Asgari ücreti belirlemek için tarafların mesaisi sürüyor. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ikinci toplantı için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda bir araya geldi. Asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında ikinci toplantısını tamamladı. Peki, asgari ücret ne kadar olacak? İşte kulislerde konuşulan asgari ücret.
ÜÇÜNCÜ TOPLANTIDAN SONRA MI RAKAM GÖRECEĞİZ?
Belki cuma günü, belki de daha erken bir zaman dilimi içerisinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, taraflarla bir araya gelerek bir rakam telaffuz etmesini bekliyoruz. Takvim de sıkışmaya başladı. TBMM’de bütçe görüşmeleri hızlı bir şekilde devam ediyor. Bütçe görüşmeleri akabinde asgari ücretin belirlenmesi son bakanlar kurulu toplantısının sonucunda Sayın Cumhurbaşkanı’nın bu rakamı telaffuz etmesini bekliyoruz.
Dün bir rakam ortaya çıkar diye bekledik fakat rakam gelmediği söylendi. Aslında rakamı işveren veya hükümetin ortaya koyması beklenmemelidir. Zira talep eden işçi, çalışanlar biz talep ediyoruz. Dün Türk-İş’in yaptığı açıklamayı da ben açıkçası garipsedim. Tabi neler konuşuluyor? Geçtiğimiz hafta Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ın açıklaması kamuoyunda farklı bir şekilde algılandı. Maksat orada açlık sınırını ifade etmek idi. Ancak o rakam sanki bir talepmiş gibi algılandı. İşin doğrusu o değil.
SENARYOLAR NELER?
Yüzde 40’ı ben yok sayıyorum. Yüzde 40’ı konuşmayacağız. Biz yüzde 45-48'i konuşacağız. Yüzde 40 neden değil? Burada yüzde 38’lik enflasyon rakamı var. Bu 5 aylık enflasyon aralık ayı hariç yüzde 33.66 olarak gerçekleşti. Yaklaşık yüzde 3.75 seviyesinde aralık ayı enflasyonunu bekliyoruz. Bu rakam yüzde 38’e gelecek. Hükümetin refah payı olarak adlandırdığımız yüzde 10 refah payı ilave etmesi söz konusu olacak. Yüzde 38+10 dediğimizde yüzde 48.
En az yüzde 45’lik oran bekliyoruz. Yüzde 40 niye değil? Sadece 2 puan için tartışmaya bile gerek yok. Hükümetin yaklaşımı enflasyon rakamının üzerine 2 puan artışla insanları enflasyon altında ezdirmeme gayreti değil. Daha fazla rakam ilave etmek sureti ile mesela yüzde 10 seviyesinde bir artış yapacak. Yüzde 45 zam olursa 11 bin 402 TL’den 16 bin 532 TL’ye gelecek. Yüzde 48 gelirse de 11 bin 402 TL’den 16 bin 874 TL’ye. Sapma payı olarak 17 bin 103 TL’yi koydum. Belki Cumhurbaşkanı yüzde 48’i verdik yüzde 2 daha verelim, işçimize diyebilir. Yüzde 50 yapalım derse bu rakam 17 bin 103 TL’ye gelir.
YÜZDE 50 ÜZERİ OLUR MU?
Olmaz olursa da sürpriz olur. Çünkü hükümetin enflasyon hedeflerine bakıyoruz. 2023’teki gerçekleşen enflasyona bakıyoruz. 2024’teki gerçekleşecek hedef enflasyona bakıyoruz. Biz yüzde 50’nin üzerine çıkarsak enflasyon ile mücadele hedefimizde sapma yaratma ihtimali daha yüksek olacaktır. Dolayısıyla hükümetin de işverenin de sıcak bakması söz konusu olmayacak.”