Ekonomide gözler, Orta Vadeli Program'ın (OVP) açıklanmasının ardından önemli ikinci yapılanma olan Kalkınma Planı'na çevrildi. 12'nci Kalkınma Planı ile Türkiye'nin 2053 vizyonu çizilecek. Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, 12'nci Kalkınma Planı görüşmelerinde milletvekillerinin eleştiri ve sorularını yanıtladı.

"12'nci Kalkınma Planı geniş ve uzman bir kadroyla hazırlanıyor"

Yılmaz, 12'nci Kalkınma Planı'nın geniş ve uzman bir kadro ekibiyle hazırlandığının da altını çizerek kurda herhangi bir hedef ve tahminleri olmadığını, serbest kur rejimi olduğunu belirtti.

Yılmaz, şunları söyledi:

2025'e kadar altın sahibi olmak için dört büyük neden 2025'e kadar altın sahibi olmak için dört büyük neden

Finansal piyasalarda istikrarsızlığa yol açmadan çıkış süreci devam edecek. Bankacılık sistemi KKM'den çözülen kaynağı TL cinsi mevduata yönlendiriyor ve devam edecek. Çin hariç gelişmekte olan ülkelerin gelişme hızı Türkiye’nin gerisinde kaldı.

"Kurda önümüzdeki dönemde hareketlilik beklemiyoruz"

Yılmaz kur hedefi ve tahminlere ilişkin olarak da kurda herhangi bir hedef ve tahmin olmadığının altını çizerek, "Serbest kur rejimi var, son dönemlerde önemli hareketlilik oldu, önümüzdeki dönemde böyle yüksek ölçüde hareketlilik beklemiyoruz. Teknik ve siyasi olarak beklemiyoruz." diyerek, açıklamalarına şöyle devam etti:

Kurdaki gelişmeler özellikle nominal büyümenizi etkileyebiliyor, hedeflerinizi farklı yerlere taşıyabiliyor ama burada satın alma gücü paritesine gittiğiniz zaman kur etkisinden arındırılmış bir şekilde gelişmeleri takip edebiliyorsunuz; onun da altını çizmek isterim.

Bizim serbest kur rejimimiz var, kurun değerini piyasada arz ve talep şartları belirliyor; gelişmelere göre gündelik olarak veya dönemsel olarak çeşitli hareketlilikler yaşanıyor. Bunlar ne bir tahmindir ne de bir hedeftir, bunlar sadece çalışırken ister istemez çıkan sonuçlardır.

"Gelişmekte olan ülkelerin para değeri uzun dönemde değer kazanır"

Cevdet Yılmaz, nominal değil reel kur üzerinden değerlendirme yaptıklarının belirterek, "Gelişmekte olan ülkelerin para değeri uzun dönemde değer kazanır, kaybetmez." dedi.

Kaynak: DEMİRÖREN HABER AJANSI