1 Mayıs olaylarının bilançosu 1 Mayıs olaylarının bilançosu

DSİ 17. Bölge Müdürlüğü’nün yeni yerleşkesinde yapılan Van il sektör toplantısına Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider başkanlık yaptı. Toplantıda Van’daki tarım ve hayvancılık alanında yapılacak yatırımlar masaya yatırılırken toplantının en önemli gündem maddesi olan “DSİ tarafından belirlenen 8️ gölet ve bölgenin 7️0 yıllık hayali Çaldıran Çubuklu Barajı yatırım programına alındı.”

Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider’in başkanlığında yapılan toplantıya, “Van Valisi Dr. Ozan Balcı, Van Milletvekilleri Burhan Kayatürk, Kayhan Türkmenoğlu, DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Vali Yardımcısı Ahmet Tozlu, AK Parti İl Başkanı Emre Güray, MHP İl Başkanı M. Salih Güngöralp, İlçe Belediye Başkanları ve ilgili kurum müdürlerinin katıldığı toplantıda Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider'e sunum eşliğinde brifing verildi. Toplantıda, Van özelinde bölgede yapılan ve devam eden yatırımların son durumu ile planlanan hizmetler görüşüldü.

Toplantıda öne çıkan başlıklar ise şöyle;

KOYUNCULUK PROJE

Van’da çiftçilere sıfır faizli 1️ yıl ödemesiz 5️ yıl vadeli 400 bin TL kredi verilirken hedef 1️0 bin aileye 1 Milyon koyun kapsamında Van'ın meralarındaki koyun sayısını 5 yıl içinde 7 milyona çıkarılacak.

2️ MİLYON FİDAN PROJESİ

Van’da çiftçilere dağıtmak üzere meyve, ağaç ve süs bitkisi olmak üzere 2️ milyonluk fidanlık kuruldu.

BARAJ VE TARIMSAL SULAMA GÖLETLERİ

Bu yıl 5️ tarımsal sulama göleti, 1 baraj inşaatının temeli atılırken DSİ tarafından belirlenen 8️ gölet ve bölgenin 7️0 yıllık hayali Çaldıran Çubuklu Barajı yatırım programına alındı. 

TOHUM DESTEĞİ

Van’da 1️5 Bin 2️93 çiftçiye 2 yılda 1️70 Milyon değerinde 7️460 ton tohum desteği verildi.

HAYVAN İÇME SUYU SIVATI

Islah edilen meraların yanında kırsal mahallelere 3️00 hayvan içme suyu sıvatı dağıtıldı. Ayrıca köy içme sularına 4️00 milyon TL, parke taşları için 2️00 milyon TL harcandı.

ARICILIK VE BALCILIĞI DESTEKLİYORUZ

İl sektör toplantısında Çatak ve Bahçesaray ilçelerinde bal ve ceviz üretimini desteklenecek.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER - ORHAN SAĞLAM-NECMETTİN DURSUN