Önümüzdeki yerel seçimler sadece bölge halkını değil belki de tüm Türkiye’ye çok yakından ilgilendiren seçimlerden biri olacak herhâlde. Çünkü bu seçimin ayrı gruplar ve partiler için ayrı önemi var.
Her açıdan büyük bir seçim var karşımızda:
-Bu seçim AK Parti için hayati bir önem taşıyor. Çünkü Ak Parti bu seçimi yüzde 45 ve üzerinde bir oy alırsa şu sıralar amansız bir mücadele girdiği kavgada rüştünü bir kez daha ıspatlamış olacak. Siz Cemaat’e karşı girilen bir seçim deyin ben paralel devlete karşı bir galibiyet anlamı taşıyacak.
-Bu seçim Kürtler adına büyük bir önem taşıyor çünkü Kürt kimliği üzerine en etkili siyaseti yapan BDP bölgede iyiden iyiye hâkimiyetini gösterdi. Bugün halk buluşmalarındaki durum BDP’nin artık iyice benimsendiğini gösteriyor. Zira Suriye'de Kürtler'in denetimlerine aldığı Rojava (Batı) olarak bilinen bölgede Cizire ve Kobani'den sonra geçtiğimiz günlerde de Afrin'de de demokratik özerklik ilan edildi. Geçtiğimiz günlerde Tuşba ilçe belediye başkan adayı Yiğit Öner’in de dediği gibi BDP de yerel seçimden sonra bölgede özerklik ilan etmek istiyor.
-Yine bu seçimde alınan netice Ak Parti’nin uygulamaya koymayı düşündüğü başkanlık sistemini, Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olup olmayacağını hatta ve hatta Ak Parti’nin 2023’ü görüp göremeyeceğini bile belirleyecek. Bu seçimde alınacak oy Ak Parti’nin ‘lale’ devrini uzatacak bir vesile bile olabilir hatta.
-Son olarak bu seçim Van adına da büyük önem taşıyor. Çünkü hiçbir dönem iki seçim üst üste bu kenti yöneten bir partinin olmaması ve bölgenin en çok göç alarak en farklı kültür yapısına sahip olması hasebiyle bu düzenin değişmesi Van’da da homojen bir fikir ve kimlik birliğine varılması anlamında bir adım olacak. Kuruluşundan bu yana Ak Parti’ye en büyük teveccühü gösteren illerden birisi olan Van’da, büyükşehir ve ilçelerin birçoğunu BDP’nin alması demek Ak Parti’nin çöküş sürecinin bölgede de sirayet etmesi anlamına gelecek. Bu halk ya partiler üstü düşünüp hizmetse AK Parti, kimlik ise Barzani’nin, Demirtaş’ın ve son olarak geçtiğimiz günlerde Bekir Kaya’nın dediği, “Bu yüzyıl Kürtlerin yüzyılı olacak” diyecek ve Kürtlere en yakın hissettiği partiden yana oy kullanacak.
***
GEÇ OLDU, GÜÇ OLACAK
Gelelim AK Parti’nin ilçe adaylarına.
2013’ün aralık ayından bu yana adeta yemekten içmekten kesilen aday adaylarının ‘Bitse de kurtulsak’ dediği süreç nihayet tamamlandı. Uzaması hasebiyle son zamanlarda artık olmadık isimlerin ‘olmadık’ ilçelere aday gösterilmeye doğru gitti sürecin sonunda açıklanan isimlerin bir kısmı şaşırtmazken, bir kaçı ise adeta ‘şok’ etkisi yarattı.
Dilerseniz hem bölge halkı hem Kürtler adına tarihi bir önem taşıyan bu seçim öncesi AK Parti’nin açıkladığı bu isimler üzerinde bir kaç kelam edelim. Her ne kadar anlamlı bir değerlendirme yapabilmek için ‘er’lerin ‘meydana’ inmesini beklemek gerekse de, bu isimlerin açıklanmasının hemen ardından halkın ve okuyucularımızın geri dönüşler üzerinden bir değerlendirme yapalım. Bunu yaparken de ‘sürpriz’ diye anılan 13 ilçeden 3’ü ile başlayalım:
ÖZALP:
BDP’nin Murat Durmaz ile adeta yeni bir ilçe yarattığı Özalp’te, Durmaz’ın ne Özalp’te ne de merkez ilçelerden birinde aday gösterilmemesi halktan ciddi tepkiler almıştı. Çaldıran’ın aday değiştirmesine kadar gitse de durum Özalp’te bu derece ileri gitmemiş BDP’ye olan bağlılık biraz bunu etkilemişti. Bu yüzden kadın kotası ile biraz daha dezavantajlı durumun yaşandığı Özalp’te AK Parti’nin göstereceği aday merakla bekleniyordu. Özellikle büyük aile ve aşiretlerin tepkisi oyların AK Parti’ye kayabileceği yönünde her geçen gün daha geniş kesimlerde yankılanıyordu.
