde bir ilçedir. Esenyurt enlerin şehridir. Hem en zengini var hem de en yoksulu var. Türkiye’de en çok gündeme gelen ilçelerden biridir. Ben aday olduktan sonra en çok konuşulan adaylardan biri oldum. Önümüzü kesebilmek için kara propaganda yaptılar ama halk bunlara büyük bir şamar indirdi” dedi.

“YILLARDIR HİÇ ASFALT YÜZÜ GÖRMEMİŞ YERLERİ ASFALTLADIK”

Özer, hayata geçirdikleri projeleri dile getirerek, “Temiz, ulaşılabilir bir Esenyurt. Biz geldiğimizde çöp dağları vardı. Filomuzu güçlendirdik, gece gündüz çalıştık. Şimdi Esenyurt pırıl pırıl. Bir ilçe belediyesinin en önemli hizmeti temizliktir. Ulaşılabilir bir Esenyurt dedik. Dört ay dolmadan 50 bin ton asfalt döktük. Sezon bitinceye kadar bunu 120 bin tona yükselteceğiz. 70 caddeyi asfaltla buluşturacağız. Yıllardır hiç asfalt yüzü görmemiş yerleri asfaltladık. 60 bin metrekare parketaşı döşedik. 8 bin noktada müdahalede bulunduk. Yolları açtık, halk sevindi. Halk şimdiye kadar kimsenin yapmadığını 3-4 ayda yaptı dedi. Esenyurt’ta her yer betona boğulmuş. 256 tane gök delen var. Bütün atık arsaları oradan buradan olanları birleştirdik, park yapmaya başladık” diye konuştu.

“KENT LOKANTALARI İLE İLGİLİ BİR ÇALIŞMA YAPIYORUZ”

Özer, “Şimdiye kadar 2 parkı bitirdik. İlk etabı 100 bin, bir 100 bin daha toplam 200 bin metrekarelik bir vadi oluşturduk. O vadiyi bir yaşam alanı haline getireceğiz. Onu park yapacağız. Her an yeşile önem vererek gidiyoruz. Günde 15 bin kişiye sıcak yemek verecek bir aşevini hayata geçirdik. Bu kapasiteyi 30-40 bine kadar çıkaracağız. Kent lokantaları ile ilgili bir çalışma yapıyoruz. Bu sezonda 15 tane kreş yapıyoruz. Hasta bakım merkezimiz var. Esenkart ile yardım yapıyoruz. Koli yardımı yapıyoruz” şeklinde konuştu.

“ESENYURT’UN KİMLİĞİNİ, AİDİYETİNİ OLUŞTURMAK İSTİYORUZ”

“Biz Esenyurt’un kimliğini, aidiyetini oluşturmak istiyoruz. Bunun için kültür ve sanata önem veriyoruz. Geçtiğimiz günlerde 35 ülkeden 550 kişiyi ağırladık. Gelip eğlenip gittiler. Yılmaz Güney Müzesi çalışmalarını başlattık. Bir Yaşar Kemal kitaplığı oluşturacağız. Bir Dengbejler Akademisi oluşturmak istiyoruz. Ahmedi Hani, Feqiye Teyran… Hepsi bizim değerimiz. Kadınlarla ilgili çalışmalarımız var. Kariyer merkezimiz var. 3.5 ayda bin 500 kişiyi işe koyduk. Hedefimiz 5 yılda 100 bin kişi. Esenyurt’ta 40 bin konut mağduru var. Komisyonlar kurduk, onları peyderpey çözüyoruz.”

Muhabir: ZENÜN YEŞİL-FATMANUR POLATCAN