10 Haziran Pazartesi günü başlayan, Eşbaşkanlar Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan’ın katılımıyla gerçekleşen Mayıs Ayı Meclis toplantısı, 5’nci birleşim ile tamamlandı. 18 gündem maddesi ve gruplardan gelen önerilerin görüşüldüğü meclis toplantısının son birleşiminde Van Gölünü Koruma Komisyonu ile Yaşayan Diller İnançlar ve Değerler Komisyonunun raporları ele alındı.

Van Gölü’nün kirliliği Meclis’te

Yılın ilk karı yağdı: O ilimiz beyaza büründü Yılın ilk karı yağdı: O ilimiz beyaza büründü

Van Gölünü Koruma Komisyonu’nun meclise sunduğu raporda, Van Gölü’nde yapılan dip çamuru temizliğinin yetersiz olduğu, çalışmalara yeterli düzeyde araç ve personelin görevlendirilmesi gerektiği belirtildi. Van Gölü’nü Koruma Komisyonu’nun sahada yaptığı çalışmalar ve Van Gölü’nden aldığı numuneler neticesinde arıtma tesislerinin yetersizliği ve insan sağlığına zararları, meclise rapor halinde sunuldu.

Kürtçe anadil raporu

Yaşayan Diller İnançlar ve Değerler Komisyonu’nun meclise sunduğu raporda ise, Kürtçe dilinin resmi alanlarda az kullanılması nedeniyle yeni nesillerin Kürtçeyi daha az kullanmasına neden olduğu belirtildi. Gerekçelerinde temel siyasi sebepler, aile içinde gittikçe Kürtçenin daha az kullanılması, ana dil olarak statüsüz bırakılması, eğitim dili olamaması, Kürtçe yayınların az olması, Kürtçe öğretmen atamalarının azlığı gibi konular ele alındı. Belediyeye de yasaları ve imkânları doğrultusunda çözüm önerileri sunuldu.

Kadınlara yönelik kararlar damga vurdu

Meclis’in Haziran ayı birleşimi bu şekilde sona ererken, 10 Haziran’dan bu yana devam eden Meclis toplantısının önceki günlerinde de önemli kararlara imza atıldı. Kadınlara yönelik JINKART uygulamasının karar altına alındığı Meclis’te, ayrıca Jîn Kadın Masası’nın kurulması da dikkat çeken kararlar arasında yer aldı. Yine geçtiğimiz ay imzalanan Toplu Sözleşme kapsamında kadınların 25 Kasım, 8 Mart ile ayda bir gün regl izni kararı verilirken, Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı bünyesinde kadın kooperatifleri, her türlü üretim, eğitim atölyeleri ile her sokakta petmatiklerin kurulması, aynı zaman da kadınların çeşitli ihtiyaçlarının sağlanabileceği alanların oluşturulması kararlaştırıldı.

Çevre koruma için acil eylem planı

Meclis gündemine taşınan önemli konulardan biri ise Çevre ve Sağlık Komisyonu tarafından hazırlanan rapor oldu. Raporda Dönemeç Deltası’nda yaşanan balık ölümleri ve yaşanan çevre tahribatı detaylı bir şekilde anlatıldı. Edremit ve Gevaş ilçe sınırlarında bulunan Dönemeç Deltası’nda Çevre Koruma Kontrol Dairesi Başkanlığı ve alanında uzman kişilerce inceleme yapıldığı ve bunun sonucunda deltada yaşanan tahribat sonucu balık ölümleri ve ekosistemin ciddi anlamda tahrip edildiğinin altı çizildi. Raporda ayrıca alanın korunmasına yönelik acil eylem planı hazırlanması, bekçi kulübesi ve gözlem noktaları yapılarak, alanın koruma altına alınması, yetkili kurum ve kuruluşlarla görüşülerek bu konuda atılması gereken adımların saptanarak, bu tür olayların tekrar yaşanmaması adına bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları için komisyona yetki verilmesi oy birliği ile kabul edildi.

Meclis’in 8 Temmuz Pazartesi günü toplanmasına karar verildi.

Kaynak: Basın Bülteni