GÜNCEL

Ehliyet yaşı 16'ya mı düştü? Ehliyet yaşı kaç oldu?

Ehliyetlerde yeni dönem başlamak üzere. Bu kapsamda bazı ehliyetlerde yaş sınırı düşürüldü ve sağlık kontrolleri artırıldı. Peki yeni ehliyet yaşı kaç oldu? Araba ehliyeti alma yaşı 16'ya mı düştü? İşte merak edilenler...

Abone Ol

Sürücü ehliyeti konusunda bazı güncellemeler yapıldı. Bu kapsamda bazı ehliyet gruplarında yaş sınırı düşürüldü ve sağlık kontrolleri sıkılaştırıldı. Peki yeni düzenlemede araba ehliyeti almanın yaşı düşürüldü mü? Ehliyet almak için artık 16 yaşında olmak yetiyor mu?

EHLİYET YAŞI DÜŞÜRÜLDÜ MÜ?

9 Aralık 2024 tarihinde yayımlanan Resmi Gazete kararı ile ehliyet almada bir koşul gösterilen yaşta değişiklik yapıldı. Bu kapsamda M, A1 ve B1 sınıfı ehliyetlerde yaş sınırı değiştirildi ve bazı sağlık kontrollerinde artış oldu.

GÜNCEL EHLİYET ALMA YAŞI KAÇ OLDU?

İşte ehliyet türleri ve ehliyete sahip olma yaşlarının güncel hali:

M, A1 ve B1 sınıfı ehliyetlerde yaş sınırı 18'den 16’ya, D sınıfı ehliyetler ise 26'dan 24’e düştü.

A2, B, BE, C1, C1E, F, G sınıfı ehliyette 18 yaş sınırı, A sınıfı ehliyette yaş sınırı 20, C, CE, D1, D1E sınıfı ehliyette yaş sınırı 21 ve DE sınıfı ehliyette 24 yaş sınırı aynı şekilde devam edecek.

M sınıfı (16 yaş) ehliyeti olanlar motorlu bisikletler (moped), azami hızı ise saatte 45 km'yi geçmeyen, motor gücü 50 cc veya daha az olan iki ya da üç tekerlekli motorlu araçlar ve elektrikli scooterlar alınıp, kullanabilecek.

A1 Sınıfı (16 yaş için) ehliyeti olanlar motor hacmi 125 cc’yi geçmeyen, azami gücü 11 kW’ı aşmayan ve güç/ağırlık oranı 0.1 kW/kg’ı geçmeyen motosikletler ve 3 tekerlekli motorlu güç sınırı 15 kW olan araçları sürebiliyor.

B1 Sınıfı (16 yaş) ehliyeti olanlar dört tekerlekli motosikletler (quad), motor gücü 15 kW’ı aşmayan ve ağırlığı 400 kg’ı geçmeyen araçlar, genelde şehir içinde kullanılan küçük, hafif motorlu araçlara binebilecek.

D Sınıfı (24 yaş) ehliyeti olanlar otobüsler, yalnız bu sürücü dahil 16'dan fazla oturma yeri olan motorlu araçlar için de geçerli, ticari yolcu taşıma amacıyla kullanılan büyük araçlar ve çoğunlukla şehir içi ve şehirler arası yolcu taşımacılığı yapan araçlar kullanabilirler.

Alınan kararla 80 yaş üzeri sürücülerin sağlık kontrollerinin sıklığı 2 yıla indirildi. 65 yaşı geçen sürücülerin ise yenileme süresinin 3 yıl olarak sabit bırakıldı.