Fakat son günlere kadar 3 başvuru yapan aday adayının dışında Hüsamettin Ağar isminin konuşulması geçtiğimiz yıl göreve atanan M.Şirin Ataş ve yönetimi partinin kapılarını kapatmış ve adeta Ağar isminin belediye başkanı olarak atanması öncesinde tepkisini erkenden koymuştu. Bu durum parti yönetimi tarafından yalanlansa da sonraki gün Ak Parti Özalp’e çıkarma yapmış ve bu protestoyu bir süre ertelenmişti. Yani şu an AK Parti’nin adayı Nedim Akanöz değil de Hüsamettin Ağar olsaydı teşkilat şu anda istifa etmiş olacaktı. Net!
Neyse dönelim konuya. Kısa bir araştırma neticesinde ilk etapta ‘sürpriz’ olarak görülen AK Parti’nin Özalp adayı ile ilgili şu verilere ulaştım:
Peki Nedim Akanöz kimdir? Nedim Akanöz, 2009 yılında CHP adı altında seçime giren ve 141 oy alan Cafer Akanöz’ün oğludur. Bu ismi destekleyen İl Başkanı Şirin Ataş, önceki dönem BDP'den aday adayı olan ama ne adaylık ne de meclis üyeliğine kabul edilmeyen ve AK Parti döneminden bir isim. Bu isimlerin destekleri arasında yine şu anda meclis üyeliği için bekleyen ve 1’inci sıradan meclise girmeyi bekleyen eski Özalp ilçe başkanı Tajdin Öztürk var.
Bu kadar yorum yeter. Akanöz’ün Özalp eşrafından nasıl bir tepki veya destek alması için meydana inmesini de beklemek gerek.
***
EDREMİT
BDP’nin kadın kotası ile çıktığı, AK Parti’nin ise 14 aday adayının başvurusu ile görev beklediği Edremit’te de kimin aday gösterileceği ile ilgili büyük tartışmalar yapıldı. Edremit’in Van’a açılan kapı, yeni büyükşehir yasası ile nüfusu bir anda 85 bin civarına çıkan ilçenin bu anlamda merkez ilçeler dışında ikinci büyük ilçe olduğunu da hatırlatmak gerek.
Gelelim adaylara, AK Parti belki de en çok alternatifi Edremit’te elinde bulunduruyordu. Bu göreve talip en azından ilk etapta aklıma İlhan Kaya, Yılmaz Kılıç, Arif Öndil, Hekim Karabıyık isimleri gelebiliyor. Beklenti de zaten bu 4 isimden birinin aday gösterilmesi yönündeydi. Her birinin ayrı hüneri olan bu isimler dışında bir tek bir defa Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mahmut Tüncel ismi gündeme gelmiş fakat daha sonra göreve döndüğü anlaşılınca durulmuştu.
Ama listelerin açıklandığı gün listede İbrahim Koç ismini görenler belki de gözlerini şöyle bir ovuşturup bir daha okumuşlardır. Henüz AK Parti’nin Koç’tan yana tercih kullandığı konusunda bir netleşme yok.
Dilerseniz ben ilk etapta iyimser bir şekilde tercih sebebini anlatayım. AK Parti’de uzun yıllardan beri bir ihmal olagelmiş birkaç aşiret tercihi sıkıntısı vardı. Özellikle merkezde Burukîler, Küresiniler (Kürhesünniler) ve bir aşirete mensup olmayan Öz Vanlılar diye anılan bir grup. Ak Parti’nin bu aşiretleri ortak noktada buluşturan iki bölgesi vardı. Tuşba ve Edremit. İki bölgede de tüm bu aşiret mensupları çoğunlukta. Yani hep şöyle bir sağlama yapılırdı. Tuşba’da Burukî bir isme adaylık verilirse Edremit’te Küresini veya yerli, Edremit’te Burukî’ye verilrise tam tersi. Şu anda Koç’un tercih edilmesinin tek sebebi şu olabilir Edremit’te Fevzi Özgökçe ile Burukîlerin gönlünü almaya çalışacak olan Ak Parti Edremit’te ise yine Elmalı Köylü olan Koç’la bu isimlerin teveccühünü kazanmaya çalışacak.
