GÜNCEL

Ağar: Van’ın tek kurtuluşu ihracat ve üretim!

Abone Ol

ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-ORHAN SAĞLAM

İran ile en uzun kara sınırına sahip Van’a İranlı turist akını sürüyor. Kent ekonomisi için büyük önem taşıyan Kapıköy Sınır Kapısı’ndan yılda binlerce turist geçiş yapsa da tır geçişlerinin yasak olması, 24 saat esaslı çalışmaması gibi birçok sorun tepkilere neden oluyor. Son yıllarda ise açıklanan ihracat rakamlarında da istediğini yakalamayan Van, son sıralardan kurtulamazken, çözülmeyen sorunlarda gündeme gelmeye devam ediyor. Bir taraftan 1 milyar dolar ihracat hedefi ortaya koyup yıllar 100 milyon doları bile yakalayamayan kentin ihracatı konuşulurken bir taraftan da ithalat ve ihracat kenti olma meseleleri tartışılıyor. Tüm bu tartışmalar sürerken kent adına düzenlenen önemli bir organizasyonda konu bir kez daha gündem oldu. Geçtiğimiz gün Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde düzenlene Van’ın Geleceği Sempozyumu’nda konuşmacı olarak katılan Van Vakfı Başkanı ve İstanbul Ticaret Odası Gümrük Komite Başkanı Nizamettin Ağar da yıllardır dile getirilmesine rağmen bir türlü bitmeyen Tebriz yolu ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak, Kapıköy ve ihracat rakamlarına dair önemli açıklamalar yaptı.

KENTİN İHRACATI BU KEZ DE YYÜ’DE MASAYA YATIRILDI

Kapıköy’ün her geçen gün daha büyük bir önem kazandığı Van’da, sınır kenti olma, ihracat-ithalat rakamları, sınır kapısının kapasitesi gibi birçok konu tartışılmaya devam ediyor. 2023 yılı ihracat hedefi 1 milyar dolar olan Van, yıllık 50-60 milyon dolar sınırlarında gezerken kentin üretimdeki ve ihracat durumu tekrar tekrar gündeme geliyor. Bu konuda fiziki alt yapı kadar kentin üretimdeki durumu da tartışılırken daha çok üretim ve kapıları daha aktif kullanma meselesi sürekli konuşulan konuların başında geliyor. Şehrivan’ın da sürekli olarak gündeme getirdiği ihracat ve ithalat melesi son olarak Van Valiliği tarafından başlatılan ve geçtiğimiz günlerde de Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi tarafından sempozyuma dönüştürülen Van Geleceği Sempozyumu’nda konuşuldu.

AĞAR: VAN’IN ÖNEMİ ÇOK BÜYÜK!

Konuyla ilgili konuşan Van Vakfı Başkanı ve İstanbul Ticaret Odası Gümrük Komite Başkanı Nizamettin Ağar, Van’ın Türkiye’de coğrafi ve stratejik olarak çok büyük öneme sahip olduğunu dile getirerek, “Van’ın tek geleceği, tek kurtuluşu ihracatta ve üretimde buluyorum. Van, buna coğrafik olarak çok müsait. Şu anda Kapıköy Sınır Kapısı’ndan çıktığımızda yaklaşık 4-5 saat sonra Habur Sınır Kapısı’na ulaşmaktasınız. Yani Orta Doğu’ya açılan kapıya ulaşıyorsunuz. Yine Van’dan çıktığınızda 4-5 saat sonra Orta Asya Cumhuriyetleri Sarp Sınır Kapısı ve Kuzey Kapılarına ulaşmaktasınız. 24 saat sonra ise Avrupa’ya açılan kapıya ulaşmaktasınız. Bu, Van’ın coğrafi ve stratejik olarak Türkiye’de çok büyük bir öneme sahip olduğunu göstermektedir” dedi.

“KAPIKÖY’DE TIR GEÇİSİ YAPILMIYOR”

Ağar, Tebriz’deki yolun kapalı olmasından dolayı transit tır geçişinin yapılmamasına değinerek, “Van’ın ihracat ve üretimde bir üs olmasının çok uygun şartları vardır fakat bazı eksikliklerden dolayı bunları yapamıyoruz. Yıllardır Kapıköy Sınır Kapısı transit taşımacılığa hazırlanmış olup, Van’dan Kapıköy’e kadar olan bütün yollar, altyapılar hazırlanmıştır ancak Tebriz’de bir kesim yolun kapalı olması nedeniyle şu anda transit tır geçişi yapılmamaktadır” ifadelerini kullandı.

TİCARET HALA ÇOK DÜŞÜK…

İran ile olan ticaretin geliştirilmesi için yapılan çalışmaların yetersiz olduğu belirten Ağar, “Van, üretime çok müsait ancak serbest bölgenin olmaması, bir lojistik merkezinin olmaması bu üretimi geciktirmektedir. Van, Tebriz’e 320 kilometre uzaklıkta olup bu nedenle İran ile bizden ticari anlamda hiç faydalanmadığı üzücü bir noktadır. Bu nedenle bizim İran ile olan ticaretimizin geliştirilmesi, ihracatın arttırılması için bazı çalışmalar yapılmaktadır ancak yetersizdir” diye aktardı.

VAN’IN LOJİSTİK MERKEZE İHTİYAÇ VAR!

Ağar, Van’ın önemine değinerek, “İstanbul’daki Ticareti Kolaylaştırma Kurulundan çıkan en son raporlarda Avrupa’da üretilen mamullerin Asya’ya ve Orta Doğu’ya taşınması, Orta Doğu’daki ham maddenin Avrupa’ya taşınması konusunda Türkiye çok kritik bir önem taşımaktadır. Ülkemizde de Van ili bu önemi taşımaktadır. Van ili, bütün Orta Doğu’ya, Asya’ya ve Avrupa’ya yakın olması hasebiyle bu Van’da büyük bir lojistik merkezi kurularak önümüz aydınlık olacaktır” diye konuştu.

VAN İÇİN NELER YAPILMALI?

Van için yapılması gerekenleri dile getiren Ağar şunları aktardı: “Van’ın geleceği turizmde, ihracatta ve üretimdedir. Bu konuda yatırımcıların gelebilmesi için altyapının sağlanması, imkanların verilmesi lazım. Kısa az ölçekli firmalarımız gelmiştir Van’a ama bu kentte üretim yapmaya fakat bu yeterli değildir. Bunu hem devlet teşvikleriyle hem lojistik bakımından altyapı sağladığımızda ben inanıyorum ki Van büyük bir üretim ve ihracat üssü olacaktır. Gerek yurt içinden gerek yurt dışından yatırımcının Van’a gelip üretim yapması, istihdam yapması konusunda elimizden gelen danışmanlığı öncülüğü her zaman yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. Türkiye’de özellikle Van’da üretim yapmak için görüştüğümüz birkaç yabancı firma var. Van’da üretim yapmaları için gerekli çabayı göstermekteyiz. Bol rakamlı ihracat yapma dileğiyle.”

YILIN İLK 10 AYINDA 23 MİLYON TURİST TÜRKİYE’YE GELDİ

Türkiye'nin kara sınır kapılarındaki hareketlilikte Covid-19 salgını öncesi döneme dönülüyor. Yılın ilk 10 ayında bu kapılardan giriş-çıkış yapan yolcu sayısı 23 milyon 603 bin 382 oldu. Giriş-çıkış yapan toplam araç sayısı ise 7 milyon 914 bin 779 oldu.

KAPIKÖY’DEN 987 BİN 327 YOLCU GİRİŞ-ÇIKIŞI YAPTI

Şehrivan’ın, Ticaret Bakanlığı’ndan derlediği verilere göre bu yılın Ocak-Ekim döneminde Kapıköy Sınır Kapısı’ndan giriş-çıkış yapan yolcu sayısı 987 bin 327 olarak gerçekleşti. Kapıköy Sınır Kapısı, 2022 yılında Kara Gümrük Kapılarına göre en çok yolcunun geçiş yaptığı 7’nci sınır kapısı oldu. Kapıköy’den 2020 yılında 146 bin 030 kişi olurken 2022 Ocak-Ekim dönemini kapsayan 10 aylık sürede 987 bin 327 yolcu giriş-çıkış yaparak son 2 yılın rekoru kırıldı.

95 BİN ARAÇ GİRİŞ-ÇIKIŞ YAPTI!

Verilere göre, giriş ve çıkış yapan araç sayısı ise 95 bin 712 oldu. Bu araçların 47 bin 575’i sınır kapısından ülkeye gelirken, 48 bin 137’si ise sınır kapısından çıkış yaptı.