DEM Partisi Van Milletvekili Mahmut Dindar, Van’da görev yapan doktorlarla ilgili çeşitli verilere ilişkin meclise soru önergesi vermişti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, milletvekili Dindar’ın soru önergesini yanıtladı. Bakan Koca, yanıtında tüm sorulara cevap verirken, Van’a 125 hekim atandığını açıkladı.

İlk adım atıldı: Bu merkez Van’da çocuk sahibi olmak isteyen çiftlere umut olacak! İlk adım atıldı: Bu merkez Van’da çocuk sahibi olmak isteyen çiftlere umut olacak!

“DHY KURASI İLE VAN İLİMİZE TOPLAMDA 125 HEKİM ATANMIŞTIR”

Koca, kente 125 doktor atandığını dile getirerek, “Bakanlığımıza bağlı tüm sağlık personeli sayısının artırılması konusundaki planlama çalışmalarımız sağlık tesislerinin sağlık personeli ihtiyacını ve vatandaşlarımızın tam ve zamanında sağlık hizmetine ulaşmalarını temin etmek için, hem ilgili sağlık tesislerinin talepleri doğrultusunda, hem de kendi sağlık politikalarımızın gereği olarak sürekli devam etmektedir. Ayrıca olağanüstü hallerin oluşması durumunda da mevcut sağlık hizmeti, sağlık personeli görevlendirilmesi yöntemiyle de desteklenmektedir. Bununla birlikte 112’nci ve 113’üncü dönem DHY kurası ile Van ilimize toplamda 125 hekim atanmıştır” dedi.

“VAN’DA TIBBİ CİHAZ VE TEÇHİZAT EKSİKLİĞİNDEN KAYNAKLI HİZMET AKSAMASI YAŞANMAMAKTADIR”

Sağlık hizmetinin kalitesini yükseltmek adına Beyaz Reform hamlesinin başlatıldığını belirten Bakan Koca, “Van ilimizdeki hastanelerimizde tıbbi cihaz ve teçhizat eksikliğinden kaynaklı hizmet aksaması yaşanmamaktadır. Hastanelerimizde teşhis ve tanılama için ilgili hastane rolü göz önünde bulundurularak gerekli cihaz ve malzeme alımı yapılmaktadır. Tüm hastanelerimizin rolü gereği bulunması gereken donanımı mevcuttur. Ancak ileri tetkik ve tedavi gerekliliğinde hasta durumu göz önünde bulundurularak uygun sevk yöntemi ile bir üst kuruma sevki gerçekleştirilmektedir. Periyodik olarak sevk edilen hastamız bulunmamaktadır. Tüm sağlık çalışanlarımız büyük bir sağlık savaşını verdikleri günlerin ertesinden başlayarak sağlık meslek grubu mensuplarının idari, mali, hukuki yönleriyle daha yüksek saygınlık kazandırma, çalışma şartlarını her bakımdan iyileştirme ve vatandaşlarımızın da aldığı sağlık hizmetinin kalitesini yükseltmek adına Beyaz Reform hamlesini başlattık ve bu süreçte yeni imkânlar oluşturma çalışmalarımızı sürdürmekteyiz” ifadelerini kullandı.

BAKAN KOCA: PSİKOSOSYAL DESTEK HİZMETLERİNİN SAĞLANMASINA YÖNELİK HİZMETLER VERİLMEKTEDİR

Bakan Koca, “Gebelik süresince ana ve çocuk sağlığının korunması amacıyla kadın doğum uzmanı takiplerinin düzenliliği için bütün gebelerin aile hekimlikleriyle beraber bağlı bulundukları ilçe sağlık müdürlüğü tarafından her ay takibi sağlanmaktadır. Bununla birlikte gebe bilgilendirme sınıfı eğitimleri planlanıp buna yönelik eğitimler düzenlenmektedir. Öte yandan bebek ölümlerini engellemek amacıyla NRP, bebek dostu ve temel yeni doğan bakım eğitimi düzenlenmektedir. İl ve ilçe Sağlık Müdürlüklerince sağlığın korunmasına ve takibine, sağlıklı yaşamın desteklenmesine, psikososyal destek hizmetlerinin sağlanmasına yönelik hizmetler verilmektedir. Beraberinde sağlık riski artan veya ileri yaşlı kişilerin çok yönlü değerlendirmesi ve takibi yapılmaktadır. Birinci basamak sağlık hizmetleri HYP (Hastalık Yönetim Platformu) sistemi kapsamında ilimizde Aile Sağlığı Merkezlerinde yaşlılara yönelik sağlığın teşviki, koruyucu sağlık hizmetleri ile erken teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri bir arada verilmekte, bireylerin hizmete kolayca ulaşabilmeleri sağlamaktadır” diye aktardı.

“VATANDAŞLARIMIZIN HASTANEYE BAŞVURULARI HALİNDE MUAYENE TALEPLERİ KARŞILANMAKTADIR”

Bakan Koca, tıbbi malzeme eksikliğinin olmadığını aktararak, “Kanser hastalarının onkolojik tanısının yapılması, gerekli tetkiklerin ve kontrollerin gerçekleştirilebilmesi için herhangi bir personel, tıbbi cihaz ve tıbbi malzeme eksiğimiz bulunmamaktadır. Ulusal Kanser Tarama Programı kapsamında ilimizde Kolorektal Kanser Taraması, Serviks Kanseri Taraması, Meme Kanseri Taraması olmak üzere 3 tip kansere yönelik erken tanı hizmeti verilmektedir. Bakanlığımıza bağlı sağlık tesislerinde MHRS hekim çalışma cetvelleri, hastane durumu, hekim çalışma saatleri ve vatandaş gereksinimlerine göre aynı gün ile 15 gün tarihleri aralığında randevu alınabilecek şekilde planlanmakta ve bu planlama doğrultusunda sağlık hizmeti sunulmaktadır. Ayrıca vatandaşlarımızın randevulu olup olmadıklarına bakılmaksızın hastaneye başvuruları halinde muayene talepleri karşılanmaktadır. Konuya gösterilen ilgiye teşekkür ederim” dedi.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER: HABER MERKEZİ