SGK Uzmanı Özgür Erdursun, 2025’te memur ve emekli zam oranlarının ne kadar olacağına dair yaptığı hesaplamaları paylaştı. İşte Erdursun'un beklediği zam oranları…

Akaryakıta zam: İşte benzin ve motorin fiyatları Akaryakıta zam: İşte benzin ve motorin fiyatları

2025'te memur ve tüm emeklilere sadece enflasyon farkı verileceğini belirten Erdursun "Zam farklı, enflasyon farklı kavramlardır. Zam kavramı bir mal ve üründen daha fazla alınması için gelire eklenir. Enflasyon farkı ise fiyat artışları karşı­sında değer kaybeden gelirin eski haline gelmesini sağlamak için yapılır" dedi.

ENFLASYON FARKI NE OLACAK?

2024 yılının ikinci altı aylık enflasyon farkı 3 Ocak 2025’de açıklanacak olan 2024 yılı Aralık ayı enflasyonuna göre netleşecek. İkinci altı aylık enflasyon farkı için yalnızca temmuz, ağustos, eylül enflasyonlarının bilindiği ve ekim, kasım, aralık ayı enflasyonlarının da bilinmesi gerektiğini belirten Erdursun, "Ekim, Kasım, Aralık ayı enflasyonlarını henüz bilmiyoruz ancak merkez bankasının yılsonu hedeflediği yüzde 41,5-45 arası enflasyon oranlarına denk gelecek aylık enflasyonların açıklanacağını biliyoruz" dedi.

Erdursun oluşacak enflasyon farklarını ise şöyle açıkladı: "2024 yılı ikinci altı aylık enflasyon farklarının da memurlarda yüzde 10-11 arası, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinde ise ortalama yüzde 15-16 arasın­da çıkacağını tahmin ediyoruz. Bu durumda da memurlara yüzde 10-11, memur emeklilerine yüzde 10-11, SSK, Bağ-Kur ve Banka Sandığı emeklilerine de yüzde 15-16 oranında enflasyon farkı (halk dilinde zam) yapı­lacağını söyleyebiliriz."

EMEKLİ AYLIKLARINA GÜNCELLEME YAPILMALI

2023 Temmuz'da memurlara 8 bin 77 TL seyyanen artış yapıldığını ve memurda enflasyon sonrası kayıpların bir miktar kapatıldığını ancak bu düzeltmenin emeklilere yapılmadığını anımsatan Erdursun, "2023 Temmuz ayında 8.077 TL olarak yapılan seyyanen artışın mevcut değeri Ocak 2025’de 14.000 TL civarında olacak. Bu tutarda emeklilere seyyanen zam yapılarak bunun üzerine enflasyon farkı verilmesi gerekir ki, emekli aylıkları güncel değerine ulaşabilsin. Bir taraftan emekli aylığı hesaplama sistemi diğer taraftan TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranlarına göre belirlenen emekli aylıklarının değerini düşürdü" dedi. Erdursun, "Emekli aylıkları güncellenirken bu iyileştirmemin kök aylığa yapılması ve tamamlanan aylık uygulama­sının da ortadan kalkması gerekir" ifadelerine de yer verdi.

Kaynak: SÖZCÜ