Asgari ücret için geri sayım başladı. İşverenler ne teklif edecek? Sendikaların talepleri karşılanacak mı? En önemlisi ise asgari ücret ne kadar olacak? Asgari ücreti belirleyecek olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplantısı için de hazırlıklar başladı.

"İŞLETMELER ZORLAYACAK"

Cumhuriyet'te yer alan habere göre TOBB Konfeksiyon ve Hazır Giyim Sanayi Meclis Başkanı Şeref Fayat, asgari ücrette brüt ücretten net ücrete aktarımın daha yüksek olacağı bir formül bulunmasını umut ettiklerini belirterek, “Aksi takdirde asgari ücrette 25-26’nın üzerinde bir artış maalesef çok daha büyük bir istihdam çıkışına sebep olacak. Deutsche Bank’ın notunda yer alan asgari ücrette yüzde 30’un üzerindeki zammın işletmeleri zorlayacağı görüşüne katılıyorum” demesi tartışma yarattı.

YÜZDE 30 ZAM OLURSA KAÇ OLACAK?

Asgari ücrette yüzde 30 artış yaklaşık 5 bin 100 lira zam anlamına geliyor. Bu durumda asgari ücret de 22 bin 100 lira seviyesine yükseliyor. Yeni yılda geçerli olacak asgari ücret aralık ayında işçi, işveren ve hükümet arasındaki toplantılarda belirleniyor. Yeni ücret aralık sonunda açıklanıyor.

İŞ DÜNYASI YÜZDE 30 İSTİYOR

Altın fiyatları düşecek mi, yükselecek mi? Altın ve para uzmanı tarih verip o rakamı işaret etti! Altın fiyatları düşecek mi, yükselecek mi? Altın ve para uzmanı tarih verip o rakamı işaret etti!

İş dünyası asgari ücretteki artışın yüzde 30 ile sınırlandırılmasını istiyor ancak hükümetin Orta Vadeli Programı’nda (OVP) bile bu yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 41.5. Yeni yılda vergi, ceza, harçlarda yapılacak artışta belirleyici olan yeniden değerleme oranının da (YDO) yüzde 44 civarında olması bekleniyor. Kesin oran ise kasım enflasyonu açıklandığı zaman belli olacak. Bu arada eylül itibariyle açlık sınırı da 19 bin 830 TL’ye ulaşmış durumda. Yıl sonuna kadar açlık sınırının daha da artması bekleniyor. İşverenlerin talebi kabul edilirse asgari ücret daha belirlendiği dönemde açlık sınırı seviyesinde olacak. Şu anda da yaklaşık 8 milyon asgari ücretli işçi açlık sınırının altındaki ücretle bir ay geçinmeye çalışıyor. İş dünyasının enflasyon ve YDO’nun altında bir oran talep etmesi işçiler tarafından da tepkiyle karşılandı.

İŞÇİLERDEN TEPKİLİ: AÇLIK SINIRINA BAKSINLAR

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, yılbaşında belirlenen 17 bin lira asgari ücretin alım gücünün şu anda 10-11 binlere düştüğüne dikkat çekerek, “Bu lafları söylerken açlık sınırına da bir baksınlar. Bu açıklamalar vicdana, hayatın gerçeklerine sığmaz” dedi.

RAKAM TELAFFUZ ETMEDİ

Görgün, enflasyon yüksek olduğu için şimdiden bir rakam telaffuz edecek bir ortamın da bulunmadığını, asgari ücrette toplu pazarlığın gereklerinin yerine getirilmesi gerektiğini söyledi. Görgün, milli gelirdeki artıştan pay alındığı, enflasyon farkının alınabildiği, vergide adaletin sağlandığı bir yapı istediklerini vurguladı.

Kaynak: CUMHURİYET.COM.TR