ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-FATMA NUR POLATCAN
Van, yenilenebilir enerji yatırıcılarının ilgi odağı olmaya devam ediyor. Türkiye’nin alanında en büyük hareketli güneş takip sistemi (tracker) olan Arısu Güneş Enerji Santrali’ni kurma çalışmaları hızla devam ederken, son dönemlerde enerji yatırımlarının önemli merkezlerinden biri olan Van’da ise Doğu Anadolu'nun güneş takip sistemli en büyük güneş enerji santrali açıldı. Yenilenebilir enerji öneminin konuşulduğu bu süreçte kentte enerji alanında yüzünü güneşe dönerken, Arısu Güneş Enerjisi Santrali Bölge Bayisi Sorumlusu ve Elektrik Elektronik Mühendisi Ümit Aksaç da kentin bu yatırımlara ihtiyacının olduğu söyledi. Van Çevre, Tarihi Eserleri Koruma Araştırma ve Geliştirme Derneği (ÇEVDER) Başkan Yardımcısı Bazi Aslan ise fosil yakıtlardan vazgeçilmesi gerektiğini belirterek, yenilenebilir enerji sistemlerine geçilmesi gerektiğini vurguladı.
VAN GES’E ÇALIŞIYOR!
Konuyla ilgili konuşan Arısu Güneş Enerjisi Santrali Bölge Bayisi Sorumlusu ve Elektrik Elektronik Mühendisi Ümit Aksaç, “Hızla büyüyen enerji sektöründe tarım vasıflı arazilerin çokluğu, güneşlenme süresinin fazlalığı ve 6’ncı bölge teşvik kapsamında oluşu Van’ı güneş enerji santrali yatırımı olarak ön plana çıkarmaktadır. Özellikle 11.08.2022 tarihinde yayınlanan EPDK yönetmelik değişikliğinin katkısı ile öz tüketim esaslı kurulacak GES projelerinin direkt tüketim esaslı sanayicilerin ilgi odağı olmasına yardımcı etken olmuştur. Bu durumda hem kent hem de doğal enerji bakımından çok büyük bir önem taşıyor. Kentte son yıllarda GES santralleri kuruluyor. Van’ın birçok bölgesinde bu projeler yer alıyor.” Dedi.
“GES ÇOK TERCİH EDİLİYOR”
Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük takip sistemli tesisinin Van’da kurulduğunu hatırlatan Aksaç, “Bu sistemle de 44 bin haneye enerji sağlanacağı yönünde bilgiler yer alıyor. Van’ın halihazırda toplam 350-400 bin aboneliğe sahip olduğunu düşündüğümüz zaman bu yatırımların fazlalaşması ve yeteri sayıda enerji sistemlerin kurulması gerektiği kanısındayım. Van’ın daha çok yatırıma ihtiyacı olduğunu ve yatırımcının da Van gibi kentte ihtiyaç duyduğunu belirtmekte fayda var. Ancak bunların nerelere kurulması gerektiği konusunda ise tarıma elverişsiz ve tarıma vasfını yitirmiş arazilerin tercih edilmesi gerekiyor. Kurulacak santrallerin yasal olarak da marjinal tarım arazisi içerisinde olması zorunludur. Hiçbir dezavantajı yok. Çünkü doğal olarak güneşten gelen bir enerji olduğu için en çok tercih edilen bir sektör olduğunu da söyleyeyim.”
ASLAN: FOSİL YAKITLARDAN VAZGEÇMELİYİZ
Çevrenin daha temiz tutulması için yenilenebilir enerji sistemlerine ihtiyaç olduğunu kaydeden ÇEVDER Başkan Yardımcısı Bazi Aslan ise, “İklim krizinin olmasının en büyük nedenlerinden biri de fosil yakıtlardır. Kömür, doğal gaz, petrol ve daha birçok etken iklim krizini tetikliyor. Bunlar ise yaşamımızın bir parçası haline gelmiş ve vazgeçmek içinde yenilenebilir enerji sistemlerine geçebiliriz. Güneş ve rüzgar enerjisi hem çevre hem de sağlık açısından çok önemlidir. Van’da da son yıllarda bu sistemler kuruluyor. İlimiz güneşin başkentidir. Bazı yerlerde 6 ay bazı yerlerde 10 ve güneş çıkmazken, bizde ise her gün pırıl pırıl bir güneş mevcut. Bu da para ile alınmayacak kadar değerlidir. Hem doğal bir enerji elde edebiliyoruz hem de ekonomik yönden tasarruf sağlıyoruz. Aslında hayatımızı kurtaracak bir sistem ile ilgili konuşuyoruz.
“VAN’IN DAHA ÇOK YATIRIMA İHTİYACI VAR”
“Bu sistemle ilgili hiçbir yatırım zararlı değildir diyemeyiz. Çünkü her yatırımın bir olumsuz sonucu da vardır. Kullanılan tarım arazilerinin içine kurulmadığı takdirde hiçbir sorunu yok. İnsan ve hayvanların yaşam alanlarına enerji sistemlerinin kurulması yanlıştır. Van’da kurulan santralleri de yeterli bulmuyoruz. Doğru yerde kurulan her santrale ihtiyacımız vardır. Başka canlıların yaşam alanlarını gasp etmemek çok anlamlıdır. Biliyorsunuz, dünya artık bir felakete doğru gidiyor. Şubat ayına giriyoruz ve Van’da kar yağışı yok. Buna da birçoğumuz seviniyoruz ama kendi felaketimize seviniyoruz. Bilim insanları böyle devam ettiği takdirde bütün gezegenlerin sonu olur. Hiçbir mevsim artık eski mevsimler olmayacak ve biz bu durumu Van’da yaşıyoruz.”
GES PROJESİ ÇOK GÜÇLÜ BİR YATIRIM ÖZELLİĞİ TAŞIYOR
Van Arısu Güneş Enerji Santrali, akıllı güneş takip sistemi teknolojisi kullanılan ve güneş hareketlerini takip edebilen 138 bin 213 adet güneş paneli ile bölgenin en yeni teknoloji Güneş Enerji Santrali olma özelliğini taşıyor. Türkiye çapında kurduğu 13 farklı RES, HES ve GES santralleriyle toplam kurulu gücü 534 MWm olan ve önümüzdeki dönemde 849 MWm güce ulaşmayı planlayan RHG EnerTürk Enerji, gerçekleştirdiği yatırımlarla yenilenebilir enerji sektörünü domine etmeye hazırlanıyor. Güneş Enerjisi Santrali yenilenebilir ve temiz enerji alanında yapılan çok güçlü bir yatırım özelliği de taşıyor.
44 BİN HANENİN YILLIK ELEKTİRİK İHTİYACI KARŞILANACAK
Yurt içinden tedarik edilen PV Panel Entegrasyonu, Güneş Yapısal Mekaniği ve PV paneldeki yerlilik oranıyla Türkiye'nin yerlilik oranı en yüksek santrallerden biri olma özelliğine sahip. Aralık 2021 tarihinde tam kapasite ile devreye alınan santralin yıllık enerji üretim kapasitesi 115.250 MW saat olup, yaklaşık 44 bin hanenin yıllık elektrik ihtiyacını karşılayabilecek kapasiteye sahip. 784 bin metrekarelik alanda yaklaşık olarak 110 futbol sahasını içine alabilecek büyüklüğüyle ve Nextracker akıllı güneş takip teknolojisi kullanılan santralde 138 bin 213 adet monokristal modül tipli güneş paneli ile toplamda 44 binin üzerinde konutun enerji ihtiyacını karşılanmasına olanak sağlıyor.