GÜNCEL

Başkan Yapıcıoğlu, Van’ın kronikleşen sorunlarını gündemine aldı!

Abone Ol

ŞEHRİVAN HABER: FATMA POLATCAN-ORHAN SAĞLAM

Siyasi parti liderlerinin Van ziyaretleri devam ediyor. Son dönemlerde ise birçok parti temsilcisi kentte çıkarma yaparken, HÜDA-PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu da çeşitli programlara katılmak üzere Van’a geldi. 3 günlük ziyaretleri kapsamında esnaf ziyaretinde bulunan Yapıcıoğlu, esnafın sorun ve taleplerini dinledi. Daha sonra düzenlenen bir programda yerel ve ulusal basınla bir araya gelerek, kentle ilgili değerlendirmelerde bulunarak, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Van’ın kronikleşmiş sorunlarına değinen Yapıcıoğlu, başta işsizlik olmak üzere Çevre yolu, Kapıköy ve uçak seferleri gibi çözüm bekleyen problemleri bir kez daha gündeme taşıdı. Programa HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Eğitimden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Metin Kaya, Genel İdare Kurulu Üyesi Mahmut İrtem, Bölge Koordinatörü Ferhat Aköz ve Van İl Başkanı Rasim Saygın katıldı.

YAPICIOĞLU, VAN’IN İŞSİZLİK SORUNUNA VURGU YAPTI

Van’da basınla bir araya gelen HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, “3 gündür Van’dayız. Çeşitli temaslarda bulunduk. Şehirde hem esnafımız hem de halkımızla bir araya geldi. Özetle Van şehrimiz; Doğunun incisi olmasına rağmen hak eden değeri bir türlü alamadı. Ülkenin her tarafında sorun var, bu sorunların büyük bir kısmı da Van’da bulunuyor. Van’daki sorunları daha şiddetli bir şekilde hissediyoruz. Bu sorunların başında işsizlik geliyor. Temaslarımızda gençlerden işsizlik yakınmasını çok duyduk. Hatta bazı köylerden dışarıya ciddi göç verildiğini de biliyoruz. Çünkü kendi memleketlerinde iş bulamıyorlar.” Dedi.

“TARIM VE HAYVANCILIK ZOR DURUMDA”

Van’ın tarım ve hayvancılık konuları hakkında değerlendirmelerde bulunan Yapıcıoğlu, “Ülkenin farklı bölgelerinde yağan yağışlar sele neden oldu ama bu bölgelerde yağış düşmedi. Geçen yıla oranla bu senen Mayıs ayında düşen yağışlar çiftçinin yüzünü güldürse de Van köylüsüyle yaptığımız görüşmelerde kentte hasatların çok düşük olduğunu hatta bazı tarların dikilmediğini öğrendik. Bu nedenle çiftçi zor durumda ve artık tarım yapılmadığından dolayı kimsede köylerde kalmıyor. Sadece çiftçi değil hayvancılık yapan vatandaşlarında şikayetleri var. Girdi yüksekliğinden ve yem gibi maliyetlerden dolayı hayvancılık yapan vatandaşlarımızın da durumlarının pek parlak olmadığını tespit ettik.” Diye ekledi.

“KAPIKÖY 7/24 ESASLI ÇALIŞMALI”

Kentin önemli ticaret merkezlerinden biri olan Kapıköy Sınır Kapısı’nın 7/24 esaslı çalışması gerektiğine vurgu yapan Yapıcıoğlu, şunları kaydetti: “Kapının 24 çalışması yönünde de ciddi bir talep var. Van esnafının en büyük talebi olan bu sorunu ilgili mercilere buradan duyuruyoruz. Vatandaşların alım gücü düştü ve esnafın durumu da pekiyi değil. Sınır ili olan Van, bu avantajını yeterince kullanamıyor. Pandemide en geç açılan ve halende 7/24 esaslı çalışmayan bir kapıdan bahsediyoruz. Bu sorunlar İran tarafından kaynaklanıyorsa bile yetkililerin bu duruma el atması lazım. Girişimlerin olmasını vatandaş beklemektedir”

YAPICIOĞLU’NDAN UÇAK SORUNU AÇIKLAMASI…

Son zamanlarda konuşulan konulardan biri olan uçak seferleriyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Yapıcıoğlu, “Ülke de Van’da uçak seferleri sorunu yaşıyor. Özellikle yaz aylarında turizm sezonunun açıldığı dönemlerde sefer sorunları yaşanıyor. Turistlerin ziyaret ettiği yerlerde daha fazla uçak seferlerinin verilmesi gerekirken, tam tersi düşüş oluyor. Hem giden hem de gelen vatandaşlar sorunlarla karşılaşıyorlar. Van’da ne bilet bulunuyor ne de fiyatlardan dolayı bilet alınıyor. Bu konuda da hava yolu şirketleri filolarını genişleterek, sefer sayılarını artırmalılar. Ulaşımla ilgili bu sorunun bir çözüme alınması gerekiyor.”

