ŞEHRİVAN ÖZEL - Türkiye'de son 20 yılda karayolu ulaşımı ile birlikte demiryolu anlamında da çok önemli yatırımlar hayata geçirildi. Geçen zaman içerisinde bir çok il arasında hızlı tren hatları kuruldu. Doğu'da Kars'a kadar uzanan hızlı tren hatlarının öngörüldüğü süreçte Van bu projelerin de dışında kaldı.

Bölgenin en önemli kentlerinden birisi olmasına rağmen Van, Türkiye'nin 2053 yılı ulaştırma ve lojistik ana planında yer almadı.

52 İL HIZLI TRENLERLE SEYAHAT EDECEK, VAN İZLEYECEK!

Geçtiğimiz dönem Ulaştırma Bakanlığı'nın oluşturduğu ana plan yeni dönemde de konuşulmaya devam ederken, bu kapsamda 2053'e kadar önemli yatırımların yapılacağı ifade edildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2053'te Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı ve yol haritası kapsamında hızlı tren hizmeti alan il sayısını 52'ye çıkartacaklarını belirtti. Fakat bu iller arasında Van yer almıyor.

BİR ÇOK İL BİRBİRİNE BAĞLANACAK

Ülkenin ilk YHT hattının 13 Mart 2009'da Ankara-Eskişehir arasında açıldığına dikkati çeken Uraloğlu, 2011'de Ankara-Konya, 2014'te Eskişehir-İstanbul, 2022'de Konya-Karaman ve bu yıl içinde de Ankara-Sivas hatlarının açıldığını söyledi. Bakan Uraloğlu, hızlı trenlerle konforlu, hızlı ve modern seyahat hizmetinin doğrudan ve dolaylı olmak üzere 19 ilde ve ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 50'sine ulaştığını belirterek, şunları kaydetti: "2053 Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı ve yol haritamızla, hızlı tren hizmeti alan il sayımızı, Ankara-İzmir, Mersin-Adana-Gaziantep, Halkalı-Kapıkule gibi tüm hızlı tren projelerimizi tamamladığımızda 52'ye çıkartacağız. Demir yolu hat uzunluğumuzu da 28 bin 590 kilometreye yükselteceğiz. Şu anda yaklaşık 3 bin 800 kilometre yeni demir yolu hattında da yapım çalışmalarımız devam ediyor."

KARS'A KADAR GELECEK

Öte yandan son olarak Ankara-Sivas arasındaki hattın tamamlanmasının ardından Sivas-Kars hattı tamamlanacak. Yapılacak olan hızlı tren hattı ile Kars Ankara arası 5 saate kadar düşecek. Bu hat ile ulaşım ağlarının oldukça rahatlaması sağlanmış olacak. Öte yandan hat Kars'ın ötesine geçmeyecek. Hattın Van'a uzanması halinde Van-Ankara arasında da önemli bir rota oluşmuş olacaktı fakat şu ana kadarki hiç bir projede Van'ın ismi telafus edilmedi.

TEK YOK TEK KUŞAK PROJESİ DE VAR!

Ferdi Tayfur’un serveti ne kadar, mirasını kime bıraktı? İşte mal varlığı… Ferdi Tayfur’un serveti ne kadar, mirasını kime bıraktı? İşte mal varlığı…

Bakan, "Son 21 yılda demiryollarına yaklaşık 880 milyar lira yatırım yaptık. Demiryollarımızın tamamını elden geçirdik ve yeniledik." diye konuştu. Tarihi İpek Yolu'nun canlandırılmasını amaçlayan "Tek Yol Tek Kuşak" girişiminin en önemli halkasını oluşturan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı'nı inşa ettiklerini hatırlatan Uraloğlu, söz konusu projeyle Asya ile Avrupa kıtaları arasında kesintisiz demir yolu ulaşımını mümkün hale getiren Marmaray ile Londra'dan Pekin'e kadar en güvenli, kısa ve ekonomik uluslararası demir yolu koridorunu oluşturduklarını dile getirdi. Uraloğlu, 2003'te yaklaşık 11 bin kilometre olan demir yolu uzunluğuna, 2023 itibarıyla 2 bin 250 kilometresi Yüksek Hızlı Tren (YHT) ve hızlı tren hattı olmak üzere yaklaşık 3 bin kilometre eklediklerini ve böylece demir yolu uzunluğunu 14 bin kilometreye yükselttiklerini anlattı.

Editör: Ömer Aytaç Aykaç