ŞEHRİVAN ÖZEL / 14 Mayıs’ta yapılacak olan genel seçim hazırlığı sürerken partiler milletvekili aday adaylığı başvurularını alıp başvuru sürecini tamamladı. Hızlı bir aday adaylığı süreci geçiren partiler şimdi ise temayüller, mülakatlar ve araştırmalar ile aday belirleme sürecine başladı. YSK’nın seçim takvimine göre 6-10 Nisan arasında listelerin YSK’ya sunulması beklenirken partiler dört bir koldan aday adaylığı çalışmalarını da yürütüyor. Birçok ilde aday adayları en az ittifaklar kadar gündemi meşgul ederken Van’da da geçen seçimlerin iki partisi AK Parti ile HDP (Yeşil Sol Parti) adayları merakla bekleniyor. AK Parti ve HDP’de bu seçimde de liste başında dışardan isimlerin olması beklenirken, Van’da Abdulhamit Gül ismi en çok konuşulan isimlerin başında geliyor. Öte yandan 17 ilde bakan aday göstereceğini duyuran Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Gül olmasa da bakan aday göstereceği illerden birisinin Van olabileceği konuşuluyor.

ABDULHAMİT GÜL İSMİ İLK GÜNDEN BERİ GÜNDEMDE

Seçim kararının alınmasından hemen sonra başlayan vekillik iddiaları ve adaylar Van’ın da en önemli gündemi olurken, Van’da ilk günden itibaren eski Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ismi konuşulmaya başlandı. Anketlerde sorulan ve kamuoyunun büyük bölümünde Gül’ün Van’da liste başı olacağı iddiaları konuşulurken bazı firmalar da Van’da isimler sorarken yine aynı isimler üzerinden seçmenle konuştuğu iddia edildi. Gaziantepli siyasetçi Gül’ün adı o tarihten bu yana konuşulmaya devam ederken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bakanların aday gösterilme açıklamaları sonrasında iddialar iyice güçlendi.

17 BAKAN 17 BÜYÜKŞEHİRDEN ADAY GÖSTERİLECEK

Geçtiğimiz haftalarda yaptığı bir açıklamada bakanların farklı illerden aday gösterileceğini duyuran Cumhurbaşkanı Erdoğan: “17 kabine üyemin hemen hemen her birine değişik illerde görevler vereceğiz. Kabindeki 17 isim milletvekili adayı olacak. Büyükşehirler bakan arkadaşlarım için en uygun yerlerdir. Onları büyükşehirlerden belirledik, çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” Şeklinde konuştu. Bu açıklamanın ardından 17 ilden birisinin Van olacağı iddiaları güçlü bir şekilde tartışılırken, yine Abdulhamit Gül’ün de bu isimlerden farklı olarak kentten sunulabileceği yönündeki yorumlar da devam ettirildi.

AK PARTİ DAHA ÖNCE DE DENEMİŞTİ

Bilindiği gibi Haziran 2015’te yenilenen seçimlerden sonra AK Parti, Kasım 2015 seçimlerinde liste değişikliklerine gitmiş eski bakan Beşir Atalay Van’dan birinci sıra adayı olarak gösterilmişti. Atalay’ın listeye girmesi sonrasında AK Parti 1 vekil sayısını 6 ay sonra ikiye çıkarmış ve bir dönem Van’da milletvekilliği görevini yürütmüştü.

HDP DE ÖNEMLİ İSİMLERİ TERCİH EDİYOR

Öte yandan aynı şekilde HDP’de geçtiğimiz yıllarda genel başkanlık ve eşbaşkanlık seviyesinde isimler olan Figen Yüksekdağ ve Sezai Temelli gibi önemli isimleri Van’dan aday göstermiş ve seçilmelerini sağlamıştı. Yüksekdağ iki dönem Temelli ise bir dönem Van Milletvekilleri olarak meclise gitmişti.

Son seçimleri doğru tahmin eden şirketten flaş anket: AK Parti ile CHP arasındaki fark açılıyor! Son seçimleri doğru tahmin eden şirketten flaş anket: AK Parti ile CHP arasındaki fark açılıyor!

HALK DAHA ÇOK VANLI İSİMLERDEN YANA

Özellikle AK Parti cephesinde kamuoyunun büyük bölümü kentten isimlerin listeye girmesinden yana tercih belirtirken bunun gerekçesi olarak da son seçimleri de gösteriyor. Önceki dönem 2 vekil ile TBMM’de temsil edilen AK Parti’de, 2018 seçimlerinde AK Parti’nin vekil sayısı 2’den 3’e çıkmıştı. Tamamı Vanlılar’dan oluşan Ak Parti’nin 8 kişilik listesinden Osman Nuri Gülaçar, Abdulahat Arvas ve İrfan Kartal meclise giden isimler olmuştu.

ABDULHAMİT GÜL KİMDİR?

Abdulhamit Gül, 12 Mart 1977 tarihinde Gaziantep'in Nizip ilçesinde dünyaya geldi. Babasının adı Cemil, annesinin adı Saliha'dır. İlk öğrenimini Cumhuriyet İlkokulu'nda tamamladı. Lise eğitimini Nizip İmam Hatip Lisesi'nden tamamladı. Lise yıllarından itibaren çeşitli STK'ların gençlik kollarında aktif olarak bulundu. Yükseköğrenimini ise Ankara Hukuk Fakültesi’nde tamamladı. Siyasi ve güncel konularda yazı çalışmaları da bulunan Gül’ün; Millî Gazete, Star Gazetesi, Gençlik Dergisi, Edebiyat Ortamı Dergilerinde makaleleri, denemeleri yayınlandı.Çeşitli sivil toplum kuruluşlarının gençlik kollarında aktif olarak yer aldı. Millî Gençlik Vakfı Üniversitelerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevinde yer aldı. Refah ve Fazilet Partilerinde Ankara İl Gençlik Kolları'nda Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yapmıştır. 2001-2003 seneleri arasında Saadet Partisi'nin genel başkan yardımcılığını yapmıştır. 2003-2010 yıllarında Saadet Partisi genel idare kurulu üyesi olmuştur.

AK PARTİ’NİN ESKİ BAKANLARINDAN

Kasım 2010 - 22 Eylül 2012 yılları arasında Has Parti Kurucular Kurulu Üyesi olarak görev almıştır. HAS Parti Ankara İl Başkanlığı ve Genel İdare Kurulu üyeliği görevlerini yürütmekteyken Hukuki Araştırmalar Derneği üyesi olmuştur. Daha sonra HAS Parti ile AK Partinin birleşmesi üzerine, 30 Eylül 2012 tarihinde yapılan AK Parti 4. Olağan Kongresinde MKYK üyesi seçilmiştir. 7 Aralık 2012 tarihinde ise Seçim İşleri Başkan Yardımcılığı görevine atanmıştır. 14 Nisan 2014 tarihinde AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu genel başkan yardımcılığı görevine getirilmiştir. Haziran 2015 Türkiye genel seçimleri'nde Gaziantep milletvekili olmuştur. AK Parti'nin 13 Eylül'de yaptığı 13 Eylül'de MKYK toplantısından sonra Genel Sekreteri olmuştur. 2017-2022 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanı olarak görev yapmıştır. Evli ve üç çocuk babasıdır.

Editör: TE Bilisim