Ekonomist Muhammet Bayram, bu değişikliğin borçların daha rahat bir şekilde yapılandırılmasını sağladığını belirterek, vatandaşların alım gücünü koruması ve borçlarını ödemesi açısından olumlu bir adım olduğunu ifade etti. Ayrıca, kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçları için 60 aya kadar taksitlendirme imkanı sunulmasıyla, birikmiş borçların tasfiye edilmesinin hedeflendiğini vurguladı.
FAİZ ORANLARI DÖNEM BORCUNA GÖRE BELİRLENECEK
Milliyet'in haberine göre, kredi kartlarında azami akdi (alışveriş) faiz oranları dönem borcuna bağlı olarak değişiklik gösterecek. Düşük harcama yapıp yalnızca kart borcunun asgarisini ödeyenler, devreden borçları için daha düşük faiz ödeyecek. Yani yeni düzenleme ile birlikte az borcu olanlar, daha az faiz ödeyecek.
ÜÇ HARCAMA LİMİTİ BELİRLENDİ
Ödemelerin faiz oranları için üç farklı harcama limiti belirlendi. Bu limitler şöyle sıralanıyor: 25 bin TL altı, 25 bin ile 150 bin TL arası ve 150 bin TL üzeri.
25 bin TL altı borçlarda: Azami akdi faiz oranı %3.50, gecikme faizi %3.80.
25 bin-150 bin TL arası borçlarda: Azami akdi faiz oranı %4.25, gecikme faizi %4.55.
150 bin TL üstü borçlarda: Azami akdi faiz %4.75, gecikme faizi %5.05.
Kurumsal kredi kartları içinse, borç miktarına bakılmaksızın %4.75 akdi faiz ve %5.05 gecikme faizi uygulanacak. Kredi kartlarından ve kredili mevduat hesaplarından nakit çekimlerde ise faiz oranları değişmedi; burada azami akdi faiz %5, gecikme faizi %5.30 olarak kalacak.
Bayram, bu düzenlemenin sıkı para politikalarının uygulandığı bir dönemde reel sektörü ve vatandaşları desteklemek amacıyla hayata geçirildiğini belirtti. Enflasyon baskısını azaltma potansiyeli taşıyan bu yapılandırma sayesinde, vatandaşlar bütçelerine uygun harcamalar yaparak borçlarını kademeli bir şekilde ödeme fırsatı bulacaklar.