Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, çeşitli programlara katılmak üzere Van’a geldi. Havalimanında karşılanan Bakan Ersoy, ilk olarak Van Valiliği’ni ziyaret etti. Ersoy ardından Van Turizm Master Planı’nın lansman toplantısına katıldı. Buradan “Geleceğe Miras Eski Van Şehri Tanıtım Toplantısı”na katılım sağlayan Bakan Ersoy, Eski Van Şehri ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.  

BAKAN ERSOY “GELECEĞE MİRAS ESKİ VAN ŞEHRİ TANITIM TOPLANTISI”NA KATILDI

“Geleceğe Miras Eski Van Şehri Tanıtım Toplantısı”na katılım sağlayan Bakan Ersoy, Eski Van Şehrinde yapılacak çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu. Ersoy, Eski Van Şehri ile ilgili konuşarak, “Bugün yoğun bir Van mesaisi geçirdik. Turizm Master Planına katıldık. Bu kadim şehrin tarihi ve potansiyelini etkin bir faydaya dönüştürecek geleceğe nasıl taşıyacağımızı ortaya koyduk. Ardından STK temsilcileriyle ve sektör paydaşlarıyla bir araya geldik, bilgi ve fikir alışverişinde bulunduk. Şimdi Van’ı daha iyiye, daha güzele ulaştırma amacına hizmet edecek çok önemli bir çalışmanın ‘Geleceğe Miras Eski Van Şehri’ Projesi Tanıtım toplantısındayız. Kanuni Sultan Süleyman Döneminde Osmanlı hakimiyeti altına giren şehir bu dönemde ciddi bir gelişim göstermiştir. 19. yüzyılda çeşitli nedenlerle terk edilen ve 20. yüzyılın başlarında savaş ve çatışma ortamlarına tahrip olan tarihi kent birkaç yapı kalıntısı dışında tümüyle yok olma durumuna gelmiştir” dedi.

“TEMEL HEDEFİMİZ ESKİ VAN’I SAHİP OLDUĞU TÜM DEĞERLERLE KÜLTÜREL CAZİBE NOKTALARINDAN BİRİ HALİNE GETİRMEK”

Temel hedeflerinin Eski Van’ı sahip olduğu tüm değerlerle kültürel cazibe noktalarından biri haline getirmek olduğunu aktaran Ersoy, “Günümüze gelen yapılar tarihi kent konusunda bize önemli ipuçları da vermektedir. Söz konusu yapılar Saray Kapısı, Maarif Dükkanları, Kızıl Minareli Camii, Kaya Çelebi ve Horhor Camii, Hüsrevpaşa Hanı ve Hamamı, Miri Ambar, Kaya Sarnıcı ve Ulu Camii, Kethuda Ahmet Camii, Surb Stephanos ve Surb Vardan Kiliseleri özellikle konsantre olduğumuz yapılar. Kazı çalışmalarının başladığı 1970’li yıllardan günümüze tarihi kentin yüzde 7’lik bir dilimi kazılabilmişti. Şimdi Geleceğe Miras projesi ile kazıları önemli ölçüde arttırıyoruz. Yürütülecek çalışmalar neticesinde bölgenin kültürel belleğine dair önemli izler barındıran Eski Van’ı sahip olduğu tüm değerlerle kültürel cazibe noktalarından biri haline getirmek temel hedefimiz” ifadelerini kullandı.

“ESKİ VAN ŞEHRİNDE GERÇEKLEŞTİRİLECEK ÇALIŞMALAR ÜZERE 3 AYAK ÜZERİNDE KURGULANDI”

Ersoy, yapılan kazı çalışmalarını dile getirerek, “Bu hedefe ulaşmak adına kendimize belirlediğimiz yol haritası genel hatlarıyla şu şekilde olacak; Eski Van Şehrinde gerçekleştirilecek çalışmalar eş zamanlı olarak uygulaması planlaması uygulanan arkeolojik kazılar, restorasyon uygulamaları ve çevre düzenlemeleri olmak üzere 3 ayak üzerinde kurgulandı. Geleceğe Miras Eski Van Şehri Projesinin en önemli ayağını arkeolojik kazılar oluşturmakta. Bu kazılardan elde edilecek bilimsel bulgu ve sonuçların kent ve bölge tarihinin kültürel kodlarının çözümlenmesine yönelik önemli veriler sunacağı da aşikar. Proje kapsamında Maarif Dükkanları ve kamu alanları Hüsrevpaşa Hamamı, Ulu Camii çevresi ile Aziziye Kışlası kazı çalışmalarına hızla başlıyoruz. Kentin Osmanlı öncesi dönemine ait en önemli mimari kalıntıları olarak kabul gören Ulu Camii ve Kızıl Minareli Camii ile Osmanlı dönemine tarihlenen Hüsrevpaşa Hanı’nda projelendirme çalışmaları tamamlandı” diye aktardı.

Narin Güran cinayeti davası: Van’da incelenen halıların kriminal raporu ortaya çıktı! Narin Güran cinayeti davası: Van’da incelenen halıların kriminal raporu ortaya çıktı!

“ESKİ VAN ŞEHRİ İÇİN 800 MİLYON TL ÖDENEK AYIRACAĞIZ”

Ersoy, “Eski Van Şehri’nde yapılacak çalışmaları da açıklayarak, “Ulu Cami’de de restorasyon çalışmalarına başladık. 19. yüzyılda tahıl ambarı olarak kullanıldığı bilinen Miri Ambar’ında restorasyon çalışmaları yapacağız. Çalışmaların ardından yapıları ziyaretçilerin kullanımına açacağız. Kentin Güney Surlarında yapılacak restorasyon çalışmaları ile Eski Van Şehri sınırlarını görünür hale getireceğiz. Eski Van Şehrine ören yeri kazandırmayı da hedefliyoruz. Yürüyüş rotaları oluşturacağız, ziyaretçilere Eski Van Şehrinin Sokaklarında yürüme imkanı sunacağız. Bu projeyi hızlıca hayata geçirmeyi planlıyoruz. 4 yıl sonunda kentin yüzde 30’unda kazı çalışmalarını tamamlamayı planlıyoruz. Bu hedeflerimize ulaşmak için toplam 800 milyon TL ödenek ayıracağız. Bütün bu çalışmalar sonuçlandığında Van’ın köklü tarih ve kültürünün asırlarca kök saldığı bu topraklar üzerinde yeniden yükseldiğini hep birlikte göreceğiz” diye konuştu.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER