Aktif olarak trafiğe çıkan pek çok sürücü, muhtemelen en bir kez, hararet göstergesi yanan aracıyla ne yapması gerektiğini düşünmüştür. Motorun hararet yapması, genelde aracın soğutma mekanizmasındaki bir sorundan kaynaklanıyor olsa da bu durumu ciddiye almak ve hararetin olası nedenlerini iyice araştırıp araç bakımlarını ihmal etmeden yaptırmak şart. Çünkü aracın hararet yapması, en temel parçası olan motorunun ciddi şekilde hasar görmesine sebep olabiliyor.

1.  Araba Hararet Göstergesi Kaç Olmalıdır?

Güvenli bir sürüş esnasında, araç gösterge panelindeki hararet ibresinin 90’ı geçmemesi gerekiyor. İbrenin 90’ı geçmesiyle hararet lambasının yanması, motorun haddinden fazla ısındığını işaret ediyor.

2.  Araba Neden Hararet Yapar?

Arabaların hararet yapmasının birden fazla nedeni olabiliyor. Hararete kaynaklık eden başlıca sebepler ise şöyle sıralanabilir:

Soğutma sıvısının (antifriz) azalması ya da bitmesi

Soğutma sisteminde meydana gelen sızıntılar

Contanın yanık olması

Termostat arızası

Hararet müşürünün bozuk olması sebebiyle fanların çalışmaması

Soğutma fanının düzgün çalışmaması

Vantilatör kayışının gevşemesi ya da kopması

Motorun sıcaklık seviyesinin belirli düzeyde kalmasını sağlayan devirdaim pompasının bozulması

'Hazırlıklar başladı' iddiası: 500 TL'lik banknot basılacak mı? 'Hazırlıklar başladı' iddiası: 500 TL'lik banknot basılacak mı?

Soğutma sıvısının içinde hava olması

Radyatör peteklerinin tıkanması

Uygun vites ve hızda gidilmemesi gibi sürücü hatalarından kaynaklanan durumlar

3.  Motor Hararet Yapınca Ne Olur?

Günümüzde araçlar daha dayanıklı üretilseler de bazı durumlarda motorun ürettiği ısı, olması gereken seviyenin çok üzerine çıkabiliyor. Sıcaklığın motora hasar verecek seviyeye gelmesini engellemeye yarayan soğutma sistemlerindeki ufak bir arıza bile aracın hararet yapmasına neden olabiliyor.

Hararet yapan araçta motor soğutma suyu işlevini yerine getiremiyor. Böyle bir durumda yola devam etmek ise bir dizi sorunun gelişmesine kaynaklık ediyor. Bunun sonucunda hasar, yalnızca çalışamayacak hale gelen motorda değil; aynı zamanda motoru çalışır durumda tutmaya yarayan araç parçalarında da olabiliyor.

4.  Aracınız Hararet Yapınca Ne Yapmanız Gerekir?

Aracınızın hararet yapması halinde;

4.1. Isıtıcıyı Açın

Isıtıcıyı açmak, sıcaklığı motordan uzaklaştırıp yolcu bölmesine çekmesi bakımından aracın daha hızlı soğumasına yardımcı olabilir.

4.2. Kenara Çekin

Aracın serin ve gölge bir yere çekilerek kontağın vakit kaybedilmeden kapatılması, yapılacak en doğru hareket olacaktır.

4.3. Bekleyin

Kontağı kapattıktan sonra motor ile soğutma suyundaki ısının düşmesinin beklenmesi gerekir.

4.4. Kontrol Edin

Araç soğuduktan sonra radyatör kapağı açılarak su seviyesi kontrol edilmeli ve su azalmışsa bölmeye temiz içme suyu eklenmelidir. Bunu yaparken aracın tamamen soğuması ise oldukça önemlidir. Aksi takdirde kaynamış su, basıncın ya da buharın da etkisiyle yanıklara sebep olabilir.

4.5. Servise Götürün

Radyatördeki su seviyesinde azalma yoksa, aracın derhal bir tamirciye teslim edilmesi gerekir.

Editörün Notu: Her halükarda, aracınızda hararet sorunuyla karşı karşıya gelmekten kaçınmak için otomobilinizin periyodik bakımını zamanında yaptırmayı ihmal etmemeniz gerektiğini unutmamalısınız!

5.  Hedef Filo'dan Kiralık Araçlarda Arıza ve Bakım İşlemleri

Hedef Filo’dan kiraladığınız araçların her türlü arıza, yol yardım ve çekici işlemleri ile tüm periyodik bakım ve onarımları, anlaşmalı yetkili servislerde öncelikli olarak yaptırılıyor. Üstelik sözleşme süresince ortaya çıkan parça değişikliği ve işçilik gerektiren durumlar da dâhil olmak üzere bütün masraflar, kontratınızda yer alması durumunda Hedef Filo tarafından karşılanıyor. Ayrıca işlemlere yönelik süreç takipleri de filo yönetim hizmetleri kapsamında Hedef Filo tarafından üstleniliyor.

Kaynak: Haber Merkezi