On binlerce ağır hasarlı binanın bulunduğu Van’da vatandaş toplanma alanlarını bilmiyor, barınma alanları yok ve büyük depremler yaşayan Van şehrinin bir risk haritası da bulunmuyor. 2011 yılında yaşanan büyük yıkıma rağmen bir risk haritası olmaması nedeniyle vatandaşlar da kentin riskli alanları konusunda bilgi sahibi olmadan yaşamını sürdürüyor. Sık sık da artçı depremler yaşayan ve deprem uzmanlarının çevresindeki iller ve orta vadede kent için deprem uyarıları yaptığı süreç devam ederken Van, olası bir afette bir planlaması olmadan beklemeyi sürdürüyor. Bu süreç devam ederken Şehrivan’a açıklamalarda bulunan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Van Şube Başkanı Baran Bulut Balkan, kentte çok sayıda ağır hasarlı yapının bulunduğunun altını çizerek, “Van’ın risk haritası çıkarılmalı” dedi.

2011 yılında yıkıcı iki depremle sarsılan ve artçı depremlerin yaşandığı Van’ın depremselliği tartışılmaya devam ediyor. Yoğun nüfusuna rağmen barınma ve toplanma alanlarının eksikliği ile gündeme gelen Van’da acil toplanma alanlarında tabelalar da bulunmuyor. Konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan İMO Van Şube Başkanı Baran Bulut Balkan, Van’ın risk haritasının çıkarılması gerektiğini dile getirdi. Yoğun nüfusuna rağmen Van’da acil toplanma alanlarında tabelaların olmaması da tehlikenin büyüklüğünü gözler önüne sererken, Van’da yapı stoku ve toplanma-barınma alanlarıyla ilgili konuşan Balkan Van’ın alması gereken tedbirler ve mevcut durum ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

BALKAN: VAN DEPREMİNİN ÜZERİNDEN 13 YIL GEÇTİ AMA ÇOK SAYIDA AĞIR HASARLI YAPI VAR

İnşaat Mühendisleri Odası Van Şubesi Başkanı Baran Bulut Balkan, kentte çok sayıda ağır hasarlı yapının bulunduğunu dile getirerek, “Van’da yapı stoku noktasında elimizde çok sayıda envanter var. 2011 Van Depremi’nden sonra Van ve Erciş’te ağır hasarlı yapılar vardı. Bunların içerisinde yıkılmayan yapılar var. Bunların hepsinin depreme hazırlık noktasında ciddi bir engel olduğunu ve aynı şekilde yapı stoku risk analizlerinin yapılması gerektiğine inanıyoruz. Van’da sürekli deprem yaşanıyor. Bu noktada çalışmaların sürekli olması lazım. Depremin üzerinden 13 yıl geçmesine rağmen yeni yeni yıkılan ağır hasarlı yapılar var. Ağır hasarlı binaların bir an önce tespit edilip yıkılması lazım” dedi. 

“VAN’IN RİSK HARİTASI ÇIKARILMALI”

Van’ın risk haritasının oluşturulması gerektiğini belirten Balkan, “Bir yapının hasarlı olup olmadığını yorumlayabilmemiz için bir yer pilot bölge seçilir. Burada bir tarama yapılır. Bu taramanın sonucunda risk analizleri ortaya çıkar. Van’ın risk haritası oluşturulur. Yani orta hasarlı, ağır hasarlı, hafif hasarlı ya da ihtiyacı olmayan yapıların hepsi saptanır. Bu risk haritasını oluşturmanın da ciddi masrafları var. Bu noktada diğer kurum ve kuruluşların desteğine de ihtiyaç var. Van’da risk haritasının depreme hazırlık noktasında, yapı stoku noktasında bir an önce oluşturulması gerektiğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı. 

“VAN’DA ÇOK CİDDİ ŞEKİLDE KAÇAK YAPILAR VAR”

Balkan, Van’da çok sayıda kaçak yapının olduğunu aktararak, “Bunun yapılması için ilk başta yapılarımızın ruhsatlı olması lazım. Kaçak yapılaşma olmaması lazım. Bunları engellememiz lazım. Van’da çok ciddi şekilde kaçak yapılar var. Kaçak yapının da risk analizi yapılır ama ruhsatlı yapı kadar sağlıklı, resmi bir çalışma olmaz. Bu çalışmayı yaparken de belediyeler, meslek odaları, kamu kurum ve kuruluşlarının birlikte çalışma yapması lazım. Herkesin kendisine göre bir uzmanlık alanı ve yetki sınırı var. Müdahale edilemeyen noktalar var. Bu çalışmaların bir masanın etrafında toplanılıp kent için sağlıklı bir şekilde yürütülmesi gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu. 

ACİL TOPLANMA VE BARINMA ALANLARININ EKSİKLİĞİ BÜYÜK SORUN! 

Van'da Türk Kültürü etkinliği düzenlendi! Van'da Türk Kültürü etkinliği düzenlendi!

Van’da toplanma alanlarının bilinmemesine ve barınma alanlarının olmamasına dikkat çeken Balkan, “Depreme hazırlık konusunda en önemli konu toplanma alanlarıdır. Acil toplanma alanlarımız yok. Yeşil alanların çoğu da betonarme binalarla kapatıldı. Toplanma alanlarımızın etrafında da bir sürü bina var. Toplanma alanı oluşturuyoruz ama etrafındaki binalar ne kadar sağlıklı? Bu da ayrıca bir risk teşkil ediyor. Toplanma alanlarının olduğu yerlerde barınma alanlarının oluşması daha sağlıklıdır. Bu alanlar açık ve geniş alanda yapılmalı ki deprem sırasında o psikolojiyi yaşayan vatandaşlar güvenli bir şekilde o alanlarda barınsın. Acil toplanma yerlerinde olan tabelaların da Van’da olmadığını görüyoruz. Deprem sırasında sergilenecek davranışların nasıl olması gerektiğiyle ilgili halkı bilinçlendirmek lazım. Bu noktada çok ciddi sorunlarımız var. Toplanma alanlarının olması lazım. Toplanma alanlarında insanların gidereceği materyallerin oluşması lazım” ifadelerini kullandı. 

AĞIR HASARLI BİNALAR ENDİŞE VERİYOR!

Balkan, kentteki ağır hasarlı binaların bir an önce yıkılması gerektiğini belirterek sözlerini şöyle tamamladı: “Depremden önceki çalışmalar deprem sırasını önemli bir hale getiriyor. Deprem yaşandığında binaların hasarlı olup olmadığına bakılıyor. Halbuki depremden önce binanın davranışını yorumlayabiliriz. Gelecek zamanda Van’da ağır hasarlı binaların bir an önce yıkılması ve kentte risk haritasının oluşması noktasında bir çağrımız olacak. Van’daki yapı stoku sorunu hepimizin boynunun borcudur. Hepimizin bu konuya el atması lazım. Vatandaşın, kurum ve kuruluşların, meslek odalarının kentteki herkesin bu konuya hassas bir şekilde yaklaşması gerektiğini düşünüyorum.”

Kaynak: ŞEHRİVAN ÖZEL: FATMA NUR POLATCAN-ZENÜN YEŞİL