Aydın'da paylaştığı değerlendirmelerinde, ülkenin jeolojik yapısındaki kırılganlığa dikkat çeken Moriwaki, yaklaşan deprem tehlikesine karşı toplumsal hazırlık çağrısı yaptı.

"DEPREM KAÇINILMAZ BİR GERÇEK"

Moriwaki, Türkiye'nin stratejik konumunun deprem riskini artırdığını vurgulayarak, özellikle Adana-Kıbrıs hattındaki tektonik hareketliliğe işaret etti. "Deprem kaçınılmaz bir gerçek" diyen uzman, vatandaşların ve yetkililerin bu bilinçle hareket etmesi gerektiğini söyledi.

21 MİLYONU AŞKIN YAPI STOKU RİSKLİ

Yapı güvenliği konusunda da ciddi endişelerini dile getiren Moriwaki, ülkedeki 21 milyonu aşan yapı stokunun yarısından fazlasının kaçak olmasını büyük bir tehlike olarak nitelendirdi. Sağlam ve denetimli inşaat zorunluluğunun hayati önem taşıdığını belirten Japon bilimci, yapı denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Van’daki tarihi yapıyı kimse bilmiyor! 14. yüzyıldan kalma… Binlerce turist çekiyor Van’daki tarihi yapıyı kimse bilmiyor! 14. yüzyıldan kalma… Binlerce turist çekiyor

UZUN VADEDE RİSK

Aydın özelinde yaptığı değerlendirmede ise kısa vadede büyük bir deprem beklentisi olmadığını, ancak uzun vadede risk barındırdığını ifade etti. Moriwaki, toplumun depreme karşı hazırlıklı olması ve bilinçli davranması gerektiğinin altını çizdi.

"DOĞU ANADOLU FAY HATTI’NIN BATI KOLU.."

Bölgenin düz ve yumuşak zemin yapısına dikkat çeken Moriwaki, “Bu özellikler zemini deprem sırasında tehlikeli hale getiriyor. Aydınlılar tedbiri elden bırakmamalı. Doğu Anadolu Fay Hattı’nın Batı kolu Adana’dan Kıbrıs’a doğru gidiyor. Bu fay hattının kırılma ihtimali yüksek. Japonya’da yapı denetimleri ve teknolojik altyapı, can kaybını minimize ediyor. Türkiye’nin bu deneyimden faydalanması şart” diye konuştu.

Editör: SEHRİVAN GAZETESİ