Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), BOTAŞ tarafından duyurulan yeni doğalgaz tarifesine ilişkin, “Gaz alım bedelindeki yüzde 38’lik artışın Türkiye genelinde konut fiyatlarındaki ortalama etkisi yüzde 24,4 düzeyindedir.” açıklamasını yaptı.

EPDK’dan yapılan açıklamada, “Bilindiği üzere 1 Ağustos 2024 tarihinden itibaren geçerli doğalgaz tarifeleri BOTAŞ tarafından kamuoyuna açıklanmıştır. Söz konusu açıklamada belirtilen yüzde 33,1 ve yüzde 38 oranındaki artışlar birim gaz alım bedeline yansıyan artışlardır.” denildi.

"BOTAŞ'IN AÇIKLADIĞI TARİFE BİRİM GAZ ALIM TARİFESİYDİ"

EPDK, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Bilindiği üzere 1 Ağustos 2024 tarihinden itibaren geçerli doğalgaz tarifeleri BOTAŞ tarafından kamuoyuna açıklanmıştır. Söz konusu açıklamada belirtilen yüzde 33,1 ve yüzde 38 oranındaki artışlar birim gaz alım bedeline yansıyan artışlardır.

“1 METREKÜP DOĞALGAZIN FİYATI 7,6 TL’DEN 9,4 TL’YE ÇIKTI”

Narin Güran cinayeti: Aileden kimse bu mesaja açıklık getiremiyor! Narin Güran cinayeti: Aileden kimse bu mesaja açıklık getiremiyor!

Diğer bir deyişle 1 metreküp doğalgazın fiyatı nihai olarak ortalama 7,6 TL'den 9,4 TL'ye çıkmıştır.

"GAZ ALIM BEDELİNDEKİ YÜZDE 38'LİK ARTIŞIN KONUT FİYATLARINDAKİ ETKİSİ YÜZDE 24,4"

Gaz alım bedelindeki yüzde 38'lik artışın, Türkiye genelinde konut fiyatlarındaki ortalama etkisi ise yüzde 24,4 düzeyindedir.

Sonuç olarak nihai faturada belirleyici olan birim gaz alım bedeli, sistem kullanım bedeli ve vergiler dahil hesaplandığında Türkiye geneli için konut fiyatları ortalama yüzde 24,4 oranında artmıştır.

SERBEST TÜKETİCİYE YÜZDE 28,7 ZAM YANSIYACAK

Yıllık tüketimi 300 bin metreküp ve altında olan serbest tüketicilerin, elektrik üretimi hariç kullandıkları doğalgazın satış fiyatı ise Türkiye geneli için ortalama yüzde 28,7 oranında artmıştır.

"METREKÜP DOĞALGAZIN FİYATI NİHAİ OLARAK ORTALAMA 11,8 TL'DEN 15,2 TL'YE ÇIKTI"

Söz konusu tüketiciler için 1 metreküp doğalgazın fiyatı nihai olarak ortalama 11,8 TL'den 15,2 TL'ye çıkmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

BOTAŞ VE EPDK AÇIKLAMALARINDAN ARDINDAN ORTAYA ÇIKAN TABLO

Birim doğalgaz alım bedeli zam oranı / Faturaya yansıyacak zam oranı

Sanayide: Yüzde 33,1 / Yüzde 28,7

Konutlarda: Yüzde 38 / Yüzde 24,4

Kaynak: EN SONHABER