VAN’IN SORUNU ÇOK!

Yılan hikayesine dönen çevre yolu konusunda da önemli açıklamalarda bulunan Yapıcıoğlu, yaklaşık 12 yıldır bir türlü bitirilmediğini söyledi. Yapıcıoğlu, şöyle devam etti: “Bu kadar bir sürede 60 kilometrelik bir yol bitmez mi? Vatandaşlar sürekli bu sorunları gündeme getiriyor ve bizde seslerini yükseltmeye çalışıyoruz. 18’nci maddelerle ilgili şikayetler var. Ancak bu sorunlarla ilgili de bir umut ışığı belirlenmiş değil. Öte yandan otogarla ilgili şikayetler var. Vatandaşların düzgün bir otel talebi var. Yine stadyumla ilgili de benzer sorunlar var. Ülkenin en büyük değeri olan Van Gölü sit alanı ilan edildi ama kirlenmesi de engellenemiyor.”

VATANDAŞLARIN TALEPLERİ VAR AMA…

Yapıcıoğlu, “Van’ın sorunları çok. Bu sorunların giderilmesi hususunda biz vatandaşlarla da temas halinde olduğumuzda söyledik onlara. Dedik ki, “Biz şu an hükümet makamında değiliz. Bu sorunlarınızı çözecek olan biz değiliz ama belediyenin çözmesi gereken sorunları belediye, vilayetin çözmesi gerekenleri vilayete, Ankara’nın çözmesi gereken sorunları da Ankara’ya taşıma konusunda bir gayretimiz olacak inşallah. İnşallah biz bu sorunların takipçisi olacağız.”

“SORUN VARSA ÇÖZÜM DE VARDIR”

“ Bu şekildeki yaklaşım görebildiğimiz kadarıyla hem esnaf tarafından hem de halk tarafından olumlu karşılanıyor. Sadece şikayet ederek, sadece karanlığa küfrederek siz ortalığı aydınlatamazsınız. Ortada bir sorun varsa o sorunun çözümüne dair kendi görüşlerinizi, çözüm önerilerini ortaya koyarsınız. Sorunun çözümüne gücünüz oranında, yapabilecekleriniz oranında bir katkı sunarsınız. Bu şekilde o şehrin sorunları belki bir miktar azalır ya da sorunları çözecek olan kişilerin masasına gider. Biz bunu yapmaya çalışıyoruz. Bu anlamda belki bir beklenti oluşuyor. İnşallah biz bu beklentileri de karşılayabildiğimizi düşünüyoruz” dedi.

YAPICIOĞLU: VAN’A HEP GELECEĞİZ

Van’a hep geleceklerini ifade eden Yapıcıoğlu, şunları söyledi: “Geçen sene ve ondan önceki sene de Van’daydık. Bundan sonra da geleceğiz. Sadece Van’a değil her tarafa gidiyoruz. Şunu bariz bir şekilde gördüğümü söyleyebilirim; memleket meselelerine dair görüşlerimiz duyuldukça vatandaş bizi daha yakından tanıdıkça bize olan teveccüh artıyor. Önceki seçimlere, önceki yıllara göre oylarımızı katlamış durumdayız. Görüntü budur. Sonuç, en doğru tahmin sandıktan çıkan oydur. Bunu hep birlikte göreceğiz inşallah. Seçimler zamanında mı yapılır, erkene mi alınır, bu tartışmalar hala devam ediyor ama bunun çok bir anlamının kalmadığını düşünüyorum. Çünkü şu anda meclis tatilde, Ekim’e kadar da tatilde olacak. Ekim’den sonra toplanan meclis erken seçimi tartışmaya başlarsa en erken bahar aylarında bir seçim kararı alabilir. Çünkü Yüksek Seçim Kurulunun bu iş için bir hazırlık yapması lazım.

“HÜDA PAR HİÇBİR İTTİFAKTA YER ALMAYACAKTIR”

“Zaten bahar aylarında yapılırsa zamanında yapılacak olan seçim en fazla 2-3 ay erkene alınmış olacak. 2-3 ay erkene alınan bir seçim de erken seçim sayılır mı, doğrusu ben çok emin değilim. Bu nedenle kanaatimce erken seçim tartışması bu saatten sonra gündemden çıkmıştır diye düşünüyorum. Seçim zamanında da yapılsa, yarın da yapılsa biz HÜDA PAR olarak seçime hazırız. An itibarıyla HÜDA PAR herhangi bir ittifak içerisinde yer almamaktadır. Herhangi bir ittifaka verilmiş bir sözü yoktur. Herhangi bir blok ile varılmış bir anlaşması yoktur. Ama bu HÜDA PAR hiçbir ittifakta yer almayacaktır anlamına gelmiyor. Biz bir ittifak anlayışında değiliz ama bir ittifak teklifi gelirse bir ittifakta yer alabiliriz.”