Resmi Gazete'de yayınlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'ne göre yeniden değerleme oranı bu yıl için yüzde 58,46 olarak belirlendi. Vergi, ceza, harç gibi birçok kaleme bu oranda zam yapılacak. 

Zam oranı Resmi Gazete'de yayımyandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, Resmi Gazete'de yayınlandı. Yeniden vergileme oranı idari, adli ve vergi ile ilgili ödemelerin birçoğunu etkiliyor. 2024 yılında vergi, ceza, harç gibi birçok kaleme uygulanacak zam oranı resmileşti. Tebliğde Vergi Usul Kanunu uyarınca yeniden değerleme oranının yeniden değerleme yapılacak yılın ekim ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yurt içi üretici fiyat endeksinde meydana gelen ortalama fiyat artış oranı olduğu ve bu oranın bakanlıkça Resmi Gazete ile ilan edilmesi gerektiği belirtildi. Yeniden değerleme oranı, ilgili ödemelerin bir önceki yılki tutarlarına uygulanıyor. Ödemeler ortaya çıkan son miktar üzerinden hesaplanıyor ve uygulanıyor.

Yeniden değerleme oranı yüzde 58,46

Bu kapsamda yeniden değerleme oranının 2023 yılı için yüzde 58,46 olarak tespit edildiği kaydedildi. Buna göre 2024 yılında vergi, ceza ve harçlara bu oranda zam yapılacak. Düzenlemede bu konuda daha önce yayınlanmış tebliğlerin de yürürlükte bulunduğu bildirildi. Çeşitli vergi ve harçlarla ilgili kanunlarda vergi, harç ve ceza tutarlarının her yıl yeniden değerleme oranı kadar artması öngörülüyor.

Cumhurbaşkanının değiştirme yetkisi var

Yeniden değerleme oranı 2023 yılı için yüzde 122,9 olarak açıklanmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu yetkisini geçen yıl Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde kullanmış, yüzde 122,9 olarak belirlenen yeniden değerleme oranının 2023 yılında yüzde 61,5 olarak uygulanmasına karar verilmişti.

Yeniden değerleme oranı neleri etkileyecek?

Vergi (Emlak vergisi-veraset ve intikal vergileri)

Ceza (Özel usulsüzlük cezaları)

Harç (Pasaport harçları)

Trafik cezası (Hız sınırı cezaları-Alkollü araç kullanma cezaları)

Egzoz emisyon ve araç muayene ücretleri

Motorlu Taşıt Vergisi (MTV)

Ehliyet ücretleri

Otoyol ve köprü geçiş ücretleri

İdari ödemeler

Adli ödemeler

TRAFİK CEZALARI NE KADAR OLACAK?

Trafik para cezaları yeniden değerleme oranında artırılıyor. Cumhurbaşkanı'nın trafik cezalarını indirme veya artırma yetkisi bulunmuyor. Cumhurbaşkanı, her yıl yeniden değerleme oranında artırılan araç muayene ücretlerini ve cezalarını 5 yılda bir yüzde 20 oranında artırmaya veya eksiltmeye yetkili.

2024'te bazı trafik cezaları şöyle olacak:

En düşük emekli maaşına zam gelecek mi? Cevdet Yılmaz o tarihe dikkat çekti! En düşük emekli maaşına zam gelecek mi? Cevdet Yılmaz o tarihe dikkat çekti!

Seyir halinde cep telefonu kullanmak, kırmızı ışık ihlali, muayene yaptırmamak: 951 TL'den 1.506 liraya,

Ruhsatsız araç kullanma: 370 TL'den 586 TL'ye,

Emniyet kemeri takmamak, park yasağını ihlal: 436 TL'den 691 TL'ye,

Engelli otoparkını işgal: 874 TL'den 1.384 TL'ye,

Kış lastiği taktırmamak: 2.534 TL'den, 4.015 TL'ye,

Alkollü araç kullanmak (ilk defa): 4.064 TL'den, 6.439 TL'ye çıkacak.

PASAPORT HARÇLARI

Harçlar Kanunu uyarınca, harçlar o yıl için tespit edilen yeniden değerleme oranında artırılıyor. Cumhurbaşkanı, yeniden değerleme oranında artırılmış olan harçları 20 katına kadar artırmaya, yarıya kadar indirmeye yetkili. Pasaport harçları bu yıl temmuz ayında yüzde 50 oranında ikinci defa artırıldı.

Cumhurbaşkanı'nın indirim yetkisini kullanmaması halinde pasaport harçları şöyle olacak:

6 aya kadar: 1.034 TL'den 1.639 TL'ye,

1 yıl: 1.512 TL'den, 2.396 TL'ye,

2 yıl: 2.469 TL'den 3.912 TL'ye,

3 yıl: 3.507 TL'den 5.558 TL'ye,

3 yıldan fazla: 4.943 TL'den 7.833 TL'ye yükselecek.

YURT DIŞI TELEFON HARCI

Yurt dışından yolcu beraberi getirilen telefonlar için alınan harç 7 Temmuz 2023'te yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile 6 bin 91 TL'den 20 bin TL'ye yükseltilmişti. 2024 yılında ise 31.692 TL olacak.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER - HABER MERKEZİ