ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM/ŞABAN BEYAZSAÇ

Ramazan Bayramı’nda hem kara yolu hem de hava yolu taşımacılığında bilet fiyatları yükselirken bir taraftan da talep patlaması yaşandı. Van’da hem seyahat sorunu hem de bilet artışları Türkiye’nin doğudaki en ücra kentlerinden birisi olan Van’da da büyük mağduriyet yaratırken, hayat pahalılığının zirvede olduğu dönemde Vanlıların cebini yaktı. Bayram için memleketine gelen Vanlılar, dönüş yolu için ciddi hesaplar yapmaya başladı.

Son yıllarda Van’da tartışma konusu haline gelen seyahat sorunu Ramazan Bayram’ında bir kez daha gündeme geldi. Bayram öncesi hem kara yolu hem de hava yolu taşımacılığında bilet fiyatları yükselirken, vatandaşlar da yüksek maliyetlerle seyahat etmek zorunda kaldı.  Ülke geneline yansıyan fiyat artışları en çok uzak mesafedeki illeri etkilerken, uçak veya otobüsle Van gibi uzak mesafelere gidip gelmenin maliyeti ise cep yaktı. Bayram tatili için yüksek bilet fiyatlarıyla kente gelen vatandaşlar, daha maliyetli fiyatlarla dönmek zorunda kalmaya başladı. Yüksek fiyatlardan da olsa bir şekilde kente gelen Vanlılar, gidiş için hem gidecek araç hem de gidişi karşılayacak masraflar için kara kara düşünmeye başladı. Günler öncesinde ne uçakta ne de otobüsler de yer bulunmazken, Vanlılar da yaşanılan mağduriyeti Şehrivan aracılığıyla paylaştı.

2025 araç muayene ücretleri belli oldu: İşte araca göre muayene ücretleri... 2025 araç muayene ücretleri belli oldu: İşte araca göre muayene ücretleri...

VAN’A GELMEK GİDEREK ZORLAŞIYOR!

Maliyetlerin giderek arttığına dikkat çeken Mervan Yusufoğlu, şunlar söyledi: “Her bayram öncesi bilet fiyatlarına ciddi bir zam yapılıyor. Eskiden akaryakıt fiyatlarına zam gelince bilet fiyatları da zamlanıyordu ama şimdi akaryakıta zam gelmemesine rağmen bayram öncesi bilet fiyatlarında yüzde 50 civarında bir zam yapıldı. Bunun yanında Van’da sefer azlığından dolayı bilet bulmakta zorlanıyoruz. Başka illerden Van’a gelmek için aylar öncesinden bilet almanız gerekiyor. Ya da Van’dan başka şehirlere gitmek isterseniz daha uygun bir bilet için yine daha önceden bir bilet almanız gerekiyor. Şuan Van’dan İstanbul’a gitmek için minimum bilet fiyatı bin 200 ve bin 500 arasında değişiyor. Otobüs fiyatları ise 700 ve 750 civarında değişiklik gösteriyor. Bir de bunun yanında sosyal tesislerde harcayacağınız paralar var ve otobüs yolculuğu da 950 ve bin TL’ye denk geliyor. Bayram için bir şekilde bilet bulup Van’a geldik ama şimdi dönemiyoruz. Bilet fiyatları giderek artmış ve belli tarihlere kadar da yer bulamıyoruz.”

VATANDAŞ MALİYETLER KARŞISINDA EZİLİYOR!

İstanbul’dan Van’a aktarmalı uçakla geldiğini belirten Mazlum Seven, “Bayrama sayılı günler kala vatandaşlar seyahat planlarını yapmaya başlasa da bilet bulmakta ciddi sorunlar yaşıyorlar. Hiçbir zaman istediğiniz bileti istediğiniz zaman ve istediğiniz fiyata bulamazsınız. Bu bayramda hem uçak hem de otobüs bilet fiyatlarında ciddi artışlar yaşandı. İstanbul’dan Van’a hava yoluyla 300 TL’ye gelebiliyorken, şimdi ise bin 300 TL’ye bilet bulamıyoruz. İnsanlar maliyetlerden dolayı ne memleketine gelebiliyor ne de bayramdan sonra iş için farklı bir kentte gidebiliyor. Memleketimize bir şekilde geldik şimdi de bilet fiyatlarından nedeniyle gidemiyoruz. Yani 3-4 kişilik bir ailenin maliyeti gerçekten zorlamaya başladı. Tabi, bu sadece seyahatla da bitmiyor, bunun yanında birçok maliyet var. Artık her adımımızda paramız gidiyor. Akaryakıt ve ulaşım zamları belimizi büküyor.” Dedi.

