ŞEHRİVAN HABER - Son yıllarda ciddi bir artış gösteren ve dar gelirli vatandaş için ciddi bir yük olan elektrik ve doğalgaz fiyatları ve faturalandırılması ile ilgili yeni dönem başlıyor.

Asgari ücret neden çok fazla artırılmadı? İşte uzmanlar gerekçesini açıkladı! Asgari ücret neden çok fazla artırılmadı? İşte uzmanlar gerekçesini açıkladı!

Geçtiğimiz haftalarda gündeme gelen ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın değişiklik sinyali verdiği yeni dönem faturalandırmanın detayları da belli olmaşa başladı. Bakanın ilk olarak telafuz ettiği gelire göre doğalgaz ve elektrik faturasında atılacak adımlar konuşulurken Bayraktar, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Bakan Bayraktar, doğalgaz ve elektrik faturalarına ilişkin yeni dönemde uygulanacak düzenlemelerle ilgili önemli bilgiler paylaşırken sürecin detaylarını Habertürk’te gazeteci Mehmet Akif Ersoy aracılığı ile anlattı. İşte o detaylar:

BAKAN, O ORANA DİKKAT ÇEKTİ

"Belli bir seviyenin üzerine ulaşmış bir tüketici üst gelir durumunda tüketici. Evinde bulunan elektrikli cihazların çok olduğunu düşünelim. 400-500 kilovat diyelim. Burada destek gruplarını doğru tanımlamak önemli. Bu bizim OVP programında var. 2024 tüketimlerine bakarak uygulamaya geçmek istiyoruz. Türkiye'de yaklaşık 36 milyon civarında abone var. Yüzde 3'lük bir dilim yüksek tüketim grubu olabileceğini düşünüyoruz.

2025 YILINDA HAYATA GEÇİRİLECEK

Onlara 'elektriğin maliyeti budur, bu maliyeti ödeyin' diyeceğiz. Üzerinde çalışıyoruz. 2025 yılında hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bu tüketim grubunun, tüketimin veya talebin fiyat esnekliği diye bir kavram vardır. Bu sizin gelir seviyenizle, konforunuzla, beklentinizle alakalı bir şey. Doğrusu böyle bir tüketim grubunun bu maliyetlere katlanabilmesinin uygun olduğunu, destek gruplarını daha rahatlatacağını söyleyebilirim. Burada öngöremediğimiz şeyler olabilir. Kırsalda 1 sayaçtan belki 3 aile, baba ve 2 oğlu aynı yerde oturuyor Netice itibariyle tüketimleri o rakamı geçmiş olur. Hassas süreçler olduğu için titiz çalışma yapmamız lazım. Çalışma bittikten sonra kamuoyuyla paylaşmamız daha doğru olur. İstisnaları hesaba katarak hata yapmamaya çalışıyoruz. İşin özünde maliyetine katlanabilecek grupların maliyet esaslı fiyatlandırmaya geçmeyi hedefliyoruz."

BAKAN BAYRAKTAR: FATURALARIN YÜZDE 60'INI BİZ KARŞILIYORUZ!

Yüzde 100'den inşallah daha aşağılara doğru ineceğiz. Gabar'da petrol bağımlılığımızı azaltmaya çalışıyoruz. Gidecek çok yol var. Biz vatandaşlarımızı ciddi anlamda destekliyoruz. Vatandaşlarımızın elektrik ve doğalgazda ödeyeceği faturaların devlet olarak yüzde 60'ını biz karşılıyoruz. Buna önümüzdeki dönemde de devam etmeyi hedefliyoruz. Elbette bu imkan meselesi. Burada desteği tüketim esaslı ortaya koymak, çok tüketenin maliyetine katlandığı destek modeline geçmek istiyoruz. Bu süreçte öncelikli çalıştığımız alanlardan bir tanesi aynı zamanda enflasyonla mücadele. Enerji fiyatlarının enflasyon etkisini göz önünde bulundurarak çalışıyoruz. Enflasyonun aşağı gidişini hızlandırmak için bu süreci mümkün olduğu kadar zamsız götürmek istiyoruz."

Kaynak: ENSONHABER