2024 yılının sonlarına yaklaşırken, Ocak ayında milyonlarca emekli, memur ve asgari ücretli için yapılacak zam oranlarıyla ilgili tahminler şekillenmeye başladı. Kurumlar, yılsonu enflasyon tahminlerini açıklayarak, milyonlarca kişinin merakla beklediği maaş artışları için ipuçları veriyor. Peki, Ocak 2025'te emekli ve memurlar ne kadar zam alacak? Asgari ücret ne kadar olacak? İşte detaylar...

YENİ MAAŞLAR BELLİ OLDU

Takvim Gazetesi Müdürü Faruk Erdem'in haberine göre Ocak ayında yapılacak zamlar, enflasyon verileri ve toplu sözleşme farkları göz önünde bulundurularak hesaplanacak. Özellikle enflasyondaki düşüşle birlikte fiyat artış hızının yavaşlaması, milyonların alım gücünü etkileyecek. Kurumların tahminlerine göre, en düşük memur maaşı 40 bin TL'yi aşarken, SSK ve BAĞ-KUR emeklileri için taban maaşın 14-15 bin TL seviyesine çıkması bekleniyor.

ASGARİ ÜCRET İÇİN KRİTİK VERİ

Yılsonunda enflasyon oranının %40-49 bandında gerçekleşeceği öngörülüyor. Bu oran, asgari ücretin belirlenmesinde önemli bir rol oynayacak. Yapılan hesaplamalara göre, Ocak 2024'te belirlenecek yeni asgari ücret, milyonlarca işçinin yanı sıra birçok borçlanma ve ödemeyi de etkileyecek.

EMEKLİ VE MEMUR ZAMMI NASIL BELİRLENİYOR?

Ocak ayında yaklaşık 16 milyon SSK, BAĞ-KUR ve memur emeklisi, dul ve yetim maaşı alanlar yeni ücret artışlarını görecek. Bu artışlar 6 aylık enflasyon verisine göre şekillenecek. Memurlar ve memur emeklileri %6 toplu sözleşme artışına ek olarak 6 aylık enflasyon farkını da alacaklar. Refah payı ise ek bir artış olarak gündemde.

REFAH PAYI GÜNDEMDE

Yılsonu enflasyon tahminlerine göre, emekli ve memurların alacağı refah payı dâhil olmadan hesaplanan maaş artışları şu şekilde olacak:

En düşük memur maaşı: 40 bin TL üzeri

Cuma günü başlayacak! İslam Memiş’ten altın sahiplerine tüyo Cuma günü başlayacak! İslam Memiş’ten altın sahiplerine tüyo

Taban emekli maaşı: 14-15 bin TL bandında

Asgari ücret ve memur maaşlarına yapılacak zamlar, yılsonu enflasyon oranına göre netleşecek ve Ocak ayında yürürlüğe girecek. Ocak 2024'te yapılacak ücret artışları, milyonlarca emekli, memur ve asgari ücretliyi doğrudan etkileyecek. Yılsonu enflasyon verileri ve kurumların tahminlerine göre, maaş artışlarının belirlenmesiyle vatandaşların alım gücü yeniden şekillenecek.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLUR?

Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz tarafından geçtiğimiz gün yapılan açıklamaya göre Asgari ücret tahmini yapılırken, özellikle enflasyon verisi, geçim indeksi ve en önemlisi asgari ücretin '2025 yılı için bir defa mı, yoksa 2 defa mı?' belirleneceği önem teşkil etmektedir.

OVP üzerinden 2024 yılı için beklenen enflasyon %41,5. 2025 yılı için ise %17,5 olarak hedeflenmektedir. Bu veriler ışığında asgari ücrete %45 ile %50 civarında bir fark geleceği kanaatindeyim. Parasal olarak ifade edecek olursak asgari ücretin 24 bin 500 TL ile 25 bin TL seviyelerinde olacağını söyleyebiliriz.

Kaynak: HABER MERKEZİ