Geçtiğimiz günlerde Van-Şırnak Karayolu Projesi’nde çalışmalar finansman eksikliği nedeniyle proje durma noktasına gelmiş ve birçok işçi de işten çıkarılmıştı. Van ve bölge illeri için büyük öneme sahip olan yol projesinin durma haberi bölgede gündem olurken konu ile ilgili Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu yol projesindeki son durumu açıkladı.

YOL VAN VE BÖLGE İLLERİNİ KUZEY IRAK İLE DOĞRUDAN BAĞLANTISINI SAĞLAYACAK

Türkiye’de son yılarda ulaşım alanında dev projelere imza atılırken ülkenin dört bir yanında hayata geçirilen projelerle ulaşım ağının konforu ve güvenliği de arttı. 2013’te büyük umutlarla başlatılan Van-Şırnak Karayolu Projesi’nde çalışmalar finansman eksikliği nedeniyle şantiyenin kapatılacağı belirtilmişti. Van ve bölge illeri için büyük öneme sahip olan proje Van ve bölge illerini Kuzey Irak ile doğrudan bağlantısını sağlayacak.

YOLUN TAMAMLANMASI İÇİN YENİDEN İHALE YAPILACAK

AK Parti Şırnak Milletvekili Arslan Tatar sosyal medya hesabından proje ile ilgi şu ifadeleri kullandı; Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile yapılan görüşme neticesinde; Şırnak-Çatak-Van Yolunun; Şırnak-Pervari ayrımı arası 45,6 km’lik kesimin tamamlanması için 21.08.2024 tarihinde ihalesi yapılacaktır.

“PROJE İLE ŞIRNAK -VAN ARASI 185 KM’YE DÜŞECEK”

İhale kapsamında, 15 km uzunluğunda 12 adet tek tüp tünel yer almaktadır. Tünellerin 9 adedi Şırnak ili ve 3 adedi de Siirt ili sınırlarında kalmaktadır. Şırnak-Siirt-Bitlis-Van illerinden geçen mevcut Şırnak-Van güzergahı 351 km uzunluğundadır. Bu proje ile Şırnak -Van arası 185 km’ye düşecek 166 km kısalma sağlanacaktır.

Van yeni döneme hazır! Van yeni döneme hazır!

1 MİLYAR 569 MİLYON TL TASARRUF SAĞLANACAK

Ayrıca; yolun fiziki ve geometrik standartlarının yükseltilmesiyle, trafik can ve mal güvenliği sağlanacak daha konforlu bir sürüş sağlanacaktır. Şırnak (Pervari-Narlı) Yolu projesinin tamamlanması durumunda; zamandan 396 milyon TL, akaryakıttan 1 Milyar 173 milyon TL olmak üzere yıllık toplam 1 Milyar 569 milyon TL tasarruf sağlanacaktır. Göstermiş olduğunuz teveccüh ile çıktığımız bu yolda, bir gün dahi zamanımızı boşa harcamadık. Sizlere olan sevgi ve saygımızla, Şırnak'ımızın daha iyi bir geleceğe kavuşması için var gücümüzle çalışıyoruz. Sağlık, ulaşım ve eğitim gibi en önemli sorunlarımızın peşini bir gün olsun bırakmadık, bırakmayacağız. Şırnak'ın her bir köşesine hizmet götürmek, her bir hemşehrimizin yaşam kalitesini yükseltmek için gece gündüz demeden çalışıyoruz. Sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırmak, yollarımızı modernleştirerek ulaşımı rahatlatmak ve çocuklarımızın en iyi eğitim olanaklarına sahip olmalarını sağlamak için projelerimizi hayata geçiriyoruz. Bu yolda bizlere olan güveniniz ve desteğiniz en büyük motivasyon kaynağımızdır. Hep birlikte, el ele vererek Şırnak'ımızı hak ettiği noktaya taşıyacağız. Bize gösterdiğiniz güven için sonsuz teşekkürler.”

İRMEZ: BU YOL ŞIRNAK, VAN VE BÖLGE HALKI İÇİN ELZEMDİR

DEM Parti Şırnak Milletvekili Mehmet Zeki İrmez, karayolu şantiyesinde çalışan işçiler ile görüşerek açıklamada bulundu. Milletvekili İrmez, “Şırnak-Van Yolu’nun bitirilmesi Şırnak halkı ve Van halkı, bölge halkı için aslında elzemdir. Şırnak Van Yolu normalde gittiğimiz zaman 5-6 saatte ancak gidebiliyoruz. Ama bu yolun bitirilmesiyle birlikte 2,5 saatte varılabilecek olan bir yoldur. Onun için bir an önce bitirilmesi gerekiyor. İşçilerle de görüştük.

SIRNAK-VAN YOLU PROJESİNİN DURDURULMA NEDENİ BELLİ OLDU

Maalesef tünelin diğer ucunda işin durdurulduğunu, tüm malzemelerin bu tarafa getirildiğini, burada da sadece temizlik yapıldığını, 2-3 gün içerisinde de bizlerin de duracağını, işlerin duracağını ve 250’ye yakın işçinin de işsiz kalacağını belirttiler. Mesele neymiş? Mesele ek ödemenin yapılmadığından bahsettiler. Özellikle şirketin de ek ödemelerinin ödenmediği için işi durdurduğunu belirttiler. Biz de sonuna kadar takipçisi olacağız.”

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER - HAKAN İZGİ