VATADAŞLAR, BİLET FİYATLARINDAN DERT YANIYOR!

Bayrama gelmek için biletini 2 aydan önceden aldığını ifade eden Musa Yılmaz, bilet artışlarından dolayı iş yerine gidemediğini söyledi. Yılmaz, “Önümüzdeki birkaç gün içerisinde İzmir’e gitmem gerekiyor ama bilet fiyatlarından dolayı gidemiyorum. 10 Mayıs’a kadar bilet fiyatları tavan yapmış dururumda. Birde 14 Mayıs’ta seçim var ve bilet fiyatlarında yine bir artış daha yaşanacak. Van gibi uzak yerlerin gidiş-gelişleri ise daha da zor bir hal alıyor. Pahalı bir şekilde memleketimize geliyoruz ve daha da pahalı bir şekilde dönmek zorunda kalıyoruz. Eskiden Van’a gelip, gitmek çok kolaydı ama son yıllarda giderek zorlaştı. Kurban Bayramı’nda fiyatlar bu şekilde seyrederse artık Van’a gelemeyeceğim. Hatta artık kimse hiçbir yere gidemeyecek. Hem hava hem de karadan maliyetler bir birine bağlı olduğu için artışlar her iki tarafta da aynı şekilde artıyor. Burada mağdur olan biz oluyoruz.” Diye ekledi.

“ÖZEL GÜNLERDE AİLECE BİR YERE GİDEMİYORUZ”

Her bayram fiyatların arttığını hatırlatan Yunus Uzun, şunları anlattı: “Fiyatlara artık yetişemiyoruz. Özel günlerde ailece bir yere gidemiyoruz. Son yıllarda artan maliyetler bizi giderek zorluyor. Her bayram fiyatlar değişiyor. Uygun bir biletle memlekete gelsek bile uygun bir fiyatla dönemiyoruz. Bilet fiyatları öyle bir hal aldı ki artık memlekete gelemiyoruz. Kentin sorunlarından biri olan seyahat sorunu bayramda bir kez daha gündeme geldi ama bir türlü çözülmüyor. Fiyatlar düşmüyor ve olan vatandaşlara oluyor. Bu sorun ise kimsenin umurumda değil. Yakın zamanda bilet fiyatları 5 bin TL’yi bulacak. Bizi bu fiyatlara da alıştıracaklar. İnsanlar mecbur bir şekilde seyahat etmek zorunda kalsa da maliyetler vatandaşların cebini zorluyor. Bu sorunlara tez zamanda inşallah bir çözüm bulunuyor.”

KURBAN BAYRAMINDA MEMLEKETE GİDİŞLER HAYAL OLDU…

Yüksek bilet fiyatlarından seyahat edemediklerini vurgulayan Doğan Yahşi, "Eski bayramlara oranla bu yıl hareketli değildi. Bilet fiyatlarının yanında diğer ürünlerde çok fazla arttı. Planımız bayramda ailece Van'a gelmekti ama tek ben gelebildim. Çünkü sadece bilet fiyatları 5 bin TL'yi aşıyor ve bir de bunun dönüşü vardı. O yüzden Kurban Bayramında da aileden bir iki kişi yollarız. Yani hiçbir bayram veya diğer günlerde birlikte memlekete gelemeyeceğiz. Yakıt fiyatları artsa da artmasa da bilet fiyatlarına bayram zamanı zam geliyor. Uçakla seyahat etmek giderek zorlaşıyor ve bunun yanında otobüs fiyatları da giderek artıyor” ifadelerini kullandı.