ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-FATMA NUR POLATCAN
Enerji maliyetindeki yükseliş faturalara yansımaya devam ediyor. Yüksek faturalardan şikayet eden vatandaş enerji maliyetlerini düşürmenin yolunu arıyor. Doğalgaz faturalarında yaşanan artış sonrası ısınmak için klima ve elektrik sobası gibi enerji maliyetleri yükselten cihazlara alternatif arayışında olan vatandaşlar kara kara düşünürken Vanlı bir teknisyenden hem evi ısıtacak hem de tasarruf sağlayacak bir çözüm geldi. Yüksek faturalardan sonra düşük maliyetle ısınmanın yolunu arayan Elektrik Elektronik Teknisyeni İlhami Değer, düşük yakıt maliyetiyle yüksek ısı performansı sağlayan bir petek üretti. Yaptığı icattı Şehrivan’a değerlendiren Değer, herhangi bir tehlikesinin olmadığını belirterek, hava sıcaklığına göre otomatik bir sistemle petek yaptığını söyledi.
SOĞUK HAVALARA ALTERNATİF ÇÖZÜM!
Yaptığı icat hakkında bilgi veren Elektrik Elektronik Teknisyeni İlhami Değer, “Küçüklükten bu yana motoru olan her şey benim çok dikkatimi çekiyor. Özelikle elektrikle çalışan her şeyi incelerim. Teknisyen olarak elektrik elektronik bölümünü okudum. Geçen geldim baktım, 900 TL bir doğalgaz faturası gelmiş. Kombiyi 45 derecede çalıştırıyoruz ama ısınamıyoruz. Bu soğuk havalarda yüklü gelen faturaları ödemekte zorlanıyoruz. Ondan dolayı da bu iş için çözüm arayışlarına girdim. Daha sonra aklıma böyle bir icat geldi. Çünkü daha tasarruflu düşünmek zorundayım. Yaptığım ilk deneyimde gerçekten başarılı bir şekilde sonuç aldım.” Dedi.
“DAHA SICAK VE TASARRUFLU”
Yüksek gelen faturaların vatandaşları zorladığını ifade eden Değer, şunları kaydetti: “Kaynağı bir petek olan bu icatla evdeki diğer petekleri de ısıtacağım. Ampermetre ölçümünü aldım ve aylık 150 ile 200 TL arası bir fatura geleceğini kanıtladım. Bu icat içerisinde bir tane İran rezidansı kullandım ve onlar 700 ile 1000 volt arasındadır. Yani günde bu minimum 4 buçuk saat çalışacak ve odaların sıcaklığına göre otomatik moda geçecek. Bu otomatiğe geçtikten sonra çalışmıyor. Sıcak su sağlayana kadar bu işlemi görür. Daha sonra bunu elektriğe bağlarken de incecik bir fiş kullandım. Yani eğer bu icat çok elektrik harcasaydı zaten böyle incecik bir fiş kullanılmazdı. Bunun kaçakla ya da başka bir yolla hiçbir ilgisi yok. Bu tür işlere kafa yoran insanların çok kolay ve rahat yapabilecekleri bir icattır. Daha tasarruflu ve daha sıcak bir icat olduğunu söyleyebilirim.”
“KOMBİLERİ AÇMADIK AMA PETEKLERİMİZ SICACIK”
“Elle ayarlanabiliyor. 60 derecede çalıştırıyorum. Bunu daha sonra sıcaklığa göre 80 ve 100 dereceye çıkarabiliyorum. Yani herhangi bir tehlikeye karşı da bir su bidonu yaptım. Burada bir hava sıkışması veya herhangi bir patlamaya karşı üzerine su bidonu bıraktım. İçindeki motor kombi kadar ses çıkarmıyor. Biz kombileri açmadık ama peteklerimiz sıcacık. Bunu ileriki günlerde tüm evde yapacağım, hem faturalarım da tasarruf yapacağım hem de daha fazla ısınacağım. Çünkü böyle bir yol izlememiş olsaydım, gelen faturaları ödemekte zorlanacaktım. Biliyorsunuz faturaların maliyeti gittikçe artıyor. Vatandaşların birçoğu farklı yollar arıyor ve belki de bazıları soğuk havalara rağmen kombileri açmıyordur. Onların bir suçu yok, ev kirası, mutfak masrafları, çocukların okul ihtiyaçları ve faturalar derken elde avuçta bir şey kalmıyor. Özellikle kış aylarında harcamalar iki katına çıkıyor.”
“SOĞUĞA KARŞI NE KÖMÜR NE DE DOĞALGAZ DAYANIYOR”
Değer, son olarak şunları söyledi: “Van’ın 6-7 ayı soğuk geçiyor ve son yıllarda artan faturalar ise vatandaşı mağdur ediyor. Kış aylarında yeterince ısınamıyoruz. Özellikle Şubat ve Ocak aylarında Van’da adeta donuyoruz. Soğuğa karşı ne kömür ne de doğalgaz dayanıyor. Bildiğiniz gibi kömür fiyatları da bu sene ciddi pahalandı. İnsanlar artık alternatif yollar arıyor ve bende böyle bir yol izledim. Bunun dışında daha önce yaptığım projelerde var. Aslında bu işe elim yatkın. Bu işle uğraşmayı sevdiğim için sürekli bir icat çıkarıyorum. Bu icatların faydası var ve hiçbir tehlikeleri yok. Bir uğraş içindeyim ve bu uğraşlarımla da mutluyum.”