ŞEHRİVAN ÖZEL: FATMA NUR POLATCAN – ZENÜN YEŞİL

Türkiye’nin nefesini tutup beklediği bir seçime daha sayılı haftalar kaldı. Aylardır ülkenin gündemini meşgul eden yerel seçimlere bir aydan az bir zaman kalırken siyasetçilerin seçim propagandaları ve projeleri de daha çok konuşulmaya başlandı. Büyükşehir ve ilçe adayları ardı ardına kent ile ilgili projelerini duyurmaya devam ederken kent ile ilgili mega projeler en çok ilgi gören konuların başını çekmeye başladı. Günlük hayatı meşgul eden sorunlar başta olmak üzere önemli beklentilerin dile getirildiği süreçte en az konuşulan konu kentin deprem direnci, olası depreme hazırlığı ve bu alandaki çalışmalar olurken Şehrivan’a konuşan YYÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hamdi Alkan, yaklaşan yerel seçim öncesi adayların bu yöndeki söylemleri ve olması gereken çalışmalarına dair konuştu.

doc-dr-alkandan-deprem-aciklamasi_59991

Türkiye’de 1-7 Mart ‘Deprem Haftası’ olarak bilinirken ülkenin en büyük gerçekliği olan depremle ilgili bu haftada önemli değerlendirmeler yapılıyor. Türkiye’nin önemli kurumları ve isimleri bu haftada deprem ile ilgili söylemlerini artırırken bir farkındalık olması açısından depremle ilgili çalışmalar da paylaşılıyor. Bu yıl yerel seçim nedeniyle arka planda kalan deprem haftası gündemde beklendiği ilgili görmezken Şehrivan deprem haftası nedeniyle Van YYÜ’lü akademisyen Doç. Dr. Hamdi Alkan’a depremselliği ve yerel seçim öncesi bu yöndeki söylemleri sordu. Yerel seçim olması hasebiyle kentin gündemden düşmediği süreçte, kentin deprem bölgesi olduğunu bir daha hatırlatan Alkan, Van’da büyükşehir belediyesi ile 13 ilçe belediye başkanlığını kazanan isimlerin önceliklerinin olası bir depreme karşı ‘Deprem Master Planı’nı hayata geçirmeleri gerektiğini dile getirdi.

ALKAN: VAN’DA 1 YIL İÇİNDE 196 DEPREM MEYDANA GELDİ!

Van’ın depremselliğini dile getirerek sözlerine başlayan Alkan, “AFAD’a göre 1 Ocak 2023 ile 4 Mart 2024 arasında Van’da 196 tane deprem meydana gelmiş. Bu depremlerin çoğu Van Gölü’nün doğusunda meydana gelmiş. Van merkezde, Muradiye’de, Van Gölü’nde… Van ve civarını dikkate aldığımızda Van Gölü’nün doğusu, özellikle Muradiye, Çaldıran, Özalp, Erçek, Van şehir merkezi bölgeleri bizim için deprem olabilecek bölgelerdir. 2023’te de Serkan Öztürk ile birlikte yaptığımız çalışmadaki şekle göre, Van’da 1970-2022 yılları arasında 14 bin 178 deprem meydana gelmiş. Bizim bölgemiz deprem üretiyor. 10-15 yılda bir Van büyük depremler üretiyor. Van ve çevresi için deprem gerçeğimiz var ve bu kendini sürekli tekrarlayacak” dedi.

BELEDİYE BAŞKAN ADAYLARININ EN BÜYÜK PROJESİ DEPREM MASTER PLANI OLMALI

Van büyükşehir ve 13 belediye başkanlığını kazanan isimlerin Deprem Master Planı hazırlaması ve bunu hayata geçirmesi gerektiğini belirten Alkan, “Ben bu işin bilimiyle uğraşıyorum. Siyasi partilerle de işim olmaz. Önceliğim yaşadığım şehirdeki insanların doğa olayı olan depreme karşı önlemini en iyi şekilde aldırabilmek ve bununla ilgili uyarıları yapabilmek. AFAD belli başlı çalışmalar yapıyor, eğitimler veriyor. İl bazında Afet Risk Planı yapılıyor. Van Büyükşehir ve 13 ilçe belediyesini kim kazanırsa kazansın Deprem Master Planı hazırlanmalı. Bütün ana bilim dallarının içerisinde olduğu, ortak çalışılan, depremi bertaraf etmeye yönelik olan il ve ilçe bazlı geniş kapsamlı bir Deprem Master Planı hayata geçirilmeli. Plan da yapılır ama önemli olan hayata geçirilmesidir. Bu durum siyaset üstüdür. Böyle bir master planı hazırlanırsa nasıl hayata geçirileceği üzerinde durulmalıdır” diye aktardı.

“YAPI DENETİMLERİ TOLERANSSIZ YAPILMALI”

Deprem konusunda kazanacak isimlerin ne yapması gerektiğini aktaran Alkan, “Vanlılrı deprem konusunda bilinçlendirmek lazım. Depremin bir doğa olayı olduğunu ve doğru, sağlam bir zemine yapı inşa ettiğimizde bu depremi bertaraf edebileceğimizi insanları bu konuda bilinçlendirmemiz lazım. Bununla ilgili çalışmaların yapılması lazım. Yapı denetimleri yapılıyor ama bunu toleranssız yapmak lazım. Bazı kuralları vatandaşlarımıza hissettirmemiz lazım. Bunu da yöneticiler yapacak. Bu konuda AFAD’dan destek alınabilir. Toplanma alanlarının belirlenmesi lazım. Deprem olduğunda nerede toplanacağız? Deprem toplanma alanlarının belirlenmesi lazım” dedi.

“YAPININ İNŞA EDİLECEĞİ ZEMİNİN UYGUN PARAMETRELERLE İNCELENMESİ LAZIM”

Alkan, vatandaşların bilinçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekerek sözlerini şöyle tamamladı: “Vatandaşları depremden önce, deprem anında ve depremden sonra ne yapacakları konusunda bilinçlendirmek lazım. Biz 2011 depremini yaşamış bir şehiriz. İnsanlar vefat etti. Elimizde imkân da var. Devletimiz de çok güçlü. İnsanımız da çok yardımsever. Bir deprem olduğunda tüm ülke tek yürek oluyor. Vatandaşlar da yaşadıkları kentlerin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğüne başvurup hizmet alabilirler. Vatandaşlara bu önemli konular da aşılanmalı. Türkiye bir deprem bölgesi. Deprem bizim gerçeğimiz. Buna göre yapının inşa edileceği zeminin uygun parametrelerle incelenmesi lazım. Bu da multidisiplinel bir iş.”

Bakanlık açıkladı: Binlerce kişiye yeşil pasaport verilecek Bakanlık açıkladı: Binlerce kişiye yeşil pasaport verilecek

Editör: Zenün Yeşil