GÜNCEL

Baransel: Van’da ilaç sıkıntıları yaşanıyor!

Abone Ol

ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM- ŞABAN BEYAZSAÇ

Van’da birçok kent gibi bir taraftan Covid-19 virüsünün yeni varyantıyla mücadele ederken bir taraftan da sağlık sektörünün yarattığı zorlukları aşmaya çalışıyor. Özellikle son yıllarda döviz kur artışları birçok sektörü derinden etkilerken, birçok soruna da sebebiyet vermeye devam ediyor. Konuyla ilgili Şehrivan’a açıklamalarda bulunan Van-Bitlis-Hakkâri Eczacı Odası Başkanı Fikret Baransel, “Hipertansiyon, diyabet, kalp hastalıkları, epilepsi gibi kullanılan ilaçlar, onkoloji ilaçları gibi gruplar bizim ilk sıkıntı yaşadığımız gruplar olsa da şu anda basit rahatsızlıklarda kullanılan kas gevşeticiler, ağrı kesiciler, antibiyotiklerde bile dönemsel olarak sorun yaşıyoruz” dedi.

İLAÇLAR TÜRKİYE’YE GELMİYOR

İlaç sektöründe yaşanan sorunlarla ilgili açıklamalarda bulunan Van, Bitlis ve Hakkâri Eczacı Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Baransel, İlaç bulmakta zorluk çektiğini söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Evet, maalesef şu anda yaklaşık yüzde 20 oranında ilaç ya bulunamıyor ya da hastanın ihtiyacını karşılayamayacak kadar çok kısıtlı oranda eczanelere ulaşıyor. Şubat ayında yapılan kur güncellemesinin de sorunu çözmek için yeterli olmadığını gördük. Tabi biz Türkiye’de ruhsatlı olan ilaçların bulunamamasını konuşurken dünya çok farklı bir noktaya geldi. EFPIA’nın raporuna göre Avrupa’da onay alan yenilikçi ilaçların yüzde 79’u Türkiye’ye gelmiyor.” Dedi.

AĞRI KESİCİ VE ANTİBİYOTİKLERDE BİLE SORUN YAŞANIYOR!

İlaçların olmaması yeni keşfedilen ilaç ve tedavilerden mahrum olmamız anlamına geldiğini belirten Baransel, “Bulamadığımız ruhsatlı ilaçları konuşurken ulaşamadığımız tedavileri değerlendirmeliyiz. Bu kapsamda ilaç fiyatlandırma politikamızın temelinden değişmesi gerekiyor maalesef. Kronik hastalıklarda (hipertansiyon, diyabet, kalp hastalıkları, epilepsi gibi) kullanılan ilaçlar, onkoloji ilaçları gibi gruplar bizim ilk sıkıntı yaşadığımız gruplar olsa da şu anda basit rahatsızlıklarda kullanılan kas gevşeticiler, ağrı kesiciler, antibiyotiklerde bile dönemsel olarak sorun yaşıyoruz.” Şeklinde konuştu.

KUR ARTIŞI İLAÇ SEKTÖRÜNÜ DE ETKİLEDİ!

Bütün sektörlerde olduğu gibi döviz kurunun ilaçları ciddi anlamda etkilediğinin söyleyen Başkan Baransel, “İlaç sektörü Türkiye’nin dışa bağımlılığının en yüksek olduğu sektör maalesef. Yerli firmalarımızın ürettiği kısıtlı sayıda ilacın da etken maddeleri ithal. Yani hammadde üretimi yurt dışında olduğu için biz sadece son ürün üreticisi pozisyonundayız. Bu nedenle dövizde yaşanan değişiklikler ya da başka bir tanımla Türk Lirasındaki değer kaybı sağlık alanını çok etkilemektedir.”

KUR, İLAÇTAKİ FİYAT ARTIŞINI TETİKLEDİ

yılının ikinci yarısı ile başlayan enflasyon fırtınası 2022’de de etkisini devam ettirdiğinin altını çizen Baransel, “Her işletme kendi çapında çeşitli tedbirler alıyor. Ancak eczanelerimizin böyle bir tasarrufta bulunma şansı yok. Çünkü satış fiyatını da karlılığınızı da devletin belirlediği bir iş bu. Hatta yaklaşık yüzde 92 oranında ilacın alıcısı olarak alıcı tarafın satıcı tarafın kârını ve satış fiyatını belirlediği bir sistemden bahsediyoruz. Bu süreçte 2021 yılının şubat ayından sonra sadece 2022 yılı şubat ayında kur güncellemesine bağlı olarak yüzde 37 fiyat artışı oldu. Fiyat artışları da eczanelerimize kâr olarak yansımıyor maalesef. Çünkü kademeli karlılık sisteminde bir ilacın fiyatının artması, bizim kârlılığımızın azalması anlamına geliyor.” İfadelerini kullandı.

ECZACILAR DA ZOR DÖNEMLERDEN GEÇİYOR!

Son olarak Barensel, cümlelerini şöyle tamamladı: “2020 yılının verilerine göre eczane eczacılarımızın yüzde 50’sinden fazlası işletmesini devam ettirmek için sürekli ve düzenli kredi kullanıyor. Mali anlamda zor zamanlar yaşıyoruz. Bunun yanında pandemi döneminde eczacılarımız ve eczane teknisyenlerimiz çok yoğun stres altında çalıştık. Böyle zor zamanlarda cephenin en önünde yer almak cesaret ve kararlılık ister. Çok yorucu ve birçok insan için çok ürkütücü olsa da tereddütsüz bu hizmeti sunan tüm meslektaşlarım ve teknisyenlerimize teşekkür etmek isterim.”