GÜNCEL

DEM Parti ön seçime gidiyor! İşte o tarih…

Diyarbakır’da DEM Parti’nin ön seçim hazırlıkları yoğun bir şekilde devam ediyor. Binlerce delege, 14-15 Ocak’ta sandık başına gidecek.

Abone Ol

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), 31 Mart yerel seçimler kapsamında “Demokrasi Şöleni” olarak tanımladığı ve adayların belirleneceği ön seçimler başlıyor. Aday başvurularının tamamlanmasının ardından ikinci aşama olarak il ve ilçelerde kurulacak sandıklarla, partinin adaylarını halk ve sivil toplum örgütleri belirleyecek. Diyarbakır ve ilçelerinde ise 14-15 Ocak tarihlerinde yapılacak ön seçim öncesi mülakat süreci devam ediyor.

Diyarbakır İl Seçim Komisyonu tarafından mülakatlara başlandığı ve 200’den fazla kadın aday ile yapılan mülakatların sona erdiği öğrenildi. Diğer adaylar için de Pazar gününden itibaren mülakat sürecinin başlayacağı belirtildi. Ayrıca yapılan mülakatlarda aday elemelerinin de olabileceği bilgisi edinildi.

Delege listeleri askıya çıkarılacak

Diyarbakır’da 14-15 Ocak tarihlerinde yapılacak olan ön seçimler için delege listeleri için son hazırlıkların yapıldığı belirtildi. Hazırlanan delegelerin DEM Parti Genel Merkezi tarafından eşzamanlı açıklanması ve ardından listelerin il ve ilçe binalarında askıya çıkarılması bekleniyor. Delege listesinin ardından aday adaylarının kendi çalışmalarını yapmaya başlayarak, projelerini halka ve delegelere anlatabilecek.

Fermauar sistemi

Fermuar sisteminin uygulanacağı ön seçimlerde, belediye eşbakanlığı ve belediye meclis üyeliği için kadın başvurularının az olduğu yerlerde halk eğiliminin esas alınacak. 20 kişilik belediye meclis üyeliği için sadece 3 kadın aday adayı başvurunun yapması durumunda, kadınlar arasında ön seçim yerine halk eğilimine gidilecek.

Ayrıca ön seçimlerde yüzde 50+1 şartı bulunuyor. Aday adaylarının yüzde 50+1 oy alamaması durumunda 24 saat içinde ikinci tur seçime yapılacak.

Ön seçim için kriterler

DEM Parti’de ön seçime girecek aday adaylarında, eşbaşkanlık sistemi, kayyım politikalarına karşı net duruş, demokratik yerel yönetimlere dair yoğunlaşma, başvurulan bölgelerin toplumsal yapısı, sorunlarına hâkimiyet ve çözüm önerileri, bölgede konuşulan dil ve kültüre hakimiyet kriterleri aranacak. Partinin belirlediği kriterlere uymayanlar, ön seçime katılamayacak.