Türkiye’de son 20 yılda ulaşımda dev projelere imza atılırken, bu projelerle birlikte ulaşım ağının konforu ve güvenliği de arttı. Kara yolu, hava yolu ve demir yolunda mega projeler hayata geçirilirken, bölgenin en önemli kentlerinden birisi olan Van bunları izlemekle yetinmeye devam ediyor. Türkiye’nin 2053 yılı ulaştırma ve lojistik ana planında yer almayan Van, ulaşımda yapılan yatırımların ve projelerin uzağında kalmayı sürdürüyor. Son haftalarda Diyarbakır, Tatvan gibi iller hızlı tren projeleriyle büyük çıkış yakalarken Van turistik tren projesi gibi hızlı tren ağının da dışında kalırken Sivas’tan sonra Erzurum için de müjde verildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun Erzurum’a ‘hızlı tren’ müjdesi vererek uzun yıllardır konuşulan Ankara-Sivas-Kars-Erzurum konusunda bir adım atılırken tüm yatırımlarda Van’ın önünde yer alan Erzurum’un bir kez daha Van’dın çok istediği bu yatırımı alması kentte hayal kırıklığı yarattı. 

VAN’DA HIZLI TRENİN ADI BİLE GEÇMİYOR!

Ülke genelinde ulaşımda dev projelere imza atılırken, bu projelerle birlikte ulaşım ağının konforu ve güvenliği de arttı. Türkiye’de son 20 yılda kara yolu, hava yolu, demir yolunda önemli yatırımlar yapılırken, Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük kenti olan Van ulaşımda yerinde saymaya devam ediyor. Son yıllarda her alanda geriye saran Van’da; Çevre Yolu 13 yıldır bitmezken, Van-Şırnak Karayolu, Kuzey Demiryolu Hattı, hızlı tren, tramvay, trambüs gibi projeler ise hayal oldu. Nüfusu Van’dan küçük olan iller ulaşımda dev projelere imza atarken, Van bunları izlemekle yetiniyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun açıkladığı, ilk etapta Sivas’tan Kars’a kadar olan mevcut demir yolu hattının rehabilite edildiği ve Erzurum için hızlı tren çalışmalarının da sürdüğü müjdesi Van’da hayal kırıklığı ile karşılandı.

Van’da kırmızı alarm! Van’da kırmızı alarm!

ERZURUM MÜJDEYİ ALDI VAN’IN ADI ANILMIYOR…

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, AK Parti Erzurum Genişletilmiş İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda açıklamalarda bulunarak, Erzurum’da TCDD Bölge Müdürlüğünün kurulduğunu ve fiili olarak kısa zamanda hayata geçirileceğini bildirdi. Bakan Uraloğlu, “İlk etapta biz Sivas’tan Kars’a kadar olan mevcut demiryolu hattımızı rehabilite ediyoruz ve buradaki kapasiteyi artırıyoruz. Hızlı tren ile ilgili çalışmalarımız da devam ediyor. Onu da çok uzatmadan yapım çalışmalarını ve ihalesini yapıp başlayacağız.” şeklinde konuştu. Ulaşımla ilgili Erzurum’da devam eden tünel ile standart yükseltme çalışmalarının projelerinin ve takibinin yapıldığını söyleyerek en kısa zamanda hayata geçireceklerini bildiren Uraloğlu, “Erzurum’u seviyoruz, onun için hizmet etmeye devam edeceğiz.” dedi.

dogu-ekspresi-gezi-rehberi-16

TURİSTİK VANGÖLÜ EKSPRESİ BU YIL DA VAN’A GELMEDİ…

Ülkede tren seferleri için büyük aşamalar kat edilirken Van yıllardır Kuzey Demiryolu Hattı’nın müjdesini bekliyor. Son yıllarda yoğun ilgi gören Van Gölü Ekspresi bu yıl da Van’a gelmedi. Ankara, Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Malatya, Elazığ, Bingöl ve Muş güzergâhlarından geçip Bitlis’in Tatvan ilçesinde son bulan Van Gölü Ekspresi’nin Van’a gelmesi için çağrılar sürüyor. Turistik Van Gölü Ekspresi de sık sık dillendirilen konular arasında yer alıyor.

Çevre Yolu (2)

VAN YOL KONUSUNDAKİ DİĞER PROJELERDE DE SORUNLARLA BOĞUŞUYOR

Sadece Turistik Ekspres, hızlı tren ve diğer raylı sistem yatırımları değil diğer ulaşım projelerinin de dışında kalan Van’da, 2010 yılında yapımına başlanan Van Çevre Yolu’nun bitirilmesi, Van-Şırnak Karayolu, kentin ihtiyacı olan tünel ve çığ tünelleri ve tramvay gibi projeler de bir türlü tamamlanmadı. Hâlâ Van’ın trafiğinin rahatlamasının ve kentin mevcut sıkışıklıktan kurtulmasının en önemli adımı olarak görülen Van Çevre yolundaki ağır aksak süreç devam ediyor. AK Parti Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu, geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada Çevre Yolu’nun 2025 yılında biteceğini dile getirdi. 

VAN-ŞIRNAK KARAYOLU BİTMEYEN YOLLAR ARASINDA…

Bölge ve Van için önemli bir proje olan, 2013 yılında başlatılan Van-Şırnak Karayolu’nun kaderi de Çevre Yolu’nunkine benzedi. 10 yıldır tamamlanamayan Van-Şırnak yolu çalışması sürecinde birçok Bakan değişirken yolun kaderi değişmedi. 390 kilometrelik Van-Şırnak arasındaki yolu 190 kilometreye, 6 saatlik yolu da 2 saate düşürecek yol, geçen 10 yılda birkaç defa yapım işi yeniden ihale edildi. 2021 yılında bitişi için 2023 yılı işaret edilen, geçtiğimiz yıl ise çalışmaların yeniden başlatıldığı duyurulan yolda çalışmalar bir başlayıp bir duruyor. Yine Ulaşıma büyük fayda sağlayan tramvay projeleri birçok ilde hayata geçirilmeye devam ederken, bu projeyle adeta çağ atlayacak Van’da tramvayın adı bile geçmiyor. Edremit ile Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve İskele ile Beşyol Meydanı’nın tramvayla birbirine bağlanmasıyla kentin ulaşımında büyük kolaylık sağlanacakken, Van zamanla bu büyük projeye de hasret kaldı. Bir dönem çok konuşulan ve Büyükşehir Belediyesi’nin fizibilitesini de yaptığı yol, dönemin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu’nun gitmesinden sonra rafa kaldırıldı. O günden sonra da hızlı tren vb. projeleri konuşan hiç kimse olmadı.

Muhabir: ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-ZENÜN YEŞİL