Ha bir ihtimal daha var. O da olaya kötümser bakarsanız. Adaylar açıklanır açıklanmaz; “Kimdir, nedir necidir? Kimin adamıdır?” tartışmaları sürerken İbrahim Koç ile ilgili en çok işitilen iddialardan birisi de: Hüseyin Çelik etkisi!
Ben demiyorum vatandaş diyor…
***
TUŞBA
Sürpriz kategorisinde vermemize rağmen Tuşba’da daha ilk günlerde sürpriz olmayan hatta birçok aday adayının bile ‘öğrenilmiş çaresizlik’ psikolojisi ile “Yüzde 95 Fevzi Hoca seçilir” dediği isim olan Özgökçe ismi tercih edildi. Özgökçe beklenen bir isimdi zira son haftalarda yaşanan gelişmeler olayı adeta Arapsaçına çevirdi.
Van gibi siyasete bu kadar düşkün yerde bu ilçe ve Özgökçe için neler konuşulmadi ki: En basitinden son haftalara kadar Özgökçe’den kullanılacağı bilenen tercih şu sebeplerden dolayı askıya alınmış gibi durdu:
-Fevzi Özgökçe Fetullah Gülen cemaatindendir diye bir algı oluşturulup adaylıği verilmez dendi mi? Dendi.
-14 adayın tercih edilmediği ve tercihin Servet Yenitürk’ten yana kullanıldığı kamuoyunda konuşuldu mu? Konuşuldu. Ki gerçekten de Yenitürk ismi Tuşba’ya bir hayli yaklaşmıştı.
-Son günlerde bir anda İkram Dinçer ismi Tuşba ile özdeşleşti mi? Özdeşleşti. Hatta İkram Diçer’in diğer 14 aday adayını arayıp destek istemeye başladığını bile çok iyi biliyorum.
İşte hal böyle olunca bir anda 14 aday ve teşkilat ayaklandı. Tıpkı yukarıda Özalp meselesinde olduğu gibi teşkilatın ve adayların ayaklandığını yine biz yazdık, yine parti yalanladı ama olay yine gerçekti. 14 aday dışında isimler ne zamanki konuşulmaya başlandı, bu isimler bir toplantı ile buluşup bu karara uymayacaklarını, kabul etmeyeceklerini söyledi. O toplantı da ilçe Başkanı Nayif Şabu da vardı. AK Parti’nin “Böyle bir şey yok” diye açıklama yaptığı günün sabahında bile bu adaylar yine buluşmuşlardı bu kez birkaç isim eksikti.
Nihayetinde bazı illerde istifa ile sonuçlanan bu durum Tuşba’da öyle olmadı. Siz teşkilatın kararlılığı deyin, ben Fevzi Özgökçe’nin liyakati, saygınlığı ve halk anketlerindeki başarısı deyin beklenilen isim odu. Tuşba’da sürpriz yok ama netice itibariyle var gibi. Beklenilen de buydu. Hayırlı olsun…
***
SERVET YENİTÜRK HAMLESİ
Öte yandan AK Parti’nin ne Burukî’leri ne de Öz Vanlıları unutmadığını söyledik ama bir kez daha gözardı edilen Küresinilerin İbrahim Koç ismi ile yetinmeyeceklerini de hatırlatmış olalım.
Tuşba’da resmen adaylığı beklenen Servet Yenitürk’ün resmi açıklamadan hemen sonra Bağımsız Adaylığını açıklaması da bunun işareti olsa gerek. Üstelik adaylığını açıklar açıklamaz ciddi bir destek aldığını gördüğüm ve Küresinilerin ciddi anlamda kendisi için örgütlendiği Yenitürk Tuşba’da dengeleri çok ama çok değiştirecek gibi…
***
Diğer ilçelerimize sonraki yazılarımızda devam edelim…
İyi haftalar!