Yüzyıllar boyu, kültürel farlılıklara bağlı olarak, dünya ölçeğinde birbirinden bağımsız şekilde uygulanan sünnet, özellikle dini ve toplumsal bir gereklilik olarak yerine getiriliyor. Basit gibi görünen ancak önemli bir cerrahi operasyon olan bu işlem karşısında, hijyen kuralları göz ardı edilerek yeterince itina gösterilmemesi durumunda, birey üzerinde ciddi komplikasyonlara yol açabiliyor.

Havaların ısınması ve okulların tatile girmesiyle birlikte erkek çocuklu ailelerin, sünnet operasyonu için sağlık kuruluşlarına başvuruları da artmaya başladı.

Üroloji Uzmanı Op. Dr. Levent Özçakır, cerrahi bir işlem olan sünnet hakkında ailelere tavsiyelerde bulundu.

DEM Parti heyeti İmralı’ya gidiyor! Öcalan’la görüşecekleri tarih belli oldu DEM Parti heyeti İmralı’ya gidiyor! Öcalan’la görüşecekleri tarih belli oldu

"Sünnet lokal mi yoksa genel anestezi ile mi yapılmalı?"

Yaz tatiliyle beraber ailelerin, erkek çocuklarını sünnet ettirmeye daha çok yöneldiğini ifade eden Özçakır, "En çok sorulan soru, ideal sünnet yaşının ne olduğudur. Bebeklik dönemi çok uygun bunun için. 1-4 yaş aralığı biraz daha zor bir aralık. Çocukla iletişim kurmak zor.  4 yaş üzeri yani 5-9 yaş aralığı sünnet için uygun bir aralık.  Sünnet işlemi yapılırken çocukların da korkmamasını sağlamak gerekir. O yüzden çocukları korkutmaya gerek yok. Bununla ilgili espriler yapmaya da gerek yok.  Eğer sünnetle ilgilenen bir hekimle görüşürseniz çok daha kolay, basit bir şekilde bunu atlatabilirsiniz.  Buradaki diğer bir soru, sünnetin lokal anestezi mi yoksa genel anestezi mi yapılması hususudur. Eğer çocuk çok korkuyorsa anesteziden o zaman sünnet düşünülebilir. Ama genel bütün uygulama sadece çocuğun sünnet bölgesini uyuşturup o şekilde sünnet işlemini tamamlamak en idealidir." dedi.

Sünnet hangi dönemde yapılmalı?

Özçakır, sünnetin yaz ve kış mevsiminde yapılmasına ilişkin farklı bir durumun olmadığını belirterek, sünnet sonrası iyileşme sürecine işaret etti. Özçakır, "Sünnetten sonra ortalama toparlanması 3-4 günü bulur.  Büyük çocuklar için ortalama 10-14 gün arasında da tamamen iyileşir.  O yüzden özellikle bu sıcak havalarda sünnet olan çocuğu pek dışarıya çıkartmamak lazım.  En azından bir kaç gün evde istirahat etmesinde fayda var. Çocuk, normal hayatına iki hafta içerisinde tamamen döner.  Büyük çocuklarda özellikle 5 yaş üstü çocuklarda sünnet olayından dolayı çocukların biraz korkuları olabiliyor. Kendi arkadaşlarıyla konuşuyorlar. Ailede gereksiz eleştiriler falan yapılıyor. Bunlar birazcık çocukları endişeye sevk ediyor. O yüzden pek bu tür konular için konuşmamak lazım.  Çocuklarla pozitif konuşmak gerekir.  Eğer sünnetle ilgilenen bir hekimle görüşürseniz, irtibata geçerseniz çocuk hiç anlamadan normal oyun oynayarak sünneti yapılabilir." diye belirtti.

"Sünnet yaparken hekim seçimi çok önemlidir"

Sünnetle ilgili çocuğu etkileyen bazı durumların olduğunu hatırlatan Özçakır, bunları; "ailenin yaklaşımı, hekimin yaklaşımı, sünnet yapılacak ortam ve çocuğun psikolojisi" şeklinde sıraladı.

Özçakır, "O yüzden tüm bileşenlerin en maksimum seviyede iyi olması lazım. Böyle durumlarda zaten çocuklarda herhangi bir problem yaşamıyoruz. Çocuklar da kolaylıkla geliyorlar. Sünnetlerini olup yürüyerek gidiyorlar. Sünnet yaparken hekim seçimi de çok önemlidir. Hekim dışı uygulamalı yapan kişiler var. Sağlık Bakanlığı yasakladı ama kaçak olarak yapanlar var. O yüzden sünnet yapan ve sünnetin olduğu ortam steril olması çok önemlidir." diye konuştu.

Kaynak: İLKHA