Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, katıldığı canlı yayında gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.
"Müşteri adresi kolay bulsun diye internet sitesinden konum paylaşan esnaf, lisans parası ödeyecek" iddialarına ilişkin açıklama yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Tamamiyle gerçek dışı, esnafla ilgili yok. Böyle bir durum söz konusu değil. Düzenleme coğrafi bilgi maddesinden alarak bunları gelir amaçlı, ticari amaçlı gelir elde edenler ile ilgili. Esnafı ilgilendirmiyor" açıklamasında bulundu.
NE OLMUŞTU?
İnternette veya telefondan haritalı adres bilgisi (konum) paylaşan işletmelerin ve bu paylaşımı sağlayanların, yıllık 1750 TL ile 1 milyon 750 bin TL arasında izin bedeli ödeyeceği iddia edilmişti. İzinsiz paylaşım yapanlara, bedelin 2 katı para cezası kesileceği belirtilmişti.
ENFLASYONDA HEDEFLER TUTUYOR MU?
Ekonomik gelişmelere ilişkin soruları da yanıtlayan Yılmaz, şu ifadeleri kullandı: Yılsonu ve 2025 tahminleri, enflasyonla mücadelede arzu edilen bir noktada olduğumuzu söyleyebilir misiniz? Reel tarafta rakamlar nasıl? İstihdamda, cari açıkta, rezervlerdeki görünümde bir sapma var mı?
"Geçen haziran ayından bu yana dezenflasyon sürecine girdik. Haziran'dan bu yana enflasyon 28,4 puan düştü. Nokta atış bazen hedefler tutmuyor olabilir, ancak burada önemli olan gittiğimiz yoldur. Türkiye önümüzdeki dönemde de dezenflasyon sürecine devam edecektir. Kamuda ve özel sektörde verimliliği artıracak çözümlerle yolumuza devam edeceğiz."
EKONOMİ RESESYONA MI GİRDİ?
Üçüncü çeyrek büyüme rakamlarının açıklanmasının ardından bir tartışma başladı; "Türkiye ekonomisi teknik olarak resesyona girdi" yorumu yapan iktisatçılar var... Ama buna katılmayanlar da var. Revize edilen ikinci çeyrek büyüme verisi ve üçüncü çeyrek verisi daralmaya işaret ediyor. Siz nasıl değerlendirirsiniz bu durumu?
"Üçüncü çeyrek verileri açıklandı. 17 çeyrektir büyümemiz devam ediyor. İkinci çeyrekte beklentimizin altında bir büyüme oldu. Dördüncü çeyrekte de büyüme sürecimizin devam etmesini bekliyoruz. Dünyadaki ve bölgemizdeki gelişmelere rağmen Türkiye ekonomisi büyümesini devam ettiriyor. Dördüncü çeyrekte verisinde daha net de görmüş olacağız. Ancak her durumda Türkiye ekonomisi dinamizmini koruyor. Enflasyonu düşürme çabası içinde büyümeyle ilgili bazı durumlar yaşanabilir. Mevsimler inişler, çıkışlar olabilir."
ÜCRET, MAAŞ VE GÜNCELLEMELER
Asgari ücret tespit komisyonu 10 Aralık'ta çalışmalarına başlıyor... Nasıl bir zam politikası izlenecek? Hedef enflasyona göre bir zam yapılsın diyenler var, gerçekleşen ve hedeflenen enflasyonun orta noktasına göre bir zam yapılsın önerileri var... Temel yaklaşım ne olacak asgari ücret zammında?
"Asgari ücrette durum sadece kamu ile ilgili bir durum söz konusu değil. 3'lü bir mekanizma var. Öteden beri süren bir mekanizma söz konusu zaten. Ben şunun altını çizmek istiyorum; asgari ücret adı üstüne asgaridir, yani bundan daha altı olmaz. Önemli olan da bu çizgidir. 2023'ten yüzde 100'den fazla bir zam yapıldı. 2024'te de yaklaşık yüzde 50 civarında zam yapıldı. En az bunlar kadar da önemli olan bir kararla, asgari ücreti vergi haricinde tuttuk.
Ücret belirlenirlen bir denge aranacaktır. Şimdiden bir rakam ifade etmek doğru olmaz."
Yılbaşı memur ve emekliler için de zam dönemi. Memur ve memur emeklileri ile işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin zam uygulaması toplu sözleşme ve yasalarla belli ama özellikle en düşük maaşı alan gruptaki emekliler için ne yapılacak?
Bizim en temel kuralımız, enflasyona ezdirmeme kuralıdır. Burada temel mekanizmaların çalışacağını belirtmek istiyorum. Mutlaka bir çalışma yapılacaktır.
"MTV ORANINDA İNDİRİM İÇİN DEĞERLENDİRME YAPILACAK"
Yılmaz, MTV oranında indirim yapılıp yapılmayacağına yönelik olarak "Bir değerlendirme yapılacak, dezenflasyon sürecini destekleyici bir çalışma yapılacağına inanıyorum, çalışmalar bitmeden bir şey söylemem doğru olmaz" diye konuştu.