TEKNOLOJİ

Erişim engeli getirilen Instagram ne zaman açılır? Bakan Uraloğlu açıkladı!

Popüler sosyal medya platformu Instagram 2 Ağustos'tan beri BTK tarafından kapatılmış durumda. Platformun ne zaman açılacağı merak konusu olurken Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'ndan Instagram’daki erişim engeline ilişkin bir açıklama geldi ve Instagram’ın ne zaman açılacağını açıkladı. Peki, Instagram açılacak mı, erişim engeli getirilen Instagram ne zaman açılır? İşte Instagram yasağıyla ilgili tüm merak edilenler…

Abone Ol

Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) kararıyla 2 Ağustos'ta Türkiye'de Instagram'a erişim sınırlaması getirildi. BTK ise yaptığı açıklamada, Instagram katalog suçlara uymadığı gerekçesiyle böyle bir karar alındığını duyurdu. BTK'nın Instagram'a Türkiye'den erişimi re'sen engellemesinin ardından bir mahkeme kararı çıkarması bekleniyordu.

"EKSİKLİKLERİ GİDERDİKLERİ AN ENGELİ KALDIRACAĞIZ"

Türkiye dışında olan ancak ülke içinde temsilcilikleri bulunan bazı sosyal medya platformları olduğunu, bunlardan uygulanmasını istedikleri belli kurallar, kanunlar, yönetmelikler ve mevzuatların olduğunu dile getiren Uraloğlu, zaman zaman yaptıkları uyarılara rağmen bunlara uyulmasında bazı problemler gördüklerini söyledi.

"VATANDAŞLARIMIZIN HİSSİYATINI DA DOĞRU YÖNETMEYE ÇALIŞIYORUZ"

Abdulkadir Uraloğlu, en son katalog suçları kapsamında kendilerini uyardıklarını ancak gerekli karşılığı bulmadıkları için de bir erişim engeli getirdiklerini dile getirerek, "Özellikle hem kanuni olarak koyduğumuz kurallar hem de bazı toplumsal hassasiyetlerimizi dikkate almadıkları takdirde biz de gerekli müdahaleleri yapmak zorunda kalıyoruz. Bu anlamdaki vatandaşımızın hissiyatını da doğru yönetmeye çalışıyoruz. Türkiye temsilcisi olan şu andaki ilgiliyle beraber arkadaşlarımız görüşme halinde. Hani net bir şekilde hassasiyetlerimiz belli. Oradaki eksiklikler belli. O eksiklikleri giderdikleri an yani diyelim ki bir saat sonra biz o engeli kaldırmış olacağız. Ama hani burası bir bağımsız bir ülke. Kanunlar, kuralları olan bir ülke. Herkesin de bu kanunlara, bu kurallara biz uymasını istiyoruz net olarak." ifadelerini kullandı.

INSTAGRAM NEDEN KAPATILDI?

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, 31 Temmuz tarihinde sosyal medya platformu X hesabı üzerinden Haniye'nin ölümünden sonra bir taziye mesajı yayınlamıştı. Fahrettin Altun, Instagram'ın Haniye ile ilgili paylaşımlarını engellediğini belirterek, "Heniye'nin şehadetinden dolayı insanların taziye mesajını yayınlamamasını herhangi bir sebep göstermeden sosyal medya platformunu Instagram'ı da ben de kınıyorum. Bu, çok açık ve net bir sansürdür" ifadelerini kullanmıştı... Altun'un bu paylaşımının ardından BTK tarafından 2 Ağustos tarihinde Instagram'a erişim engeli getirildi.

PEKİ, ŞİMDİ NE OLACAK

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Instagram'a getirilen erişim engeliyle ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı: Net bir şekilde hassasiyetlerimiz belli. Oradaki eksiklikler belli. O eksiklikleri giderdikleri an yani diyelim ki bir saat sonra biz o engeli kaldırmış olacağız. Bu açıklamalardan da anlaşılacağı üzere, yasağın kalkması için Instagram'ın bir adım atması bekleniyor. META cephesinden BTK'nın erişim engelleme kararıyla ilgili şimdilik ne bir adım atıldı ne de bir açıklama yapıldı.