Van'da yarın (16 Ocak’ta) okullar tatil mi? Van'da yarın (16 Ocak’ta) okullar tatil mi?

Yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Quacquarelli Symond’ın (QS) tarafından bu yıl ilk kez yapılan Avrupa Konseyi'ne üye ülkelerin üniversitelerinin değerlendirildiği “Dünya Üniversite Sıralaması: Avrupa 2024”te ODTÜ, İTÜ, Koç, Bilkent ve Boğaziçi üniversiteleri ilk 200’e girdi.

İstihdam Sonuçları göstergesinde Boğaziçi Üniversitesi 33’ncü sıraya yerleşerek bu alandaki en iyi Türk Üniversitesi olurken, İstanbul Üniversitesi de aynı alanda 62’nci sırada yer buldu.  Yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Quacquarelli Symond’ın (QS) tarafından bu yıl ilk kez yapılan Avrupa Konseyine üye ülkelerin üniversitelerinin değerlendirildiği Dünya Üniversite Sıralaması: Avrupa 2024 listesi yayımlandı.

Listedeki Avrupa Geneli sıralamasında Türkiye’den ODTÜ 124’üncü, İTÜ 138’inci, Koç Üniversitesi 174’üncü, Bilkent Üniversitesi 178’inci Boğaziçi Üniversitesi 199’uncu oldu. Sabancı Üniversitesi (201), Hacettepe Üniversitesi (224), İstanbul Üniversitesi (228), Gazi Üniversitesi (283), Ankara Üniversitesi (289), Yıldız Teknik Üniversitesi (326), Ege Üniversitesi (381), İstanbul Gelişim Üniversitesi (432), Abdullah Gül Üniversitesi (445), Galatasaray Üniversitesi (445), Marmara Üniversitesi (451), Çankaya Üniversitesi (455), İstanbul Bilgi Üniversitesi (488), Dokuz Eylül Üniversitesi (488) de ilk 500 içerisinde yer aldı.

72 ÜNİVERSİTE DEĞERLENDİRMEYE GİRDİ

 “Akademik saygınlık, çalışan saygınlığı, makale başına düşen atıf sayısı, öğretim üyesi başına düşen makale sayısı, uluslararası araştırma iletişim ağı, istihdam edilebilirlik, öğretim üyesi-öğrenci oranı, uluslararası öğrenci çeşitliliği, uluslararası öğretim üyesi oranı, gelen değişim öğrencisi oranı, giden değişim öğrencisi oranı, sürdürülebilirlik puanı” kriterlerini esas alarak ve “küresel tanınma, araştırma becerisi, öğretim kaynakları, uluslararasılaşma ve istihdam” gibi alanlarda yaptığı değerlendirmeye Türkiye 72 üniversite ile dahil edildi. Türkiye, bu sayıyla Birleşik Krallık’tan sonra en fazla üniversite ile temsil edilen ikinci ülke oldu.

İŞVERENLER TARAFINDAN EN FAZLA TANINAN TÜRK ÜNİVERSİTELER

 QS’in uluslararası işverenler arasında tanınırlık açısından yaptığı değerlendirmeyi yansıtan “İşveren İtibarı” göstergesinde Türkiye’den üç üniversite Avrupa’nın bu alandaki en iyi 50 üniversitesi arasına girdi. Bu listede ODTÜ 34’üncü sırada yer alarak işverenler tarafından en çok tanınan Türk üniversitesi oldu. ODTÜ’yü 37’nci sıradaki İstanbul Teknik Üniversitesi, 42’nci sıradaki Boğaziçi Üniversitesi izledi. ODTÜ ayrıca “Akademik İtibar” göstergesinde de 109. sırada yer aldı.

Türk üniversiteleri “Avrupa’nın en iyi öğrenci değişim programları” kategorilerinde de üst sıralarda yer aldı. “Giden Öğrenci Değişimi” göstergesindeki değerlendirmede Avrupa’da Galatasaray Üniversitesi 12’nci, Bilkent Üniversitesi 31’nci, ODTÜ 32’nci oldu. “Gelen Öğrenci Değişimi” göstergesinde ise Fırat Üniversitesi 35’inci sırada yer aldı.

İSTİHDAM VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK GÖSTERGELERİ

QS’in “İstihdam Sonuçları” göstergesinde Boğaziçi Üniversitesi 33’ncü sıraya yerleşerek bu alandaki en iyi Türk Üniversitesi olurken, İstanbul Üniversitesi de aynı alanda 62’nci sırada yer buldu. “Sürdürülebilirlik” alanında ise ODTÜ 47’nci sırada yer aldı.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER BASIN BÜLTENİ