Döviz kurundaki sert yükseliş ve Brent Petrolün 85 dolar seviyelerine çıkmasıyla akaryakıt fiyatlarına çifte zam olarak yansıması bekleniyordu. Benzin ve motorine yapılması planlanan çifte zam EPDK’nın fiili müdahalesiyle zam hafta başına (24 Haziran) ertelendi.

Memur ve müdürleri geçti! Çoban maaşını duyan şaşıp kalacak Memur ve müdürleri geçti! Çoban maaşını duyan şaşıp kalacak

ZAM KARARI DÖVİZ KURUNA GÖRE YAPILACAK

Sektör kaynakları, zammın bugün ve yarın kurlar ile uluslararası fiyatlara göre yeniden hesaplama yapılacağını ve 24 Haziran Pazartesi gecesi ne kadar zam yapılacağının bu rakamlara göre netlik kazanacağını belirtildi.

2,5 TL'LİK ÖTV ZAMMI YOLDA

2024 yılının Ocak-Mayıs döneminde ÜFE artışı yüzde 17,87 oldu. 3 Temmuz'da TÜİK'in açıklayacağı haziran ayı ÜFE verileriyle birlikte, akaryakıttaki maktu ÖTV artış oranı da belli olacak.

2024'ün ilk beş ayında ÜFE aylık ortalama yüzde 3,35 artmıştı. Bu ortalamada artış haziran ayında da olursa 6 aylık ÜFE artış oranı yüzde 21,82 olacak.

Bu oranda ÜFE artışı olursa da, maktu ÖTV tutarı benzinde 2,06 TL, motorinde 1,93 TL artacak. Buna geçen sene 2 puan artışla yüzde 20'ye çıkarılan KDV de eklendiğinde vergi artışı benzinde 2,47 TL, motorinde 2,32 TL olacak.

Şu an maktu ÖTV tutarları bir litre benzinde 9,45 TL, bir litre motorinde 8,86 TL seviyesinde bulunuyor.

Kaynak: ŞEHRİVAN-SÖZCÜ