Türkiye, asrın felaketini aynı gün iki büyük depremle yaşadı...

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler, 48 bini aşkın canın yitip gitmesine neden oldu.

11 ilde binlerce bina yerle bir oldu.

Afetin yaralarını sarmak için harekete geçen devlet, öncelikle maddi yardımlarına başladı. 

'Hane Başına Destek Ödemesi' kapsamında depremzedelerin hesaplarında 10 bin lira yatırılırken, yıkılan evler için de en az 1 yıl süre istendi.

Öte yandan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı TOKİ ve Emlak Konut Genel Müdürlüğü eliyle kalıcı konutlar için süreç başlatıldı.

Bu kapsamda depremden etkilenen illerde ilk kazmalar vurulmaya başlandı.

İlk temeller atılıyor

Ekiplerin hızlıca harekete geçti bölgelerde afet konutları için ilk temeller de atıldı. Bunlardan biri de Gaziantep'in büyük yıkıma uğrayan İslahiye ilçesi oldu.

Kırıkçalı Mahallesi'nde yaklaşık 10 gün önce çalışmaların başladığı 17 blok ve 399 daireden oluşan projede, hafriyat çalışmalarının ardından temellere ilk harçlar döküldü.

"Binaların esas amacı içerisindeki insanları korumak"

Proje koordinatörü Murat Ulusoy, projede bir haftayı geride bıraktıklarını ve ikinci haftada ilk temeli attıklarını söyledi.

Bolu'da cenaze törenine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan gözyaşlarına boğuldu Bolu'da cenaze törenine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan gözyaşlarına boğuldu

İnşaat yapılacak arazinin daha önce zemin etüdü yapılıp hazır bekletilen rezerv alanı olmasının kendilerine 1 aylık bir zaman kazandırdığını vurgulayan Ulusoy, şu ifadeleri kullandı:

Binaları radye temel üzerine tünel kalıp sistemiyle yapacağız. Binaların esas amacı içerisindeki insanları korumak. Toplu Konut İdaresi Başkanlığının yaptırdığı tüm binalar, hem içerisindeki insanları korudu hem de kendini korudu. Depremde iyi sınav verdik.

7 köyde 310 adet kalıcı köy evlerinin inşasına başlandı

Gaziantep'in bir diğer zarar gören ilçesi ise Nurdağı oldu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum da resmi sosyal medya hesabından koordinasyonundaki ilçeye bağlı 7 köyde 310 adet kalıcı köy evlerinin inşasına başlandığını anlatan bir video yayımladı.

"Bu coğrafyayı yeniden ayağa kaldıracağız"

Bakan Kurum mesajında, şu ifadelere yer verdi:

Deprem bölgesinde sadece bina inşa etmeyeceğiz, o şehrin ruhunu da yansıtacak yaşam alanları kuracağız. Tarihiyle, kültürüyle, sanatıyla, doğasıyla bu coğrafyayı yeniden ayağa kaldıracağız! 143 bin köy evimizi de bu anlayışla inşa edeceğiz.

"80 metrekarelik ahır inşa ederek teslim edeceğiz"

Köy evlerinin inşasıyla ilgili zemin etüt çalışmaları sonucunda uygun görülen alanlarda yapım faaliyetlerine geçildiğini belirten Yapı İşleri Genel Müdürlüğü Proje Daire Başkanı Metin Sağır, şöyle konuştu:

Köy evi tiplerimizin tamamı 3+1, 122 metrekare ile 127 metrekare arasında olacak ancak bölgesel olarak farklı ihtiyaçlara göre de köylerimizde farklı yapı tiplerimizi kullanabileceğiz. 100 konutu geçen köylerimizde birer adet köy konağı, bir adet ibadethane de tarafımızca yapılarak hizmete sunulacaktır. Ahırı zarar gören ve ahırı yıkılan vatandaşlarımıza da 80 metrekarelik ahırımızı inşa ederek teslim edeceğiz. Diğer illerimizde de sırasıyla önümüzdeki günlerde tüm ihalelerimiz tamamlanacak ve yapım çalışmalarına en hızlı şekilde başlanacak.

"Deprem bölgelerinde 563 bin 586 konut inşa edilecektir"

Bakanlıktan yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:

Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından deprem bölgelerinde 420 bin 325 konut ve 143 bin 261 köy eviyle beraber 563 bin 586 konut inşa edilecektir. ‘Asrın felaketi’nden etkilenen bölgelerimizdeki orta hasarlı konutlarla birlikte üretilecek konut sayısı toplamda 653 bin 178 olarak planlanmaktır. Yapılacak konutlar, zemin etüdü ve mikro bölgeleme çalışmaları yapılarak, yöresel ve geleneksel mimariye uygun, bilimsel çalışmalar öncülüğünde, inşa edilecektir.

Editör: TE Bilisim