Piyasalar bu hafta içeride eylül ayı enflasyon verilerini dışarıda ise ABD eylül ayı tarım dışı istihdam verisini izleyecek. Öte yandan Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları, Euro Bölgesi enflasyon verileri ve Orta Doğu’daki jeopolitik gelişmeler de piyasaların odağında yer alacak. Küresel piyasalar, başta ABD'deki istihdam raporu olmak üzere yoğun makroekonomik veri takviminin takip edileceği haftaya temkinli başladı.

Dünya genelinde enflasyonla mücadelenin resesyonla sonuçlanıp sonuçlanmayacağına ilişkin soru işaretleri ve Orta Doğu’daki çatışmaların ortaya koyduğu endişelerle altın rekor seviyelerde. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftaya yüzde 0,30 düşüşle 9.747,67 puandan başladı. Piyasalarda gündemi Ekonomist Mustafa AşkınHaber7’ye değerlendirdi.

PİYASALARDA YOĞUN HAFTA

Bu hafta piyasalarda yönü belirleyecek ekonomik gelişmelere ilişkin konuşan Ekonomist Mustafa Aşkın, Fed Başkanı Powell’ın bu akşam yapacağı konuşmada faiz indirimlerine ilişkin ipuçlarının gelebileceğini dile getirdi. Aşkın, bu hafta açıklanacak olan istihdam verilerine ilişkin beklentilerini de açıkladı. Fed’in ekonomideki durgunluğu gidermek amacıyla faiz indirimine gittiğini ifade eden Mustafa Aşkın, yıl sonuna kadar Fed’ten 75 baz puanlık bir faiz indiriminin de beklentiler içerisinde olduğunu belirtti.

Avrupa bölgesinde Fransa, Almanya gibi ülkelerde büyüme sorunlarının olduğunun altını çizen Ekonomist Aşkın, Euro Bölgesi'nde enflasyon için revizyona gidilebileceğini dile getirdi. ECB’nin faiz indirimine devam edeceğini belirten Aşkın, ECB’den yumuşak iniş beklediğini dile getirdi. Asya piyasalarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Mustafa Aşkın, Çin tarafından yapılan hamlelerin piyasaya pozitif yansıdığını belirtti.

ALTIN ALMAK MANTIKLI MI?

Zirvedeki altın alınır mı satılır mı sorusunu cevaplayan Ekonomist Mustafa Aşkın, son zamanlarda oldukça hızlı hareket eden varlıklarda alım noktasında dikkatli olmak gerektiğini söyledi. Aşkın, satım içinse piyasanın oturması gerektiğini dile getirdi.

Devletten iş yeri olanlara iyi haber! Vergileri 3 yıl almayacak Devletten iş yeri olanlara iyi haber! Vergileri 3 yıl almayacak

Altının ana hareketine 1.400 seviyelerinden başladığını ifade eden Aşkın, ons altının yıl sonuna kadar 3.000 dolar civarına geleceğini de açıkladı. Altında 2.700 seviyelerinde bir düzeltme hareketi beklediğini belirten Ekonomist Aşkın, 2.600 bandına kadar bir düşüş yaşanabileceğinin altını çizdi. Bu düşüşlerin yatırımcı için alım fırsatı olabileceğini ifade eden Mustafa Aşkın, jeopolitik risklerin de altını desteklediğini belirtti.  

BORSADA EN UYGUN ZAMAN 

Borsada uzun süredir zayıf görünümün devam ettiğini dile getiren Ekonomist Mustafa Aşkın, 9.700 – 9.650 desteklerinden portföy oluşturmak gerektiğini belirtti. Merkez Bankası’ndan bu yıl içerisinde faiz indirimi beklediğini söyleyen Aşkın, bu gelişmelerin borsaya olumlu yansıyacağını da vurguladı. Ekonomist Aşkın, kredi not artışları ile yabancı girişinin de hızlanacağını dile getirdi. Tüm bu gelişmeler ile yılın son çeyreğinde borsanın 11 bin puan seviyelerine gelebileceğini açıklayan Mustafa Aşkın, yatırımcıya uyarılarda bulundu.

Ekonomist Mustafa Aşkın, “30 yıllık deneyimim ile söylüyorum, borsada herkesin morali bozukken hisse senedi almak için en uygun zamandır” dedi.

Kaynak: HABER 7.COM