Suriye'de yaşanan iç savaşın ardından Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin gönüllü dönüşleri devam ediyor. Zeytin Dalı, Fırat Kalkanı ve Barış Pınarı harekatlarıyla terörden arındırılan bölgelerde yapısal olarak dönüşüm devam ederken, Suriyeliler ise güvenli bölgelere yerleştiriliyor. Seçim çalışmalarında muhalefetin sıklıkla gündeme getirdiği Suriyeliler ile ilgili ise resmi rakamlar sık sık paylaşılıyor.

Gönüllü, güvenli dönüş

Türkiye, Suriyelerin ülkelerine geri dönüşlerinde "gönüllü, güvenli ve onurlu geri dönüş" prensibini esas alıyor. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kilis Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen Güvenlik Toplantısı'na katıldı.

Ülkesine dönen Suriyeli sayısını açıkladı

Bakan Yerlikaya, burada yaptığı açıklamada ülkesine dönen Suriyelilerin rakamlarını duyurdu.

Evlerine dönen Suriyeli sayısı 625 bine yaklaştı

Ali Yerlikaya, sınır ötesindeki ihya çalışmalarının ardından 625 bine yakın Suriyelinin ülkesine geri dönüş kapsamında geçiş yaptığını bildirdi.

Yerlikaya, Cerablus, El-Bab, Azez tarafında, karşı tarafta hayatın ihyasıyla ilgili 7 yıldan beri yapılan çok hizmet yapıldığını kaydetti.

"Hudut güvenliğimiz gayet iyi noktaya geldi"

Kilis'in 114 kilometrelik Suriye sınırı olduğunu anımsatan Yerlikaya, şöyle konuştu:

Evet, hudut güvenlik sistemleriyle ilgili başta duvar ve fiziki güvenlik sistemlerimizin teknolojiyle donanımları gayet iyi noktaya geldi ve bu noktada hiçbir zaman da durmuyoruz. Öncelikli olarak düzensiz göç ve göçmen organizatörleriyle ilgili göreve geldiğimiz ilk andan itibaren bu noktada nasıl çalıştığımızı herkes biliyor. Bunu da sık sık kamuoyuna paylaşıyoruz. Burada Savunma Bakanlığımız hudut doğal ön tarafında geçişi daha zorlaştırmak için yapmış olduğu hendek çalışmalarını izledik. Bunların tamamını yani yüzde 40'ına yakınının yapıldığını gördük. Ve bunlarla ilgili teknolojik kapasitemizi de daha yukarıya çıkarmaya yönelik gayretlerimizi netleştirdik, altını çizdik.

"Göçü durdurmayla ilgili çalışmalara devam edeceğiz"

Bölgede çalışmaların devam ettiğini aktaran Yerlikaya, şöyle devam etti:

Cerablus, El-Bab, Azez tarafında, karşı tarafta hayatın ihyasıyla ilgili 7 yıldan beri yapılan çok hizmetler, gayretler var. Bu göçü kaynağında durdurmayla ilgili yapılan çalışmalar mucibinde olduğunu tüm dünya biliyor. Kendi şehirlerimize, kendi hudutlarımıza göçü durdurmayla ilgili yaptığımız bu çalışmalarımızı da devam ettireceğiz. 625 bine yakın gönüllü bir geri dönüş söz konusu. Bu rakamı niye veriyoruz? Bu rakamı vermemizdeki temel duruş şu; bizde geçici koruma kapsamındaki Suriyeliler, karşı taraftaki güvenli bölgedeki hayatın normalleşmesi, ihyasıyla ilgili olan yapılan çalışmaları gördükçe bu tarafa doğru geçişler de artarak devam ediyor. Bunun altını çizmek istiyoruz.

Sağlık Ocakları ne zaman açılacak? Aile hekimlerinin grevi bitti mi? Sağlık Ocakları ne zaman açılacak? Aile hekimlerinin grevi bitti mi?

Briket evlerin yapımı sürüyor

Suriye'nin kuzeyinde belirlenen çok sayıda noktada savaş mağduru ve yerinden edilmiş aileler için briket ev yapımı aralıksız sürüyor.

Suriye'de siyasi çözümün hayata geçememesi ve çadırlarda yaşamın zor olması nedeniyle bölgede faaliyet yürüten yardım kuruluşlarını barınma krizine çözüm için son 2 yılda briket ev projelerine yöneldi.

Yapımı tamamlanan binlerce briket evlere savaş mağduru aileler yerleştirilirken Türkiye evlerinden edilip ülkeleri dışına çıkmak zorunda kalan Suriyelilerin geri dönüşleri için briket ev projesine büyük önem veriyor.

AFAD kontrolünde süreç devam ediyor

Suriyelilerin geri dönüşleriyle ilgili briket ev projesi ise AFAD yetkililerin koordinasyonu ve kontrolünde hayata geçiriliyor.

Bu proje kapsamında ülkenin kuzeybatısındaki İdlib ile Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı Harekatı sahasındaki Afrin, Bab, Azez, Soran, Akterin, İhtimlat ve Çobanbey bölgelerinde briket evlerin yapımı aralıksız sürüyor.

Bu evler Türk, Suriyeli ve yabancı yardım kuruluşları ve hayırseverlerin desteğiyle yapılıyor.

Altyapıya önem veriliyor

Belirlenen noktalarda toplu olarak inşası süren briket evi alanlarında okul, sağlık ocağı, oyun parkları ve camiler de yer alıyor.

Tek katlı ve çok katlı olarak yapılan briket evler 1+1, 2+1, 3+1 ve bahçeli olarak düzenleniyor.

Altyapı çalışmaları titizlikle sürerken temiz içme suyu ve elektrik de sağlanabiliyor.

Fırat Kalkanı Harekatı bölgesindeki Azez, Bab ve Cerablus ilçelerinde dron ile yapılan çekimlerde çok sayıda briket evin tamamlanma aşamasına geldiği görülüyor.

Kaynak: ANADOLU AJANSI