Sağlık Bakanlığı, Halk arasında bilinen adıyla kan zehirlenmesi SEPSİS, halk arasında bilinen adıyla kan zehirlenmesi,  vücudun çeşitli mikroorganizmaların neden olduğu zatürre, ishal gibi enfeksiyonlara tepki olarak kendi doku ve organlarına zarar vermesi ile ortaya çıkar. Bakanlık, sepsisin kendi yaş grubu ve sağlık durumuna göre gelişebileceğini önemine değinirken Sepsisin önlenmesi için bazı temel önlemleri açıkladı.

T.C. Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Sepsis, halk arasında bilinen adıyla kan zehirlenmesi,  vücudun çeşitli mikroorganizmaların neden olduğu zatürre, ishal gibi enfeksiyonlara tepki olarak kendi doku ve organlarına zarar vermesi ile ortaya çıkar.”

SEPSİS NEDİR NASIL ÖNLENİR?

Sepsis, vücudun enfeksiyona karşı verdiği aşırı ve tehlikeli bir yanıt olarak tanımlanır ve ölümle sonuçlanabilen bir hastalıktır.

Sepsis, genellikle bakteriyel enfeksiyonların bir komplikasyonu olarak gelişir, ancak virüsler, mantarlar ve parazitler de bu duruma yol açabilir.

Hastalık, vücutta iltihaplanma yanıtını tetikleyerek organların düzgün çalışmasını engelleyebilir.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Sepsis hastalığının neden olduğu en göze çarpan belirti, yüksek ateştir. Ancak bazı hastalarda vücut ısısında anormal düşüş de görülebilir.

Bir diğer belirti ise, kalp atış hızında belirgin bir artış gözlemlenmesidir.

Sepsis hastalığına yakalanan kişiler, nefes almakta zorlanabilir veya solunum hızı artar.

Sepsis teşhisi konulan hastalarda yaygın olarak, kafa karışıklığı, bilinç bulanıklığı gibi olumsuz zihinsel durum değişiklikleri de gözlemlenmiştir.

Bir diğer önemli belirti ise cilt üzerinde meydana gelen değişimlerdir. Hastalarda genel olarak döküntü ve renk değişiklikleri görülmektedir.

Sepsis hastalığına yakalanan hastalarda sık olarak, aşırı yorgunluk halleri, kusma ve mide bulantısı, düşük kan basıncı, baş dönmesi ve idrar azalması gibi durumlara rastlanmaktadır.

SEPSİS ŞÜPHESİ DURUMUNDA NE YAPILMALI?

Belirtiler gözlemlendiği anda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Doktorunuzu sağlık geçmişiniz, hastalıklarınız, alerjileriniz ve güncel olarak kullandığınız ilaçlar konusunda bilgilendirmeniz gerekmektedir.

Sepsis hastalığının tespiti sonrası tedavi süreci hemen başlatılmalıdır.

Erken tanı konulmaması ve tedavinin gecikmesi gibi durumlarda hastalarda Septik Şok görülebilir.

Tüm vücudu etkileyen şok, çoklu organ yetmezliği, sakatlık ve ölümlere yol açabilir.

DÜNYA GENELİNDE SEPSİS

Dünya Sağlık Örgütü, her yıl yaklaşık 50 milyon kişiye Sepsis hastalığı teşhisi konduğunu, ve bu teşhislere bağı olarak yılda 11 milyon kişinin Septik Şok sebebiyle hayatını kaybettiğini açıkladı.

Oranlar incelendiğinde, sepsis kaynaklı ölümler dünya genelinde yaşanan ölümlerin yüzde 20'sini oluşturmaktadır.

RİSKLİ GRUPLAR

65 yaş ve üzerinde bireylerde bağışıklık sistemin yavaşlamasına bağlı olarak sepsis riski daha yüksektir.

Yenidoğanlar ve bebekler ise, bağışıklık sistemleri gelişmediği için sepsis hastalığına karşı daha hassaslardır.

Bilim insanları aldatılmak sağlığa olan etkisini araştırdı Bilim insanları aldatılmak sağlığa olan etkisini araştırdı

Diyabet, kalp rahatsızlıkları, böbrek hastalıkları ve karaciğer hastalıkları gibi kronik hastalıklara sahip olan bireyler, sepsise karşı savunmasız grup içerisinde yer almaktadır.

Kanser tedavisi görenler veya organ nakli yapılmış kişiler, sepsise yakalanma ihtimali yüksek grup içerisinde yer alırlar.

Hastanelerde yatan ve özellikle yoğun bakım ünitelerinde tedavi gören hastalar, hastane enfeksiyonları nedeniyle sepsis riski taşımaktadır.

Açık yaralara sahip olan kişiler de düşük de olsa sepsise yakalanma riski taşır.

Her hastalıkta olduğu gibi, 'Erken teşhis hayat kurtarır'

Muhabir: ZENÜN YEŞİL